Het vrouwenzestal met trainer Norbert Groenewegen.

Snelste tijd op Ekiden-estafette al 25 jaar op naam van Bataven-zestal

Records zijn er om gebroken te worden. Maar gebeurt dat niet, dan kun je er extra lang van genieten. Dat doen de atletes Suze Groen in ’t Woud, Regina Hazeleger, Marja Hogenboom, Joke Kleijweg, Monique Bruins en Leny van der Plas dan ook. Zij zijn op 20 maart precies 25 jaar in het bezit van het Nederlands record op de Ekiden, een estafettemarathon voor zestallen. Zaterdag vierden zij hun nog immer ongeëvenaarde prestatie met een reünie op de Leidse atletiekbaan in gezelschap van hun toenmalige trainer Norbert Groenewegen.

Verklaringen voor dit huzarenstukje zijn er genoeg. Zo vormde het zestal destijds een ideale mix van landelijke en regionale toppers, die alle het rode clubtenue van AV De Bataven-Leiden droegen. Die vereniging ging twee jaar later op in Leiden Atletiek, maar de fusieclub met AV Holland slaagde er tot dusver niet in een sneller vrouwenzestal op de been te brengen.

Na de hoogtijdagen van de brigade van trainer Groenewegen nam de belangstelling voor de uit Japan overgewaaide Ekiden-estafette in Nederland geleidelijk aan af. De Ekiden is een marathon in estafettevorm, waarbij zes lopers achtereenvolgens 5, 10, 5, 10, 5 en 7,195 kilometer lopen. In de jaren ’90 van de vorige eeuw bestond er een heus Nederlands kampioenschap op dat onderdeel, waarop de Leidse atletiekverenigingen altijd sterk vertegenwoordigd waren. Zowel de mannen als de vrouwen stonden regelmatig op het ereschavot. De vrouwen werden zelfs meerdere malen Nederlands kampioen en kwalificeerden zich zodoende voor de Europa Cup op de weg voor clubteams. Dat bracht de vrouwenploeg naar internationale wegwedstrijden in Italië, Portugal en Rusland.

Toch waren zij nooit succesvoller dan op die gedenkwaardige 20 maart 1994. In Vught werd het Leidse Ekiden-zestal Nederlands kampioen in een tijd van 2 uur 34 minuten en 48 seconden, gemiddeld meer dan 16 kilometer per uur op de 42.195 meter. De strijd in Vught was een van de spannendste kampioenschappen, omdat de verschillen met Haag Atletiek (2e in 2.35.20) en LAAC (3e in 2.35.56) klein waren.

Bij dat sterke staaltje stonden vier van de zes atletes afgelopen zaterdag nog eens uitgebreid stil. Na een ontspannen training onder leiding van oud-trainer Norbert Groenewegen – tegenwoordig voorzitter van de commissie die de Gouden Spike in Leiden organiseert – volgde een uitgebreide lunch in het clubhuis van Leiden Atletiek.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×