Partij voor de Dieren pleit voor vergoeding dierenartskosten Leidse minima

88

De fractie van de Partij voor de Dieren in Leiden wil dat minima in aanmerking kunnen komen voor de vergoeding van dierenartskosten. “Het lijkt bijna een grap”, zegt raadslid Lianne Raat: “In Leiden kunnen mensen met een minimuminkomen wel een bezoek aan de dierentuin of zonnebank declareren, maar huisdiereigenaren kunnen niet bij de gemeente aankloppen als hun huisdier een medische behandeling moet ondergaan”.

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt daar op korte termijn verandering in. De Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn schat dat vijftig procent van de huishoudens die onder de armoedegrens leven één of meer huisdieren heeft. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat 58,2 procent van de huisdiereigenaren met een bijstandsuitkering weleens heeft besloten om niet naar de dierenarts te gaan wegens gebrek aan geld. Daarnaast heeft 29,4 procent tijdens een dierenartsbezoek weleens afgezien van een behandeling, omdat de kosten te hoog waren.

Inslapen in plaats van behandelen
“Uit een rondvraag onder dierenartsen in Leiden blijkt dat ook Leidse huisdieren vanwege geldnood bij hun eigenaren te laat of helemaal niet de medische zorg krijgen die zij nodig hebben”, zegt Raat. “Eén dierenarts laat weten dat dieren er soms zo slecht aan toe zijn dat er niet anders rest om ze in te laten slapen”.

De Partij voor de Dieren maakt zich er hard voor dat Leidse minima in de toekomst in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding van dierenartskosten. Raat: “Gebrek aan financiële middelen mag voor gezinnen in armoede niet leiden tot uitstel of afstel van een bezoek aan de dierenarts”.

Volgens de PvdD hebben huisdieren een positieve invloed op het welzijn van hun baasjes. Zo zijn er meer sociale contacten, meer sociale ondersteuning bij stress en de zelfwaardering neemt toe. “Huisdieren kunnen ook helpen om een sociaal isolement tegen te gaan”, zegt Raat. “Zowel voor het welzijn van mens en dier is de vergoeding van dierenartskosten in het armoedebeleid dan ook van groot belang. Dieren mogen niet de dupe worden van het feit dat mensen weinig geld te besteden hebben.”

Onder andere de gemeente Amsterdam en de gemeente Arnhem kennen al een regeling voor dierenhulp aan minima. In Leiden staat het nieuwe armoedebeleid op 14 februari op de agenda van de raad.

Delen

88 reacties

  • Oke, je hebt sl 5 jaar een hond en je komt in de bijstand. Ga je dan je hond opruimen waar je aan gehecht bent en de hond aan jou ? Dacht het niet.

  • Dave Groenland

   Martin van Exter en als je het dier al hebt, er gaat vervolgens van alles mis in je leven, waardoor je ‘minima wordt’. Diertje dan ook maar wegdoen, of met een beetje hulp dat diertje zien te behouden? Dit scenario is het namelijk vaak.

  • Dave Groenland

   Martin van Exter en als je het dier al hebt, er gaat vervolgens van alles mis in je leven, waardoor je ‘minima wordt’. Diertje dan ook maar wegdoen, of met een beetje hulp dat diertje zien te behouden? Dit scenario is het namelijk vaak.

  • Gabriëlle Angelique

   Ik ben nu een paar jaar chronisch ziek en in de minima samen met mijn 14 jarige kind. Elke dag pijn vreet energie. Weet je wat een enorme troost is? Mijn kat! Wou je mensen die écht een uitkering nódig hebben nu ook zijn of haar huisdier misgunnen? Godverse gierzakken. Loop een maandje in mijn schoenen en je lult wel anders. Nederlanders – kutvolk. Gunt mekaar t licht in de ogen niet! schaam me dat ik hier geboren ben. Liefdeloze zooi. Bah bah. Dat diegenen die de bek open hebben van waarom een beessie en waarom dit of waarom dat voor die werkelozen, moeten maar gauw zelf werkeloos én met pijn op hun bankie komen te zitten. Piep je wel anders! Zo! Das eruit. En nee, niet erg lief. Ik hou ook meer van dieren dan van mensen. Hoe zou dát nou komen??🤔

   • U zou zomaar gelijk kunnen hebben. Toch zou ik u willen aanraden. alvorens u weer eens gaar schrijven, eerst even een pijnstiller in te nemen.

