Cees Bremmer en Katrien van Meenen hopen dat er nog dit jaar een oplossing komt voor de Kruispuntkerk. (Foto: IJsbrand Terpstra).

"Bouwregels voor ontwikkeling Kruispuntkerk Voorschoten moeten soepeler"

Het is een kenmerkende plek in het hart van Voorschoten; de Kruispuntkerk tegenover het gemeentehuis bij de Schoolstraat en de Voorstraat. Maar voor hoe lang blijft de kerk in haar huidige vorm bestaan? Plannen van de projectontwikkelaar kwamen door de strikte bouwcriteria van de gemeente niet uit de verf en liggen daarom weer op de tekentafel. “Waar niemand iets mee kan, is als de kaders te strak zijn, want dan gebeurt er niks”, zegt CDA-raadslid Cees Bremmer in Politiek071.

Projectontwikkelaar Ron Bakker van RBR Real Estate had plannen om rondom de kerk 47 woningen te gaan bouwen, een ondergrondse parkeergarage neer te zetten en de Aldi-supermarkt uit te gaan breiden. Alleen het oorspronkelijke deel van de kerk zou blijven staan waar dan een cultureel centrum zou komen. “Maar hij kon eigenlijk niks met die plannen door de te strenge kaders van de gemeente”, zegt Bremmer. Jammer vindt de Protestantse Gemeente Voorschoten (PGV) die hoopt dat de deal zo snel mogelijk rond komt. Met de opbrengsten willen ze namelijk een andere kerk in Voorschoten, de Dorpskerk, gaan restaureren.

Lieuwe van Slooten in gesprek met CDA-raadslid Cees Bremmer en VVD-raadslid Katrien van Meenen tijdens Politiek071

De gemeente kijkt nu naar andere mogelijkheden voor de ontwikkeling van het gebied rondom Kruispuntkerk. Een van de opties is om de kerk tegen de vlakte te gooien en het terrein vol te bouwen met huizen. “Voorschoten schreeuwt om woningbouw om ook de jonge mensen in het dorp te behouden”, zegt Bremmer die als CDA’er niet tegen het slopen van de kerk is. “Er staan nog honderden van dit soort kerken in Nederland, al zou het wel mooi zijn als deze kerk behouden kan worden.”

Wel tegen de sloop van de Kruispuntkerk is de cultuurfabriek, een koepel van 34 culturele organisaties in Voorschoten, dat voor allerlei activiteiten gebruik maakt van de kerk. “Maar,” zegt VVD-raadslid Katrien van Meenen “zij zouden hun activiteiten kunnen verplaatsen naar de Dorpskerk.” Bremmer voegt daaraan toe dat de cultuurfabriek ook realistisch moet zijn: “Misschien kunnen ze ook centjes meebrengen voor de restauratie van de Dorpskerk.”

Rendabel voor de projectontwikkelaar
Volgens Van Meenen is het vooral belangrijk dat de projectontwikkelaar er wat aan over houdt aangezien de gemeente geen geld voor de plannen heeft: “Het moet rendabel genoeg worden zodat de ontwikkelaar er iets mee kan”, zegt Van Meenen. “We willen daar een beeldbepalend gebouw hebben en niet eindeloos de hoogte in, maar wel hoger dan de criteria die we nu hebben gesteld.”

Hoewel beide partijen nog dit jaar een oplossing willen, vinden ze wel dat er de tijd genomen moet worden om die oplossing te bedenken. “We willen niet achteraf de haren uit ons hoofd moeten trekken”, zegt Bremmer daarover. “Alle partijen denken constructief mee, het heeft alleen wat meer tijd nodig.”

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×