(Foto: LSC Alecto)

Alecto is pionier van aangepast hockey in de regio

De Leiderdorpse hockeyclub Alecto was jarenlang een van de weinige sportverenigingen in de regio die een team had voor mensen met een (lichamelijke) beperking. Landelijk is er een competitie. Het LG hockey wijkt niet heel veel af van het reguliere hockey. Hooguit wordt de kleur van de bal aangepast, maar het veld is even groot en iedereen speelt met een gewone hockeystick.

De laatste jaren ziet trainer Hugo van Donselaar de aantallen teruglopen. Hij vertelt dat LSC Alecto samenwerkt met een Amsterdamse club om toch nog een team in de competitie te kunnen laten meespelen. “Liever spelen we natuurlijk met een eigen team tegen Amsterdam.”

Van Donselaar kwam als klein jongetje bij Alecto spelen en het schopte tot het Heren I team. Toen een maatschappelijke carrière en sociale verplichtingen niet meer te verenigen waren met twee keer per week trainen en elk weekend een wedstrijd stopte hij zelf met hockey, maar bleef als trainer/begeleider betrokken bij de afdeling LG hockey van Alecto. “Ik ben gewend op hoog niveau te spelen en dat ging niet meer, misschien kan ik op den duur wel toetreden tot een zogenaamd vriendenteam.”

Zijn bijdrage aan het aangepaste sportteam van Alecto wil Van Donselaar een beetje relativeren. “Mijn rol moet niet overschat worden. Aangepast hockey is bij Alecto opgestart door Annetje Spies, die daarvoor jarenlang jeugdtrainer was. Nu wordt de kar vooral getrokken door Nina Haas en Bastiaan Vis, die dat geheel vrijwillig doen en maar weinig voor terugkrijgen.” Verder krijgt de club steun van hun clubsponsor en een taxibedrijf dat bijspringt bij het vervoer van sporters.

Het sportaanbod voor mensen met een beperking groeit en dat is een positieve ontwikkeling. Dat onderschrijft ook Van Donselaar maar hij ziet ook dat de concurrentie tussen sportaanbieders groter wordt. “Het is een soort kannibalisering.” Vaak worden daarom de teams voor mensen met lichamelijke beperking of een verstandelijke beperking gecombineerd. Of dat wenselijk is, valt nog maar te bezien. Van Donselaar denkt dat het winst is op korte termijn omdat je de elftallen op de been houdt voor de competitie, maar dat er ook sporters afhaken omdat het niveau van de samengestelde teams niet meer bij hen past. “Alsof je een meisje van twaalf dat net begint laat spelen tegen iemand uit een Heren I-team. Dat is voor beide niet leuk. Het is een punt van discussie binnen de wereld van het aangepast hockey.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Hugo van Donselaar.

Ben je geïnteresseerd in hockey en wil je graag meedoen met het LG hockey-team van Alecto, ga dan naar de website  of de Facebookpagina en meld je aan.

 

Advertentie

Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×