    • Daar heeft Gabriëlle geen geld voor Quetzal.
     Paracetamol is immers uit het ziekenfondspakket gehaald.
     En de bijzondere bijstand doet niet meer aan medische zaken.

  • Hans Gert

   Als je zo vam dierem houdt, eet je natuurlijl ook veganistisch. Zo niet moet je eens je waffel houden en stoppen met mensen hier uitschelden. Dat trouwens sowieso

  • Anja du Mortier

   Carla Opdam Mark vind ik ook…ik baal ik van klagers die niets te klagen hebben en zo vervormd zijn geraakt dat ze n ander niets meer gunnen. ….verpest door wrlvaart in voorgasnde tijden…alles is voor Bassie mentaliteit ….verschrikkelijk……..mijn tante had 6 kinderen en heel weinig geld. …en iedereen die t nodig had kon op haar hulp rekenen. ….en velen die niet weten wat armoe werkelijk is ……en nog n aardig vetrandje hebben om op te teren…..hebben dan n mening…..🤔🤔🤔🤔🤔 die gefundeerd is op gebrek aan ervaring en kennis….bah …hoe meer ze hebben hoe minder ze lijken te kunnen missen ….mijn ouders hadden t ook niet breed…en elke zwerfkat was welkom…..de laatste cent voor de dierenarts. …weinig geld…en die dieren maakten dat helemaal goed….verbond hen met elkaar….daar heb ik goede herinneringen aan . Hun leven zou echt minder fijn geweest zijn zonder die dieren.

  • Margreet Stol

   Jans van der Weijden-kagenaar nooouuuu tegenwoordig kan je ook kiezen om Geen kinderen te krijgen. Ik heb zelf ook 1 kind maar je kiest er wel voor dat het mogelijk is dat je het wel of niet krijgt. Toch een keuze dis. Meer kinderen supergrote milieubelasting ook.

  • Gabriëlle Angelique

   Jans van der Weijden-kagenaar Nee. Een kind neemt men ook. Is keuze. Lul niet zo dom. Nog geen armoe gekend zeker? Wordt wel tijd dan. Kan je je mss ’s in leven in de minderbedeelden of chronisch zieken. Ik ben er zo één die van de staat leeft. Maar mijn grote God wat zou ik er veel voor over hebben om een fijne baan te hebben. Ik mag alleen niet meer werken. Nu mag ik ook geen huisdier meer volgens lui zoals jij. En mijn kind van 14? Weg doen maar ook? Spuitje laten geven?

  • Herman Galle op

   En je weet niet van tevoren of je ooit in moeilijke omstandigheden komt te verkeren. Kinderen ook weg doen?

  • Wytzia Raspe

   Marian Mekel als je meer kosten hebt dan 70% van je salaris (ww of wia is dat) dan moet je geen extra financiele verplichtingen aangaan. Zo zit je ook safe mocht er tegenslag komen.

   • Als je weet dat je geen voetbalkleertjes en lidmaatschap van een voetbalclub voor je kindjes kan betalen, kun je beter condooms gebruiken.

  • Wytzia Raspe

   Marian Mekel Onverwachts in de Bijstand? Als je dat risico loopt is het verstandig om helemaal geen grote financiele verplichtingen aan te gaan.

  • Wytzia Raspe

   Marian Mekel Klopt dat werd de mijne. Dat pak brokjes en paar blikjes per week kosten toch geen fortuin. Wat mij verbaast zijn mensen die weinig inkomen hebben en dat een joekel van een (ras)hond nemen. Zo’n beest eet net zoveel als een mens.

  • Marian Mekel

   Wytzia Raspe ja dat is wat anders, maar het is mij overkomen dat ik plotseling minima werdt door ziekte en scheiding. Ik had 2 katten waarvan 1 met blaasgruisdieet en nierfalen. Dat is best kostbaar, wat moet je dan?

  • Wytzia Raspe

   Ja zo’n situatie is naar. Mijn inkomen kelderde ook door een ziekte. Het enige wat ik kan aanraden is bezuinigen op de krant, loterij e.d en niet naar een dure supermarkt. En in uw geval: dient ex niet mee te betalen? Sterkte. Hopelijk bent u snel weer op de been.

