Geen Leidse steun voor Volksreferendum

2

De Stichting Burgercomité Nederland wil gelijk met de gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschapsverkiezingen op 20 maart een Volksreferendum houden over het klimaat. De organisatie wil vanwege het afschaffen van de Wet op het raadgevend Referendum op deze manier buiten de Kieswet om toch een referendum organiseren.

Om ook echt een volksraadpleging te kunnen realiseren, wil de organisatie hulp van de gemeenten in Nederland. Ook Leiden kreeg een brief met daarin een verzoek om steun. Die komt er niet. Het Burgercomité Nederland vraagt Leiden om een plek in de stembureaus, catering, toezicht, stembussen, het printen van stembiljetten en lokale publiciteit.

Referendum in stembureau mag niet
De gemeente Leiden volgt het standpunt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad. Die adviseren de gemeenten om geen medewerking te verleden. Het is volgens de Kieswet niet toegestaan om een dergelijke raadpleging binnen het stembureau te houden. Buiten mag wel, maar als lokale overheid medewerking verlenen zou ten onrechte de indruk kunnen wekken dat de gemeente de stemming organiseert en controleert.

Geen geld en menskracht
Naast die principiële argumenten wil Leiden er ook geen personeel voor vrij maken of geld voor uittrekken. Bovendien is niet in alle stembureaus extra ruimte en meubilair beschikbaar en zijn alle stembussen al bij de gemeente zelf in gebruik. Ook het drukken van stembiljetten voor zo’n Volksreferendum vindt Leiden geen taak voor de gemeente.

Delen

2 reacties

  1. Met dank aan Dreck666 voor het afschaffen van het referendum. Maar let op; u kunt in maart afrekenen met deze neoliberale zwetsers…

  2. Leiden heeft geen geld wat een onzin. Je geeft geld uit aan een schaatsbaan, garage op de garenmarkt, aan betaald parkeren, etc. Alles om maar mensen in hun portomonee te raken. Maar owee een referendum stel je toch is voor dat het volk wat gaat zeggen over al die dure nutteloze klimaatplannen. Wat een achterlijke stad is dit geworden die nog steeds roept ook met de regenboog vlag we zijn er voor alle burgers. Dus toon dat en laat het referendum door gaan.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline