Gaby Jacobs (STAD Leiden), Martijn Otten (PvdA) en Melle (STAD Leiden) in de studio van Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Young Politics Leiden wil jongeren interesseren voor politiek

Opeens was het daar twee weken geleden; het Instagram-account van Young Politics Leiden. Verschillende raadsleden uit de Leidse gemeenteraad kwamen al in beeld, waaronder Martijn Otten (PvdA) en IJsbrand Olthof (D66). In Politiek071 leggen de initiatiefnemers van het account uit wat ze willen bereiken. “We willen wat doen om ervoor te zorgen dat de politiek dichter bij de jongeren komt.”

Het account is opgericht door stagiairs van STAD Leiden (Stichting Talent And Dreams), een projectbureau dat jongeren begeleidt bij het opzetten van hun eigen projecten. Maandelijks wordt daar een maatschappelijk thema gekozen waar de jongeren mee aan de slag gaan. “Deze maand is dat nieuwe democratie en omdat we een jongerenorganisatie zijn, wilden we ook iets met jongeren doen”, legt Gaby Jacobs, student Redactioneel Medewerker, uit. “Maar jongeren en politiek lijken vaak ver van elkaar af te staan. Daarom wilden we iets doen dat de kloof tussen die twee zou verkleinen.”

Gaby Jacobs en Melle Vink van STAD Leiden en PvdA-raadslid Martijn Otten in gesprek met Lieuwe van Slooten

Op de pagina, die alleen op Instagram te vinden is, worden jonge politici in beeld gebracht. Martijn Otten (25) van de PvdA was de eerste. “Ik vind dit soort initiatieven erg leuk. Want hoewel ik al wel jongeren bereik, zijn er ook een heleboel jongeren die ik niet bereik. En ik hoop dat jongeren zo zien dat er ook jonge politici zijn waar ze naartoe kunnen als er problemen zijn in bijvoorbeeld hun wijk of op school.”

‘Take over’
Afgelopen donderdag nam Otten het account een dagje over om verslag te doen. “Daarmee wilde ik laten zien wat een politicus nou eigenlijk doet, want ze zijn maar twee avonden per week op het stadhuis te vinden en voor de rest doe ik ook veel andere dingen.” In navolging van Otten, neemt IJsbrand Olthof (D66) het account van Young Politics Leiden aanstaande donderdag over om zijn raadswerk te laten zien. Verder zijn ook al Thomas van Halm (SP), Alex Friso (GroenLinks) en Ashley North (GroenLinks) geïnterviewd, die later te zien zullen zijn op het account.

Het begrip ‘jonge politicus’ is overigens breed te definiëren, vinden de initiatiefnemers. Gaby: “Het gaat erom dat een politicus bezig is met dingen die jongeren aanspreken. En of je dan 22 bent of 35, dat maakt dan niet zoveel uit.” Die aanpak heeft Gaby en Melle Vink, student Marketing en Communicatie, in twee weken al 116 volgers opgeleverd, waarover de studenten best tevreden zijn. “We hadden dit wel ongeveer verwacht, en we zijn nog steeds aan het groeien”, legt Melle uit. “Het doel was 500 volgers, maar dan bedoelen we wel de relevante volgers: jongeren.”

Potentie
Binnenkort loopt hun stage af, maar Gaby en Melle hopen dat dat niet het einde van het account betekent. “We zijn nog aan het overleggen over wat we er nou eigenlijk mee willen, want er zit best wat potentie in.” Ze hopen dat het een plek kan krijgen binnen STAD Leiden, zodat het account ook op de langere termijn actief blijft. “Onze stagetijd is op een gegeven moment voorbij, maar STAD Leiden gaat niet weg”, zegt Gaby. “Het is altijd mogelijk om het over te dragen aan nieuwe stagiairs, want dat zou voor hen ook een mooie opstap zijn.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×