Forum voor Democratie definitief grootste in Zuid-Holland

39

Met elf zetels komt Forum voor Democratie als nieuwe partij in Provinciale Staten van Zuid-Holland. Vannacht leek het er op basis van een exitpoll van de NOS nog op dat de partij van Thierry Baudet tien zetels had gehaald. Daar is er dus nog een bijgekomen na het tellen van 92,5 procent van de stemmen. De VVD is nu de op een na grootste partij van de provincie met negen zetels. GroenLinks en D66 volgen met elk vijf zetels. Voor D66 is dat een verlies van twee, terwijl GroenLinks er juist twee wint.

In Leiden haalde GroenLinks de meeste stemmen en stijgt fors. Vergeleken met 2015 krijgt de partij er 6,8 procent bij en komt op 19 procent. D66 verliest ook hier aanhang en komt op de tweede plaats met 16,5 procent van de stemmen. Dat is 5,3 procent minder dan vier jaar geleden. Op plek drie staat de VVD met 12,5 procent, een licht verlies van 0,8 procent.

Forum in Leiden op vier
In Leiden eindigt Forum voor democratie op de vierde plaats. De partij haalt 11,3 procent van de stemmen en is daarmee in Leiden groter dan de PvdA  (10,5 procent), de Partij voor de Dieren (6,6 procent) en het CDA (5,1 procent). Zie voor alle uitslagen bijgaand kaartje.

 

Delen
heropening sligro Leiden

39 reacties

 1. Gm v leenen Leenen op

  Hoi Thierry van hartelijk gefeliciteerd. Doe er wat mee ,laat nu het Nederlands volk niet vallen 😁😀😆

 2. We zullen zien of FvD in staat is capabele bestuurders aan te leveren. De talking heads van gisteravond geven weinig hoop. We denken even aan het echec van Balkenende I met de Lijst Fortuyn. Heinsbroekjes en BOMhofjes?
  Maar goed dat met neoliberale arrogante charletan Rutte en zijn liberale yuppen in de Provincie de floor aangeveegd is. En Groen is sterker geworden en dat geeft heel veel hoop!

  • René Dentener op

   @Theo: Alsof de gevestigde partijen zoveel ‘capabele bestuurders’ hebben opgeleverd de afgelopen 20 jaar. Sinds Paars is bijvoorbeeld het aantal vakinhoudelijke ministers alleen maar afgenomen. Kijk naar hoe ons defensieapparaat door opeenvolgende prutsers als Hillen, dienstweigeraar Van Middelkoop of die mevrouw met d’r Schoevers-diploma naar de kloten is geholpen. In de Tweede Kamer is het niet veel anders; de echte specialisten zoals fiscaal onderlegde kamerleden als zo’n Pieter Omtzigt van het CDA zijn op twee handen te tellen. En als ze teveel tandjes krijgen (lees: de partijdiscipline niet volgen) dan worden ze ook nog afgestraft doordat ze lager of niet meer op de kieslijst worden geplaatst voor de volgende verkiezingen. Vooral je bek dicht houden, want interne discussie kunnen we natuurlijk niet hebben. Stel je voor, zeg, dat ons dichtgetimmerde coalitieakkoord in gevaar zou komen.
   —-
   Overigens niet eens met de titel van een ander persbericht op Sleutelstad. ‘Politieke aardverschuiving’. Globaal genomen zie ik weinig verschuiving; links is in totale aantallen niet groter geworden en rechts ook niet nu de winst van FvD goeddeels te danken lijkt aan kiezers die bij de PVV vandaan komen (van 8 naar 4 zetels), de VVD (1 zetels verlies) en het CDA. Of neoliberalisme in PZH nu vervangen wordt door ‘lavendelliberalisme’? Misschien dat Wiegel het antwoord heeft, hij schijnt door terriër Baudet gevraagd te zijn als informateur voor de vorming van een nieuw college.

