Museum de Lakenhal gaat op 20 juni weer open voor het publiek. (Foto's: Emile van Aelst).

Miljoenenerfenis voor Lakenhal

De Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal (VBL) heeft een bedrag van vijf miljoen euro ontvangen uit de nalatenschap van Carla Roberta van Steijn. Ook bij leven steunde Carla van Steijn het museum al. In 2015 met een schenking van een miljoen euro en ook droeg ze bij aan de restauratie van verschillende werken.


Chris de Waard sprak achtereenvolgens met museum-directeur Meta Knol, voorzitter Haro Schultz van Haegen van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal en met achter-achterneef Mike van Steijn.

De Lakenhal heeft een deel van de miljoenenerfenis in de renovatie en uitbreiding van het museum gestoken. Het grootste deel gaat in een speciaal fonds waaruit de VBL specifieke aankopen voor de collectie gaat doen. Doordat de VBL nu beschikt over een aanzienlijk bedrag om kunstaankopen te doen, kan dat bedrag worden verveelvoudigd. Als de VBL een bepaald kunstwerk wil verwerven is het nu makkelijker om het initiatief te nemen en cofinanciering te zoeken bij andere fondsen. Zo komt bijvoorbeeld de verwerving van een schilderij van Rembrandt in beeld. Passend bij de  tentoonstelling over de Jonge Rembrandt die in november in De Lakenhal wordt geopend.

Carla van Steijn werd geboren op 7 januari 1925 in Arnhem als dochter van mr. Adolf Herman van Steijn en Emilie Karoline Freifrau von der Schulenberg. Ze groeide op in Den Haag, waar haar vader kantonrechter was, en bezocht in haar jeugdjaren met haar familie regelmatig het Leidse Museum De Lakenhal. Eenmaal volwassen werkte ze als doktersassistente, als directrice van een tehuis voor Indische repatrianten en als bibliothecaresse bij het Damesleesmuseum.

Carla van Steijn had een brede culturele belangstelling en kennis, sprak haar talen, reisde veel, was zeer belezen en had een diepgaande belangstelling voor muziek, schilderkunst, architectuur en natuur. In Museum De Lakenhal was zij een graag geziene gast: altijd oprecht betrokken, warm én kritisch. Ze was jarenlang lid van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal. Carla van Steijn bleef bewust ongehuwd en overleed op 12 maart 2018 in Wassenaar.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×