(Foto's: Jolanda Jansen en Welmoet Lugt, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

DIOK klimt naar tweede plaats in rugby Ereklasse

De Leidse rugbyers van DIOK hebben dit weekend goede zaken gedaan in de Rugby Ereklasse. Zelf wonnen de Leidenaren met 17-45 van The Dukes, maar doordat koploper RC Hilversum steken liet vallen, stijgt DIOK naar de tweede plaats. Die positie geeft aan het einde van het seizoen toegang tot de finale om de landstitel.

Met de sneeuwresten nog langs de lijn beginnen The Dukes de wedstrijd. Een vlijmscherpe aanval van Diok is het eerste wat de toeschouwers te zien krijgen. De verdediging van The Dukes vangt deze echter goed op. Maar het is onmiddellijk duidelijk dat dit een snelle wedstrijd wordt.

De ploegen tasten elkaar af in de beginfase van de wedstrijd. Het spel gaat snel heen en weer, maar DIOK heeft het meeste balbezit. Tegen de verhouding in krijgt DIOK in de 10e minuut een penalty tegen. The Dukes gaan voor de palen en openen de score, 3-0. Drie minuten later breekt een speler van The Dukes door. Hij zet de verdediging van DIOK op het verkeerde been en de try wordt gemaakt. De conversie is raak. DIOK kijkt, enigszins verrast, aan tegen een achterstand van 10-0.

Prachtig aanvalswerk
Het lijkt of dat was wat de Leidenaren nodig hadden om in hun spel te komen. Het weerwoord komt vlot. Uit een line out in het voordeel van DIOK scoort Thom een Ruijter een try. De conversie gaat millimeters naast, 10-5. Het spel gaat snel verder. Een slimme kick van Ilie Greeve landt in de handen van Daan van der Avoird. Hij slalomt, tussen de tussen de tegenstanders door, het halve veld over en legt de bal tussen de palen. De conversie van Greeve is raak, 10-12.

DIOK’s line out staat als een huis
DIOK blijft aanvallen en de toeschouwers worden getrakteerd op mooi rugby. De maul die volgt uit een line out is succesvol voor de Leidse ploeg en captain Ross Bennie-Coulson maakt de try. Greeve converteert, 10-19. Er is wat frustratie bij The Dukes en een gele kaart is het gevolg. DIOK staat met een man meer op het veld met nog vier minuten speeltijd in de eerste helft. Een prachtige interceptie van Benjamin Garcia Propato, met daarna een pass naar Mees van Oord, eindigt in een try voor de Leidenaren. De conversie is raak, 10-26. Ondanks de man minder pakken The Dukes weer wat meer ruimte en scoren nog een try net voor de rust. De conversie is raak, 17-26.

Thom de Ruijter maakt twee try’s
Diok mag de wedstrijd hervatten na de rust. De Leidse hoofdmacht pakt het initiatief maar komt niet tot scoren in het begin van de tweede helft. The Dukes verdedigen uitstekend. Een kwartier in de tweede helft scoort Oliva Sialau na een prachtige run. De conversie is weer raak, 17-33. Iets later krijgt Thom de Ruijter de bal in handen op de middellijn. Hij zigzagt het veld over en scoort zijn tweede try. De conversie gaat net naast, 17-38. The Dukes zetten nog wel een aanval op, maar de verdediging van DIOK houdt stand. Uit de aanval van de thuisploeg maakt de voor de nationale ploeg van Portugal geselecteerde Manuel Cardoso Pinto een interceptie. Hij rent driekwart veld over en scoort tussen de palen. De conversie van Greeve is raak, 17-45. In de eindfase van de wedstrijd ontstaat nog wat commotie. DIOK ontvangt een gele kaart, maar voor de einduitslag heeft het geen gevolgen meer. DIOK neemt de winst van 17-45 mee naar Leiden.

Stand in de Ereklasse
Dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn in de hoogste competitie van Nederland was al duidelijk. DIOK neemt in de kampioenspoule, met 12 punten, na de winst op The Dukes, de tweede positie in. Koploper ’t Gooi won in Den Haag met 10-35 van HRC en gaat met 15 punten aan de leiding. Hilversum verloor in Castricum nipt met 19-17. Zij zakken een plaats en nemen met 10 punten de derde positie in, gevolgd door CAS RC, HRC en The Dukes. DIOK speelt op zaterdag 9 februari een uitwedstrijd in Hilversum. Deze rugbykraker begint om 15.00 uur.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×