Het Odensehuis in Vlietwijk. (Foto: PR).

Fractie ONS Voorschoten verder zonder partij

De vereniging achter de fractie van ONS Voorschoten houdt op te bestaan. Dat heeft het bestuur van de partij besloten. “De ruim 1500 kiezers kunnen gerust zijn: het verkiezingsprogramma blijft de basis voor de inzet van de fractie. Want de politieke tak blijft bestaan”, meldt voorzitter Hans Rasch.

De fractie van ONS Voorschoten wil nu nieuwe vormen van betrokkenheid gaat ontwikkelen. Om de weg voor zulke nieuwe initiatieven vrij te maken, hebben de leden van ONS Voorschoten tijdens de afgelopen algemene ledenvergadering het voorstel van het bestuur aangenomen om de Vereniging ONS Voorschoten op te heffen. Het batig saldo van de organisatie gaat naar het project Odensehuiskamer in Vlietwijk. Dat is een plek voor ontmoeting en informatie uitwisseling voor mensen met geheugenklachten en/of beginnende dementie en hun mantelzorger.

In 2007 werd de Vereniging ONS Voorschoten opgericht uit leden van traditionele partijen en partijloze betrokken inwoners zonder politieke ervaring. Net als met andere lokale partijen, bleek deze ontwikkeling in Voorschoten goed aan te slaan. ONS Voorschoten haalde bij de verkiezingen in 2010 – mede dankzij de samenwerking met D66 – in één keer zeven zetels. Als grootste partij vormde ONS Voorschoten vervolgens een coalitie met de VVD.

In 2014 deden D66 en ONS weer allebei zelf mee aan de verkiezingen. De zeven zetels bleven, maar werden nu verdeeld over de twee partijen. Vier voor ONS Voorschoten en drie voor D66. En voor de tweede maal, maakte ONS Voorschoten deel uit van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Voorschoten.

Voorzitter van de Vereniging en laatste wethouder voor ONS Voorschoten, Hans Rasch: “We hebben ruim acht jaar lang heel hard gewerkt in het college en in de gemeenteraad. Maar het verder opbouwen van een partijorganisatie blijkt een hardnekkige zaak, wanneer je niet kunt steunen op de traditie van de oude zuilen. Daarom is het nu tijd om naar een andere vorm van participatie en betrokkenheid te gaan. Dit hebben we samen met fractie en leden geconcludeerd tijdens de laatste twee ledenvergaderingen.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×