Met een huisdier naar de dierenarts kan zorgen voor de nodige kosten. Niet iedereen kan die zomaar betalen. (Foto: Chris de waard).

Partij voor de Dieren pleit voor vergoeding dierenartskosten Leidse minima

De fractie van de Partij voor de Dieren in Leiden wil dat minima in aanmerking kunnen komen voor de vergoeding van dierenartskosten. “Het lijkt bijna een grap”, zegt raadslid Lianne Raat: “In Leiden kunnen mensen met een minimuminkomen wel een bezoek aan de dierentuin of zonnebank declareren, maar huisdiereigenaren kunnen niet bij de gemeente aankloppen als hun huisdier een medische behandeling moet ondergaan”.

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt daar op korte termijn verandering in. De Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn schat dat vijftig procent van de huishoudens die onder de armoedegrens leven één of meer huisdieren heeft. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat 58,2 procent van de huisdiereigenaren met een bijstandsuitkering weleens heeft besloten om niet naar de dierenarts te gaan wegens gebrek aan geld. Daarnaast heeft 29,4 procent tijdens een dierenartsbezoek weleens afgezien van een behandeling, omdat de kosten te hoog waren.

Inslapen in plaats van behandelen
“Uit een rondvraag onder dierenartsen in Leiden blijkt dat ook Leidse huisdieren vanwege geldnood bij hun eigenaren te laat of helemaal niet de medische zorg krijgen die zij nodig hebben”, zegt Raat. “Eén dierenarts laat weten dat dieren er soms zo slecht aan toe zijn dat er niet anders rest om ze in te laten slapen”.

De Partij voor de Dieren maakt zich er hard voor dat Leidse minima in de toekomst in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding van dierenartskosten. Raat: “Gebrek aan financiële middelen mag voor gezinnen in armoede niet leiden tot uitstel of afstel van een bezoek aan de dierenarts”.

Volgens de PvdD hebben huisdieren een positieve invloed op het welzijn van hun baasjes. Zo zijn er meer sociale contacten, meer sociale ondersteuning bij stress en de zelfwaardering neemt toe. “Huisdieren kunnen ook helpen om een sociaal isolement tegen te gaan”, zegt Raat. “Zowel voor het welzijn van mens en dier is de vergoeding van dierenartskosten in het armoedebeleid dan ook van groot belang. Dieren mogen niet de dupe worden van het feit dat mensen weinig geld te besteden hebben.”

Onder andere de gemeente Amsterdam en de gemeente Arnhem kennen al een regeling voor dierenhulp aan minima. In Leiden staat het nieuwe armoedebeleid op 14 februari op de agenda van de raad.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×