   • Ha René, je vergeet die simple mevr. drs. Melanie Schultz van Hagen, die verrutte Audi dame die een paar maanden na het aantreden van Rutte I “130 km/uur is de norm” op de Autobahnen instelde en zo de autoverslaafden in dit land 4 miljoen ton CO2 extra liet uitstoten. De EU was woedend! Om maar niet te spreken van het extra fijnstof en stikstof. Misschien nu maar de maatregel van deze domme populistische bewindsvrouwe weer eens afschaffen om aan “Urgenda” te voldoen. Want 120 km/uur is toch ook lekker doorrijden., niet waar?
    Ja, het is waar, de politiek heeft fors aan kwaliteit ingeboet. Daarom denk ik dat FvD (overigens knap gewonnen hoor!) niet de oplossingen gaat bieden. Net als die geflopte gevestigde orde politiek in die slangenkuil aan de Hofvijver. Volkomen losgezongen van de burger. Het lijkt erop dat de maatschappij een politieke-financiële-sociale reset behoeft. De tijd zal het leren.

  • Een Leids burger op

   ¨… en zijn liberale yuppen in de Provincie de floor aangeveegd is.¨
   Nee hoor, Theo´s grote ¨vriend¨ , de capabele bestuurder Floor V, zit nog steeds stevig in het zadel bij de VVD voor de provincie ZH. Alleen is die partij nu niet meer de grootste.
   zie ook:
   https://sleutelstad.nl/2018/11/22/gemeente-gaat-met-inwoners-in-gesprek-over-de-toekomst-van-leiden/#comment-282164
   Groen is wel iets sterker geworden maar FvD nog veel meer. DAT zou juist te denken moeten geven……Ik vind het in ieder geval een knappe prestatie van FvD om met zoveel zetels in de provincie te komen.

  • Ja Ja, lekker tolerant jij, not. Ik ben van buitenlandse afkomst, heb hoger opleidings niveau & ben zeker geen dommie. Niet luisteren of erover denken waarom mensen zo stemmen maar gewoon beledigen & wegzetten als tokkies, das zeker “the way forward”.

 3. Ritardo de Prie op

  Het zittende kabinet zal voor steun nu moeten aankloppen bij andere partijen voor een meerderheid. Dat kan bij de nieuwkomer (gefeliciteerd), maar ook bij Groen Links en PvdA, wat een buiginkje naar links zou betekenen. Dan is de term ‘aardverschuiving’ wat overdreven.

 4. Mensen is steeds weer hetzelfde gezwam die er gekraaid wordt bij nieuwkomers en eigenlijk zijn die bij voorbaat al uitgesloten bij onderhandelingen. Ook al zijn ze de grootste. De rest weigert en negeert gewoon en dan kan partij 2 het proberen en dan gaan we weer verder met de achterbakse kliek die ons verder de afgrond in helpt met hun klimaat en Europa beleid.

 5. Een Leids burger op

  De uitslag van Leiden wijkt meestal af van het landelijke beeld. De uitslag van Leiden en individuele omringende gemeenten doet er niet zoveel toe. Het waren tenslotte provinciale verkiezingen en dan geldt de uitslag van de provincie ZH als geheel.
  https://indebuurt.nl/rotterdam/nieuws/dit-is-de-uitslag-van-de-verkiezingen-in-de-provincie-zuid-holland~84640/
  Dan is Forum voor Democratie(FvD) toch de grote winnaar. Hier in ZH heeft Slinksgroen (GL) slechts 2 zetels extra gekregen. Het toch vooral buitensporig eurofiele D66 heeft matig verloren en dat rotte tomatenpartijtje ( De SP dus die onder aanvoering van de Marijnissendynastie in de 2e kamer alleen nog maar oog leek te hebben voor de marktwerking in de zorg) fors verloren. Verder is een toch vooral erdoganistisch georienteerd partijtje uiteraard zeer kwalijk en erg beDENKelijk te noemen…
  .

