(Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

ZZ Leiden wint met overmacht van Aris Leeuwarden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een eenvoudige zege geboekt tegen Aris Leeuwarden. De Friezen namen zaterdagavond eerst een 2-8 voorspong, maar daarna was de Leidse ploeg wakker geschud. Al snel kwam Zorg en Zekerheid Leiden langszij. Via een ruststand van 51-32 werd het 91-64 en daarmee werd de veertiende competitiezege op rij geboekt.

Chris de waard in gesprek met ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg over de nieuwe spelersbus en de gewonnen wedstrijd tegen Aris Leeuwarden en met coach Rolf Franke over de wedstrijd.

Aris Leeuwarden kwam in de goed gevulde Vijf Meihal het beste uit de startblokken. Via onder meer driepunters van Nick Masterson en David Michaels pakten de Friezen binnen honderd seconden meteen een 2-8 voorsprong. Het noopte Rolf Franke tot het nemen van een time-out. De Leidse spelers reageerden daar goed op en vonden snel de aansluiting. Kenneth Simms, die eerder al raak dunkte, bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden na vier minuten een 11-10 voorsprong die de Leidse ploeg ook niet meer zou weggeven.

Aris bleef nog in de wedstrijd hangen, voornamelijk door Masterson die in het eerste kwart 13 van zijn 15 punten liet aantekenen. Zorg en Zekerheid Leiden liet geregeld wat artistieke hoogstandjes zien, met vaak de tot speler van de maand januari uitgeroepen Maurice Watson Jr. als dirigent. Uiteraard wist de snelle spelmaker Darius Thompson bij de ring te vinden die de alley-oop pass dan ook soepel binnen dunkte. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het eerste kwart met een 27-20 voorsprong af, waar het verschil anderhalve minuut voor het einde van het kwart nog twee punten bedroeg.

Zo’n 3,5 week geleden hadden beide ploegen het ook al tegen elkaar opgenomen in de Vijf Meihal. Het verschil na tien minuten spelen was destijds wel groter, maar de Friezen lieten zich in het tweede kwart en het begin van het derde kwart van hun goede kant zien door in de wedstrijd te blijven hangen. Daar was nu eigenlijk geen sprake meer van. Masterson werd vakkundig droog gelegd, Griffin Kinney gaf deze avond niet thuis en daarmee werden twee belangrijke angels van Aris Leeuwarden uit de wedstrijd gehouden.

Marijn Ververs opende het bal in het tweede kwart met vijf punten op rij. Worthy de Jong kwam door met een and-1 en daarna drie rake vrije worpen na een handig uitgelokte fout. Simms en Clayton Vette wisten ook met enige regelmaat te scoren in het tweede bedrijf. Via een 10-0 run liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 51-32 ruststand.

In het derde kwart kwam Aris Leeuwarden er nauwelijks aan te pas. De Leidse ploeg verdedigde erg sterk. De Leidse spelers straalden plezier uit in het verdedigen. Aanvallend wist Zorg en Zekerheid Leiden tot makkelijke scores via vooral Vette en Simms te komen. Na zes minuten was het verschil al opgelopen tot dertig punten: 67-37. Franke, die al acht spelers had gebruikt, bracht Twan Polman als negende speler in het derde kwart binnen de lijnen. Een aantal vaste spelers aan Leidse zijde bracht na de rust meer tijd op de bank door dan in het veld. Met een dunk sloot De Jong het derde kwart af: 71-42.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start van het vierde kwart. Thompson kwam door met een dunk en Polman knalde een drietje raak. Simms bracht het verschil op 36 punten (78-42), waarna de Friezen nog wat terug wisten te doen, vooral via Sjoerd Koopmans. Na een bommetje van Sergio de Randamie hadden alle negen spelers een score achter hun naam staan. Simms wilde zijn ouders, die hem voor het eerst in Europa zagen spelen, nog wat meer laten zien. Fade away jumpers op één been, à la Dirk Nowitzki, weden gevolgd door een enorm verre driepunters. Met 21 punten werd de Amerikaan topscorer van de wedstrijd, maar zette hij meteen een season-high neer. Uiteindelijk werd het 91-64 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×