 1. Martine Marijt Mergler

  Je kunt ook arm worden door werkeloosheid als je al huisdier hebt maar als ik soomige met wbb uitkeri g zie met 5 chiwafwafs zie dan vind ik wel dat je afspraak mag maken met mensen dat ze geen nieuwe dieren meer erbij nemen

 2. Rob Pountney

  Aan die mensen hier die zegt om niet mee te beginnen als je krap bij kas zit…. Jullie zijn vergeten dat er zijn veel mensen die komen in armoede nadat ze jarenlang al een huisdier heb…..

 3. Bea Hoogheid op

  Goed voorstel van de Partij voor de Dieren. De kosten voor een bezoek aan de dierenarts zijn enorm gestegen in de laatste 20 jaar. Kwestie van inhaalslag: ook dierenartsen hebben recht op loon naar werk. Zeker: geen huisdieren nemen als je er niet voor kunt zorgen, maar dat geldt voor ieder inkomensniveau. Ik betaal via mijn belastingafdracht liever mee aan een liefdevolle opvang van een huisdier dan aan de aanleg van de Rijnlandroute.

 4. Esther Weidema

  Weet je wat pas erg is, Partij van de Dieren? Dat er mensen zijn die van een minimum inkomen leven en geen specialistische behandeling ondergaan omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Dat lijkt mij, ook al ben ik een dierenliefhebber, toch iets meer prioriteit hebben!

  • Een Leids burger op

   Helemaal mee eens, maar helaas ligt bij de PvdD de prioriteit bij de dieren en niet bij de mensen.

  • Minima kunnen via de gemeente een gesubsidieerde zorgverzekering zonder eigen risico afsluiten.
   Dat dierentuin wel gedeclareerd kan worden maar dierenarts niet, is wel een beetje gek. Waar is dat potje dan voor bedoeld?

   • Een Leids burger op

    Dat eerste is een koekje van eigen deeg Luuk. Daar hebben die mensen dus niets aan. Immers de premie per maand met dekking eigen risico is ongeveer 31 euro per maand duurder dan zonder . (161,92 euro met dekking eigen risico en 129,97 zonder)
    .
    Op jaarbasis betalen zij dus 12*31,95= 383,84 meer en dat is juist ongeveer het eigen risico. (385 euro).
    .
    Wie dus voor een dergelijke verzekering kiest betaalt gewoon zelf zijn eigen risico maar dan via de premie.
    .
    Bovendien wordt er ook nog eens fors bezuinigd op het minimabeleid. (afschaffen declaratieregeling halverwege het jaar.) Kortom: Esther Weidema heeft gelijk.

 5. Peter Elfrink

  En de burger die wel GENOEG geld heb meer laten behandelen.
  Geen huisdier voor ze, en willen ze onder de mensen zijn en buiten zijn gaan ze vrijwilligers werk doen.

  • Barbara Kroos

   Heb gehoord dat jullie noodgedwongen moesten stoppen met jullie werk. Ik hoop dat er een oplossing komt want jullie hebben heel veel mensen geholpen in de tijd dat niemand anders aan ze dacht. Jullie hebben echt hart voor mens en dier.

 6. Janet Prins

  Ik vind het een goed idee
  Aangezien de dierenarts kosten de pan uit reizen soms
  Een operatie voor je diertje lopen al gauw in de honderden euro’s
  Dat gezeur hier over dan moet je geen dier nemen
  Je weet nooit wanneer je werkeloos word
  Misschien andere redenen of weet ik veel wat
  Je weet nooit wat er met je gebeurt
  Niemand kan in de toekomst kijken
  En dat vingertje naar elkaar wijzen gaat al helemaal nergens over
  Er word meegedacht voor de mensen en dieren die het minder hebben
  Wat een super goed initiatief
  Laten we met ze alle een beetje positiever worden
  Aangezien de december maanden al voorbij zijn
  Of blijven we er met ze alle in hangen

  • Gabriëlle Angelique

   Janet Prins Dat zogenaamde “kerstgevoel” en het “voor je naaste zorgen” is allang niet meer van deze tijd. Tis nu weken van te voren hamsteren alsof de hongerwinter uitbreekt en met de kerstdagen je pens zó voldouwen dat je liefst ff gaat kotsen om maar verder te kunnen vreten.