  Hoewel GL dus ook gewonnen heeft is toch overduidelijk FvD de grote winnaar. Zowel in de provincie als straks in de 1e kamer. Dat betekent dus dat de meerderheid van het volk (alweer) een duidelijk signaal heeft afgegeven naar de huidige politiek:
  1. Stoppen met het overmatig binnenpamperen van nog meer onaangepasten.
  2. Stoppen met de klimaatgekte en overmatige klimaatdrammerij.(niet te verwarren met maatregelen tegen milieuvervuiling door plastic e.d.)
  3. Minder EU-bemoeienis.
  .
  Toch verwacht ik (helaas) niet dat deze standpunten van FvD ingewilligd zullen worden en dat de huidige politieke coalitie daar weer niet naar zal luisteren. Men zal, zowel op provinciaal niveau als straks in de 1e kamer, proberen samen te werken met andere partijen waarbij FvD wordt buitengesloten is de verwachting. Iets dergelijks hebben we immers al eerder gezien waarbij destijds de PVV werd buitengesloten terwijl die toen 2e werd. De afrekening komt waarschijnlijk dus pas bij de volgende verkiezingen.

  • Ik ratel nog maar even wat door….

   4. 10% van rijk NL heeft 50% van het vermogen in handen via aandelenmarkt, inkoop van aandelen en bonussen. De grote vrienden van Rutte (dividendbelasting). Neem b.v. fossiele Shell baas van Beurden die zijn salaris verdubbelt van 9 naar 20 M€ over 2018.
   5. Verlaging winstbelasting en subsidies aan het bedrijfsleven m.n. multinationals. Grote vrienden van Rutte.
   5. Stagnerende inkomens bij stijgende inflatie. CAO’s verlopen zeer moeizaam ondanks krappe arbeidsmarkt. Steeds meer tweeverdieners met een gezin die nauwelijks kunnen rondkomen.
   6. Baanonzekerheid door BV NL omarmde zzp economie (zie ook 5.). Koolmeesjes zingen lekker door in het voorjaar.
   7. Pensioenen, spaarrekeningen staan op nul door rampzalig rente en gratis geld beleid van ECB (lees Mario Draghi) waarin DNB zitting heeft. Hierdoor een inversie van de z.g. rentecurve die duidt op meer ellende: recessie in Europa aan de voordeur.
   8. Onvoldoende investeringen in onderwijs, zorg en vernietiging sociale cohesie in de samenleving.

   FvD had geen duidelijke provinciale standpunten en was niet zichtbaar tijdens de provinciale campagne en debatten. Ook de overwinningsrede van Baudet was weinig visionair, academisch, arrogant en vaag. De vraag is of deze partij überhaupt ervaren bestuurders kan leveren voor de Provincie en Eerste Kamer.

   Interessante beschouwing op RTL-Z.

   https://www.rtlz.nl/opinie/column/4649651/forum-voor-democratie-wint-het-van-de-schijnheiligheid

   • Een Leids burger op

    In plaats van door te ratelen zou je ook eens kunnen gaan nadenken WAAROM FvD nu zo fors gewonnen heeft en er zoveel mensen op die partij gestemd hebben waardoor die nu de grote winnaar is geworden. Dat komt niet door hun provinciale standpunten , maar door hun algemene standpunten. zie onder het kopje standpunten :
    https://forumvoordemocratie.nl/standpunten
    Vergeet daarbij bovendien niet dat de provinciale statenleden de 1e kamer kiezen die van cruciaal belang is bij het tegenhouden of goedkeuren van wetten.
    .

    Wel ben ik het met Theo eens dat het vinden van goede provinciale bestuurders een probleem kan zijn voor FvD.
    FvD is nog een jonge partij dus zullen het geen ervaren bestuurders zijn. Maar alle begin is moeilijk . Je wordt niet als ervaren bestuurder geboren. 🙂

    • @een Leids burger,
     Het laatste ben ik het zeker mee eens. Kijk maar naar baby jetten of pampertje klaver die nog geen enkele echte werkervaring hebben naast hun studie. Laat deze gasten is twee jaar in de zorg werken voor een normaal salaris. Kijken of ze dan nog zo blaten.

     • Ritardo de Prie op

      Als dat het belangrijkste is Dennis: Thierry Baudet heeft heel erg lang gestudeerd, nooit ‘echte werkervaring’ opgedaan voor een normaal salaris en is korter politiek actief dan zowel Klaver als Jetten. Dat die er jeugdig uitzien, daar kunnen ze niets aan doen.

