(Foto's: Marja van Tilburg. Tekst zzleiden.nl).

Winning streak ZZ Leiden ten einde

De winning streak van Zorg en Zekerheid Leiden is na 17 succesvolle wedstrijden ten einde gekomen. Opnieuw was het Landstede Basketbal dat uit de Vijf Meihal vertrok met een overwinning. De Zwollenaren zijn de enige ploeg die van Zorg en Zekerheid Leiden hebben weten te winnen; en beide keren ook nog in de Vijf Meihal. Het werd dit keer 79-82.


Rolf Marselis sprak na de wedstrijd met coach Rolf Franke, spelers Worthy de Jong en Maurice Watson jr en de vader van speler Clayton Vette.

Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Basketbal zijn momenteel de twee ploegen die het beste basketbal in Nederland spelen. De Leidse ploeg had tot zaterdag pas één keer verloren, waar Landstede Basketbal op vier nederlagen stond. Beide ploegen spelen al jaren close games tegen elkaar en daar was deze wedstrijd geen uitzondering op.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het nog steeds stellen zonder Mohamed Kherrazi. Het gemis van de harde werker is wel voelbaar. Verdedigend en in de rebound had coach Rolf Franke Kherrazi goed kunnen gebruiken in de wedstrijd tegen Dinamo Sassari en ook tegen Landstede Basketbal had zijn vechtlust van waarde kunnen zijn. Het is te hopen dat Kherrazi snel weer in actie kan komen voor Zorg en Zekerheid Leiden.

In de op een haar na uitverkochte Vijf Meihal gaven beide ploegen elkaar weinig toe. Zorg en Zekerheid Leiden speelde niet op het hoge niveau van afgelopen woensdag tegen Dinamo Sassari. Het is ook niet eenvoudig om dat hoge niveau vast te houden. Daarbij moet gezegd worden dat Landstede Basketbal ook gewoon een goede ploeg heeft. Met een goede spelverdeler in Kaza Kajami-Keane en een iets bredere bank dan die van Zorg en Zekerheid Leiden.

Landstede Basketbal sloeg wel het eerste gaatje in de wedstrijd door na acht minuten een 10-16 voorsprong te pakken. Darius Thompson hield de thuisploeg in de race door in het eerste kwart 11 van zijn 18 punten te scoren. Het waren echter de driepunters van Clayton Vette en de goed invallende Sergio de Randamie die de thuisploeg aan het eind van het eerste kwart op een 21-19 voorsprong zetten.

In het tweede kwart kwamen de eerste negen punten van de handen van De Randamie (4) en Marijn Ververs (5). Maurice Watson Jr. wist zijn prima spel van afgelopen woensdag dit keer niet te etaleren. Hij bleef in de eerste helft zonder scores. Worthy de Jong kwam ook niet verder dan drie punten in de eerste helft. Via vijf punten op rij van Kenneth Simms en twee driepunters van Clayton Vette leek Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje te slaan: 44-37 met nog iets meer dan een halve minuut te gaan. Twee keer verkeerd gokken leverden Landstede Basketbal nog snel even twee makkelijke scores op voor een 44-41 ruststand.

In het derde kwart kantelde de wedstrijd in het voordeel van de Zwollenaren. Ondanks scores van Watson en De Jong liep Landstede Basketbal na zes minuten spelen uit naar een 48-57 voorsprong. Opeens kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de geest en ging het publiek achter de ploeg staan. Het leverde in twee minuten tijd een 13-2 run op, met onder meer driepunters van Vette (twee keer), Watson en De Jong. Toch sloot Landstede Basketbal dit kwart nog wel af met een voordelige marge van twee punten: 61-63.

Na drie minuten spelen in het vierde kwart rondde Thompson op fraaie wijze een alley-oop pass van Watson af voor een 68-66 voorsprong. Dat zou meteen de laatste keer in de wedstrijd zijn dat de Leidse ploeg aan de leiding ging. Landstede Basketbal speelde even een paar keer zone en daar had Zorg en Zekerheid Leiden het moeilijk mee. De verre schoten troffen geen doel en dicht bij de ring kwamen de Leidenaren ook niet. Doordat Landstede Basketbal wel scoorde, ontstond er halverwege het laatste kwart weer een gat: 70-77.

Via twee rake vrije worpen van De Randamie en een bommetje van Watson was het een halve minuut later al weer 75-77. Dichterbij kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer. Bij 79-82 had de Leidse ploeg nog wel de laatste aanval. De driepunter van Simms werd geblokt, maar Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog een laatste kans. Watson leed echter balverlies en zo was de tweede nederlaag van Zorg en Zekerheid Leiden een feit: 79-82.

“Een aantal fundamentele dingen zat vandaag niet goed”, stelde Franke na afloop. “In de verdediging is een pick & roll toch een normaal item, maar ik vond dat we daar minder goed in waren dan normaal. Mensen komen toch iets te makkelijk open. In de tweede helft liepen we iets te veel achter de feiten aan. Het was een goed punt dat we in een wedstrijd die slecht loopt toch terug kunnen komen. Landstede maakt op een bepaald moment een aantal ballen, waar wij een stop hadden moeten maken.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×