(Foto's: Kim Meeuwissen/BS Rollers).

Aanvraag sportrolstoel vereist geduld en veel telefoontjes

Bewegen is gezond. Ook voor mensen met een beperking. En daarom is er steeds meer aandacht voor ‘onbeperkt sporten’ bij reguliere verenigingen. Maar mensen met een beperking hebben daarbij vaak hulpmiddelen nodig die specifiek op hun lichamelijke mogelijkheden zijn afgestemd.

Neem Noortje, een jonge moeder van 30 jaar met een lichamelijke beperking. Ze zocht lang naar een sport die ze zou kunnen beoefenen met behulp van een rolstoel. Tijdens de Taptoe aan de vooravond van 3 Oktober zag ze ineens de Rollers voorbijkomen, de rolstoelbasketbalploeg van BS Leiden. En het kwartje viel. Voor haar in ieder geval. Ze ging een keer meedoen en was meteen verkocht. Dit was haar sport. Probleem opgelost zou je denken. Maar dat viel toch een beetje tegen vertelt Noortje. Want de aanvraag van een sportrolstoel begint met het invullen van een formulier. De gemeente heeft dan zes weken de tijd om een besluit te nemen. Nadat die periode verstreken was hoorde Noortje niets en ging maar eens bellen met de gemeente.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Noortje over haar aanvraag voor een sportrolstoel.

Noortje is heel erg blij dat de gemeente haar aanvraag heeft goedgekeurd en dat ze nu haar rolstoel kan gaan aanvragen. Voordat ze hem uiteindelijk heeft gaan er nog wel wat weken, wellicht maanden overheen. En dan heeft ze al met al bijna een half jaar moeten wachten op een rolstoel die is aangepast op haar specifieke behoeftes. Dat mag klinken als een luxe, maar sporten in een generieke rolstoel kan veel lichamelijke klachten opleveren. En een rolstoel zou je moeten helpen in plaats van je verder beperken bij het sporten. Zoals Noortje zelf zegt: “Mijn lichaam beperkt me al genoeg.”

Verder heeft Noortje het gevoel dat er pas schot in de zaak kwam nadat ze er achteraan bleef bellen. “Wat als je minder assertief bent?,” vraagt ze zich af. Aan anderen zou ze daarom aanraden, blijf in ieder geval bellen, laat het er niet bij zitten. Want lekker kunnen sporten is daarvoor veel te belangrijk. “Ik versterk mijn spieren en daarnaast is het een uitje waar ik echt naar uit kijk.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×