   • René Dentener op

    @Theo: Ze hadden wel wat provinciale standpunten*, maar het leken meer wat haastig bij elkaar gesleepte onderwerpen die verder niet uitgewerkt zijn, onuitvoerbaar of ronduit gepikt zijn uit verkiezingsprogramma’s van andere partijen. Maar dat laatste doet iedereen zo’n beetje de afgelopen campagnes, want er wordt immers gevist uit dezelfde electorale vijver. Misschien ook dat daarom de brief van Roos aan de andere fractievoorzitters van PZH zich slechts beperkt tot een drietal vragen m.b.t. gewenste combinaties van partijen in plaats van dat er eerst eens gekeken wordt hoe men programmatisch met elkaar kan samenwerken? Maar goed, bij standpunten vindt je dan ook terug dat ze zich slechts willen beperken tot kerntaken in het provinciaal bestuur. Dat zal dan toch moeilijk samenwerken worden met partijen die een actiever(e) rol van de provincie voorstaan m.b.t. de investeringsagenda van PZH de komende vier jaar…

    * https://forumvoordemocratie.nl/provincies/zuid-holland

 6. Renate van Rijn op

  Nou nou wat gaan we weer een hoop sterspelers voorbij krijgen. Die net zukke onzin gaan uitkramen als Thierry en zn bejaarde sidekick. Ex vvders en andere al dan niet bejaarde baantjesjagers. Kennelijk hadden de mensen het zó goed dat ze van gekkigheid niet meer wisten wat ze moesten stemmen. Bang gemaakt voor allemaal niet bestaande gevaren. Het is diep triest. En ik heb medelijden met iedereen die slachtoffer gaat worden van de ‘veldslagen’ van FvD. Mijn roomblanke kindjes hebben niets te vrezen maar hun gekleurde vriendjes zullen nog harder moeten strijden tegen het racisme wat deze partij uitvent.

  • @renate,

   Weer zo een uitspraak wat kolder is over racisme.
   Als die meer ervoor moeten strijden dan moeten ze gewoon normaal doen en de lessen van de maatschappij volgen. Neem als voorbeeld Chinezen. Hoor je nooit wat over en worden door de hele maatschappij geaccepteerd ondanks andere kenmerken, waarom???. Kijk % in gevangenissen naar bevolkingsgroepen dit geeft ook een duidelijk beeld. Dus stop met onzin woorden te gebruiken. Nederland geeft je alle kansen als je jezelf ook in de maatschappij waar de vol stelt. Goed voorbeeld hierin is sylvana Simons die van kooi danseres is gepromoveerd tot nutteloze zeik bestuurder Amsterdam.

