Waarom je in de koude maanden gezond moet eten

De koude maanden vergen flinke kracht van ons lichaam. Je ziet om je heen meer mensen ziek worden. Zo zijn koorts en de griep meer aanwezig gedurende de koude maanden. Dit heeft vooral te maken met een lagere weerstand die we gedurende de wintermaanden hebben.

Het is gedurende de koude maanden dan ook essentieel om gezond te eten. Dit versterkt de weerstand van jouw lichaam en beschermt jou hierdoor tegen koorts en de griep. En dat is prettig, want dan kun je op een gezonde manier en met minder gezondheidsklachten door de koude maanden heen.

Een goede maaltijd zorgt voor een betere weerstand

Voor een goede weerstand heb je vooral voldoende energie nodig, in combinatie met voldoende vitaminen en mineralen. Deze helpen jouw lichaam tegen de kou te beschermen, zodat bacteriën een kleinere kans hebben om jou ziek te maken.

Je kunt gedurende de wintermaanden daarom het beste wat extra tijd investeren om gezonde maaltijden te bereiden. Maaltijden waar je voldoende energie, vitaminen en mineralen uit kunt halen zijn essentieel om jezelf goed te beschermen. Eet daarom voldoende groenten en fruit, maar ook voldoende vlees, vis, zuivel en eieren.

Hoe bescherm jij jezelf goed?

Er zijn ontzettend veel gezonde recepten die je tijdens de koude tijden kunt bereiden en die hieraan voldoen. Door elke avond een goede maaltijd op tafel te zetten bescherm jij jezelf en de rest van het huishouden tegen kwaaltjes die tijdens de wintermaanden veel voorkomen.

Doordat je ook in de wintermaanden veel omgaat met andere mensen is de kans groter dat je bacteriën van hen opvangt. Deze kunnen jou bij een lage weerstand ook weer infecteren, waardoor jij ook ziek wordt. Bovendien kun jij de bacteriën dan ook weer naar anderen verspreiden. Als jij zelf gezond bent, is de kans klein dat deze bacteriën ook echt schade kunnen aanrichten.

Maak eventueel gebruik van supplementen

Het gebruik van vitaminesupplementen is ook raadzaam gedurende deze periodes. Vooral vitamine D is belangrijk tijdens de wintermaanden. Deze vitamine krijg je alleen gedurende de zomermaanden, omdat het lichaam deze uit zonnestralen omzet. Doordat we in de wintermaanden minder zon hebben, is het slikken van vitamine D-supplementen aan te raden.

Gezonde voeding helpt het lichaam goed te herstellen en geeft jou bovendien meer energie. Je hebt dus ook veel minder last van een winterdip wanneer je gezond eet en voldoende vitaminen binnenkrijgt.

Let daarom gedurende de koude maanden goed op wat jij eet en neem elke dag net even wat extra tijd om wat lekkers en gezonds op tafel te zetten. Dan zul je zien dat je dankzij jouw sterkere gezondheid ook een betere weerstand krijgt. En dat is ideaal wanneer je deze wintermaanden niet ziek op bed wilt liggen.

Advertentie

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×