Vijfentwintig leerlingen van basisschool De Vogels namen plaats in de raadzaal van Oegsgeest. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Basisscholen Oegstgeest leren spelenderwijs een dorp besturen

GroenRechts, D67 en DGS. Het zijn drie van de politieke partijen die de afgelopen week hun stem lieten horen in de raadszaal van Oegstgeest. Alle basisscholen van het dorp krijgen dit jaar de kans om met groep 7 en 8 een raadsvergadering na te spelen. “Ze vormen de gemeenteraad van een denkbeeldige, fictieve stad: Democracity”, aldus Rik van der Well van ProDemos.

Afgelopen week was het als eerste de beurt aan vijfentwintig leerlingen van basisschool De Vogels, die het bestuur van de fictieve stad Democracity overnamen. Het spel van ProDemos wordt dit jaar, na een succesvolle pilot in 2018, door alle groepen 7 en 8 uit het dorp gespeeld. “Op deze manier maken leerlingen al op jonge leeftijd kennis met het politieke speelveld”, legt de gemeente uit. “En bij elke bijeenkomst zijn er twee raadsleden aanwezig om de kinderen te vertellen over hun rol in de gemeenteraad.“

Verslaggever IJsbrand Terpstra maakte een verslag van één van de bijeenkomsten

Volgens begeleider Van der Well van ProDemos is het belangrijk dat die raadsleden erbij zijn. “Het is over het algemeen erg lastig om uit te leggen hoe besluitvorming gaat”, legt hij uit. “De raadsleden kunnen dan uitleggen hoe het er in het echt aan toe gaat en waar ze rekening mee moeten houden in hun werk.”

‘Geen pretpark’
Tijdens het spel neemt Van der Well de rol aan van burgemeester van Democracity. Op de plattegrond van de stad in het midden van de raadzaal wordt gedurende het spel een stad gebouwd. “Toen ik net met dit werk begon, verwachtte ik dat de kinderen meteen zouden kiezen voor het pretpark, het voetbalstadion en de speeltuin”, kijkt Van der Well terug. “Maar dat valt wel mee. Je ziet veel keuzes voor ziekenhuizen, scholen en natuur. Dus leerlingen op de basisschool zijn al heel erg bezig met beslissingen maken die goed zijn voor de samenleving als geheel.”

Brug Poelgeest
Aan het einde van het spel is er voor de kinderen ruimte om vragen te stellen aan de raadsleden. Eén van de leerlingen van basisschool De Vogels, gelegen in de wijk Poelgeest, vroeg bijvoorbeeld naar de mogelijkheid van een brug tussen Poelgeest en Leiden. “Ja, die brug die kan er komen”, legde VVD-raadslid Inge Oosterhuis-Gijsbers uit. Eerder is namelijk afgesproken dat die brug door Leiden gebouwd gaat worden, maar het is een dossier dat veel tegenslagen kent. De eerste afspraak daarover is inmiddels tien jaar oud. “Toen lagen zij nog in de wieg”, lacht Gijsbers, “maar het feit dat dat ze bezig houdt, is wel heel grappig ja.”

Discussie
De helft van de groepen 7 en 8 uit Oegstgeest heeft het spel afgelopen week gespeeld. Voor de andere helft komt het uitje naar de raadzaal er nog aan; volgende week is het hun beurt. En wat ze er van leren? “Discussie is heel belangrijk omdat je mening daardoor kan veranderen”, aldus twee van de leerlingen uit de klas van De Vogels.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×