 7. Eric van 't Groenewout op

  De uitkomst van de verkiezingen wijst erop dat het huidige college geen meerderheid zou hebben behaald als het om de gemeenteraad was gegaan. Hopelijk zet het PvdA, GL en D66 aan om met meer openheid en meer élan aan de slag te gaan. Dat betekent ook dat achterkamertjesgewauwel en wethouderlijke kamikazeacties (bijvoorbeeld de verkamering van Haagweg 47) niet langer mogen worden getolereerd. De uitslag wijst op een hoge mate van ontevredenheid. Voor mezelf sprekende: ik ben het vertrouwen in de Leidse ambtenarij volledig kwijt. Te vaak zie je dat raadsleden zich laten leiden door ambtelijke informatie, ook als zonneklaar is dat die informatie niet alleen onjuist is, maar rechtstreeks leugenachtig. Daarvan heb ik legio voorbeelden. Diverse vml. raadsleden weten zich vast nog wel de vervalste plankaarten te herinneren waarmee een bouwproject langs het Galgewater er doorheen werd geduwd. Stukken die openbaar ter inzage hadden moeten liggen, maar niet in te zien waren tijdens de bezwaartermijn, omdat ambtenaren nog aan een privéproject aan het tekenen waren… Het is veel te vaak onvoorstelbaar wat er zich hier in leiden achter gesloten deuren afspeelt en veel erger: het is te zwak voor woorden hoe raadsleden zich veel te vaak door ambtelijke non-informatie laten ringeloren.
  Mijn politieke denkbeelden komen in grote lijnen overeen met die van de partijen die veelal bestuurlijke verantwoordelijkheid hebben genomen in de afgelopen jaren, maar dat neemt niet weg dat dit college op voor bewoners hele belangrijke punten, domweg schijt heeft aan wat mensen in wijken willen of juist niet willen. En waar tijdens de verkiezingen – amper een jaar geleden – een grote meerderheid zich ook over heeft uitgesproken. Zie nu de vertraging in het aanpakken van de verkamering. Het is een zwarte bladzijde voor de Leidse democratie dat juist een college met PvdA en GroenLinks er niet in slaagt om met een beleid te komen wat recht doet aan die uitslag. Vorig jaar mei zou er een evaluatie over verkamering in Leiden komen. De raad nam het in 2017 voor zoete koek aan, veel partijen verscholen zich aanvankelijk achter die aangekondigde evaluatie om in de aanloop daarvan geen standpunt in te nemen of te wijzigen (totdat er een massale beweging tegen verkamering ontstond) en nu is die evaluatie nog steeds niet verschenen en is er schijnbaar ook geen raadslid die er naar vraagt. Wie zich afvraagt waarom het vertrouwen in politiek en politici sneller verdampt dan gletsjers smelten: alleen al het dossier verkamering is een schrijnend voorbeeld.
  Het zou goed zijn als de gemeenteraad het initiatief meer en meer naar zich toe trekt. Van FvD hebben we weinig goeds te verwachten. Voor mensen met een laag inkomen is die partij sowieso een grote ramp. Baudet verpakt het handig in aalgladde praatjes, maar van enig sociaal mededogen met mensen die minder dan modaal verdienen is geen sprake. Die gaan er bij hem alleen maar op achteruit.
  De pest is dat de meeste partijen een ongelooflijk zwakke campagne hebben gevoerd, waarbij het CDA helaas van de in de spits openstaande bruggen een verkiezingspunt maakte. Als er één partij daarvoor mede-verantwoordelijk is, is het in de eerste plaats CDA zelf: binnen het provinciale bestuur had het een sterke greep op beleid en had het vast wel Rijkswaterstaat kunnen dwingen om met andere tijden te komen. De realiteit is dat het CDA dat decennia lang niet belangrijk vond. En dan nu opeens wel omdat in een soort van mini-enquête mensen er hun ongenoegen over hebben uitgesproken? Democratie in Nederland zou meer moeten behelzen dan het een uur later of eerder openen van een brug. Als je met zo’n thema op de verkiezingsborden staat, kun je net zo goed niet meedoen. Mijn schoonfamilie bestaat deels uit idealistische christenen die zich altijd thuis voelden in eerst ARP en later CDA, maar van die warme sympathie is helemaal niets meer over: de idealen van het CDA zijn verkwanseld. FvD zorgt qua retoriek voor een zekere urgentie en helaas wentelen de andere partijen – met uitzondering van GroenLinks – zich in een soort van apathisch en gemakzuchtig gewauwel. Deze uitslag is een voorbode van wat Leiden over drie jaar staat te wachten áls het college zo door blijft klooien.

 8. Ik ben het eens met Eric van ’t Groenewoud. Je voelt je haast gedwongen tot het uitbrengen van een proteststem. En ook al ging het nu om provinciale verkiezingen en waterschap, je laat je ook leiden door wat je in je eigen stad ziet gebeuren. Maar waar VVD niet erg begaan is met bevolkingsgroepen die het lastig hebben, ziet Baudet ze als losers. Makkelijk om te bespelen, als je de juiste kreten weet te kiezen. Lees wat hij heeft geschreven en gezegd en kijk naar hoe zijn partij in de Tweede Kamer heeft gestemd en je weet wat je kunt verwachten als je tot de minima behoort, of vrouw bent, of een kleurtje hebt.

Je bent nu offline