   (Ik vier al járen geen kerst meer. Hypocriete onzin en te duur)

  • Janet Prins

   Gabriëlle Angelique daar ging het mij ook niet om
   Je heb die achterlijk zwarte pieten discussie gehad
   Elke keer is er wel weer iets wat ze verzinnen om iedereen gek te maken
   Positiviteit kunnen we beter gebruiken

 7. Jan Oegstgeest op

  Waarom slaat hier niemand aan op de stelling dat minima een zonnebank bezoek kunnen declareren… Als er iets te debiel voor woorden is is het dat wel.

 8. Wim Zwinkels

  We hebben een prima progressief belastingsysteem waarbij armen minder hoeven te betalen. Door introductie van allerlei inkomens afhankelijke regelingen ontneem je mensen ook weer prikkel om te gaan werken. Slecht voorstel van PvdD.

  • Gabriëlle Angelique

   Wim Zwinkels Zonder die regelingen zouden ik en mijn 14 jarige kind in no time dakloos zijn. Sta je dan, pijn in je donder én geen veilig huis meer. Je roeptoetert maar wat ezel … ik zou dólgraag willen werken maar kan/mág niet. Sommigen hebben de aangeboden hulp v. d staat écht hard nodig. Maar dat snap jij vast niet. Met je ongetwijfeld leuke baan, fijne gezinnetje vakantie minstens 1 x per jaar en volle koelkast de hele maand, t hele jaar. Ga maar ’s een poosje van 50 euro per week leven met een opgroeiende puber. En een kat… lukt je nooit..! 🖕

  • Wim Zwinkels

   Ik heb 2 katten en ik ga liefst 3x per jaar op vakantie.;-) Ik ken jouw situatie natuurlijk niet maar iedereen die wil mag toch werken? Ik vind wel dat er iets moet gebeuren aan die schandalig hoge tarieven van de dierenartsen. Laatst 54 euro voor een prikje. Toen ik er een opmerking over maakte, kreeg ik als antwoord, ja maar er zit ook een consult bij, wow dat was zeker wel 3 minuten! Goedkopere tarieven zorgen er ook voor dat armere mensen wat vaker de dierenarts kunnen bezoeken. Maar ik blijf erbij dat een aparte regeling gewoon onzinnig, onnodig duur en ook praktisch onuitvoerbaar is. Geld wat daarmee bespaard wordt, besteden aan belastingverlaging. Profiteren arme mensen zonder huisdier ook van, want eigenlijk is dit voorstel voor PvdD je reinste discriminatie!

  • Een Leids burger op

   ¨meer te lonen om je te laten ontslaan…¨
   Zou ik niet doen want bij ZELF genomen ontslag kan het uwv de uitkering weigeren of een strafkorting geven.(lees:minder uitkering.)

 9. Barbara Kroos

  Lieve mensen. Ik weet niet of jullie het weten maar het minimaregeling gaat op de schop. Er wordt weinig aandacht aan besteed in de media. De regeling gaat niet verruimd worden maar afgeschaft worden. Kijk maar dit vorig jaar 210 euro en nu 105. Er maakten 4000 mensen noodgedwongen gebruik van. Dit willen pvda , d66 en groenlinks afschaffen. Er was een bijeenkomst vorige week in het SP kantoor aan de marnixstraat. Die wil zich er voor inzetten dat het minimabeleid blijft. Als er mensen zijn die ernstig in de knel hierdoor komen kun je contact met ze opnemen. Ze willen met echte verhalen aantonen hoe nodig het is dat het minimabeleid in huidige vorm blijft bestaan. Deel ajb je verhaal met hen voordat alles wordt afgeschaft. Daarna dingen twrug draaien wordt moeilijk…

 10. Wytzia Raspe

  Je kan ook zorgen dat je het geld voor een controle voor je beest spaart. Dat is minder dan een maand mobiele telefoon. Zeggen ja maar ik werd ziek/werkloos? Neem dan geen beesten als je die niet kan onderhouden met 70% van je inkomen. Neem geen joekel van een hond die bergen voer kost of een halve kinderboerderij. Ik had in mijn studententijd een kat. Wij kwamen beiden rond van mijn parttime baantje.

 11. Dineke Roseboom

  Ik gun iedereen een huisdier enorme verrijking van je leven
  Ook minima mogen wat mij betreft een huisdier hebben, halen voor mij part gratis uit t asiel, diertje gered, eigenaar pret, en een gratis inloop spreekuur of behandeling voor deze doelgroep is een prima idee
  Het is al lang bewezen dat het hebben van een huisdier stress verlagend werkt

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline