Aanvraag sportrolstoel vereist geduld en veel telefoontjes

6

Bewegen is gezond. Ook voor mensen met een beperking. En daarom is er steeds meer aandacht voor ‘onbeperkt sporten’ bij reguliere verenigingen. Maar mensen met een beperking hebben daarbij vaak hulpmiddelen nodig die specifiek op hun lichamelijke mogelijkheden zijn afgestemd.

Neem Noortje, een jonge moeder van 30 jaar met een lichamelijke beperking. Ze zocht lang naar een sport die ze zou kunnen beoefenen met behulp van een rolstoel. Tijdens de Taptoe aan de vooravond van 3 Oktober zag ze ineens de Rollers voorbijkomen, de rolstoelbasketbalploeg van BS Leiden. En het kwartje viel. Voor haar in ieder geval. Ze ging een keer meedoen en was meteen verkocht. Dit was haar sport. Probleem opgelost zou je denken. Maar dat viel toch een beetje tegen vertelt Noortje. Want de aanvraag van een sportrolstoel begint met het invullen van een formulier. De gemeente heeft dan zes weken de tijd om een besluit te nemen. Nadat die periode verstreken was hoorde Noortje niets en ging maar eens bellen met de gemeente.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Noortje over haar aanvraag voor een sportrolstoel.

Noortje is heel erg blij dat de gemeente haar aanvraag heeft goedgekeurd en dat ze nu haar rolstoel kan gaan aanvragen. Voordat ze hem uiteindelijk heeft gaan er nog wel wat weken, wellicht maanden overheen. En dan heeft ze al met al bijna een half jaar moeten wachten op een rolstoel die is aangepast op haar specifieke behoeftes. Dat mag klinken als een luxe, maar sporten in een generieke rolstoel kan veel lichamelijke klachten opleveren. En een rolstoel zou je moeten helpen in plaats van je verder beperken bij het sporten. Zoals Noortje zelf zegt: “Mijn lichaam beperkt me al genoeg.”

Verder heeft Noortje het gevoel dat er pas schot in de zaak kwam nadat ze er achteraan bleef bellen. “Wat als je minder assertief bent?,” vraagt ze zich af. Aan anderen zou ze daarom aanraden, blijf in ieder geval bellen, laat het er niet bij zitten. Want lekker kunnen sporten is daarvoor veel te belangrijk. “Ik versterk mijn spieren en daarnaast is het een uitje waar ik echt naar uit kijk.”

Delen

6 reacties

 1. Ja diep triest verhaal gezien dat onze gemeente zo pretendeert er voor iedereen te zijn, maar voor zoiets moet je maar blijven leuren. Misschien een rolstoelvlag maken kunnen ze die wel snel omhoog hangen in het gemeente huis. Net als landelijk is de overheid een traag, log, en niet functionerend orgaan.

  • Karsten Mulder

   Rhodan Mulder bij aanvragen voor alle aanpassingen duurt maanden of als tegenzit jaren en dan zit de fout niet bij de firma die de stoelen maken maar de leveranciers 😶

  • Frank Mulder

   Rhodan Mulder een gevecht met de gemeente, de leverancier en iemand die offertes opstelt, niet weet waar zij het over hebben en als klant zie je pas bij levering na ca 6 maanden wat het geworden is. Dan moeten nog allerlei fouten hetsteld worden zoals verkeerd kussen , afstelling, kleur en accessoires. Met geduld kom je er wel, heeeel veeel geduld

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline