Oliva Sialau is niet te stoppen door drie Hilversummers. (Foto's: Els Barnas, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

DIOK verliest nipt van directe concurrent Hilversum

De rugbyers van DIOK zijn er niet in geslaagd hun tweede plek in de Rugby Ereklasse vast te houden. RC Hilversum won met 20-19 en heroverde daarmee de felbegeerde plek die aan het eind van het seizoen recht geeft op de finale om de landstitel. Zaterdag speelt DIOK thuis tegen koploper RC ’t Gooi.

In een mager zonnetje maar met windkracht acht gaat de beladen wedstrijd van start. De inzet is hoog, de teams strijden om de tweede plaats op de nationale ranglijst. Vorige week wist DIOK deze plek te bemachtigen ten koste van de thuisploeg. Qua sterkte ontlopen de partijen elkaar niet veel. De wedstrijd wordt afgetrapt en de ploegen tasten elkaar af op het middenveld.

Captain Bennie-Coulson opent de score
In de 26e minuut is het DIOK captain Ross Bennie-Coulson die de score opent. De bijna onmogelijke conversie van Ilie Greeve, die veel last heeft van de wind, is raak, 0-7. Vervolgens is de beurt aan Hilversum. Ze bouwen een krachtige aanval op en scoren ook. De wind buigt de conversie af, 5-7. Vlak voor rust zet DIOK een prachtige aanval op. Mees van Oord begint, passt naar Manuel Cardoso Pinto die hem vervolgens met een listig kickje richting de scorende Stefan Noort legt. De conversie gaat mis, 5-12. Met een try voorsprong gaan de Leidenaren de rust in.

Hilversum komt meer in haar spel
De tweede helft begint vergelijkbaar. Het is hard tegen hard en de wind is duidelijk de derde partij in de wedstrijd. Een mooie aanval van Hilversum wordt afgeslagen door de solide verdediging van DIOK. In de 53e minuut lukt het Hilversum dan toch, ze breken door de verdedigingslinie en leggen de bal over de achterlijn. De conversie gaat millimeters naast, 10-12. De spanning langs de lijn stijgt. Hilversum slaagt er in om meer in haar spel te komen en scoort weer. De conversie is raak, 17-12. DIOK lijkt even van slag en incasseert een gele kaart. Daarop krijgt Hilversum een penalty mee en gaat voor de palen, 20-12.

DIOK geeft echter niet op. Met nog een paar minuten op de klok en een man minder op het veld keren ze het tij. Een enorme zware aanval op de verdediging van Hilversum eindigt in een zwaarbevochten try van de handen van Benjamin Garcia Propato. De conversie van Greeve is raak, 20-19. DIOK slaagt er niet in nogmaals te scoren en moeten voor deze keer in Hilversum hun meerdere erkennen.

Heel trots ondanks verlies
Head of Rugby Andy Egonu had de dag graag anders zien verlopen. Toch was hij tevreden met het spel van zijn selectie: “Ik ben erg trots op mijn mannen vandaag. Hun inzet en commitment was uitstekend. We hadden een game plan en hebben dat erg goed uitgevoerd. Het spel werd een verdedigende strijd, waar beide teams jacht op elkaar maakten. We hebben een zeer ervaren Hilversum onder druk gezet en dat gebeurt ze niet vaak op eigen terrein. Ik geloof dat een psychologische barrière is doorbroken. Deze wedstrijd zorgt er voor dat we een goed uitgangspunt hebben voor de rest van de competitie. We hebben fantastisch rugby gespeeld en we hadden kunnen winnen aan het eind. Ons jonge team leert van deze ervaring en zal niet in paniek raken wanneer er een mogelijkheid is om een wedstrijd te winnen. De spelers hebben zwaar strijd geleverd, maar ik zal er voor zorgen dat ze weer fit aantreden tegen de volgende belangrijke wedstrijd tegen RC ’t Gooi.”

Stand in de Ereklasse
Koploper RC ’t Gooi verstevigde zijn eerste positie door winst op CAS RC. Door de winst op DIOK neemt Hilversum weer de tweede plaats in op de nationale ranglijst gevolgd door DIOK. CAS RC, HRC en The Dukes completeren de lijst van de zes beste ploegen in het vaderlands rugby. Op 16 februari spelen de heren van DIOK thuis tegen koploper ’t Gooi. De wedstrijd aan de Smaragdlaan begint om 15.00 uur. Toegang is gratis.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×