Nieuwe Leidenaar bekroont juniorenjaren met nationale titel

Judoka Duco Krijvenaar eiste begin maart de nationale titel op bij het kampioenschap Judo onder 21 jaar. Het was zijn laatste kans bij de junioren om kampioen te worden en die greep hij met beide handen aan. Het werd drie keer winst met een ippon.

Een ippon maak je door je tegenstander op de grond te werpen waarbij hij of zij met beide schouders op de mat valt, het levert één punt op en gelijk de volle winst. Krijvenaar zit in de gewichtsklasse tot honderd kilo. In zijn categorie deden negen judoka’s mee. Met drie gewonnen wedstrijden was hij de beste. “Ik judo altijd voor de winst. Ik maak bijna nooit de maximale tijd vol. Ik maak dus vaak zelf een ippon of loop er tegen eentje aan.”

Omdat Krijvenaar in september 20 jaar wordt, kan hij in 2020 – het jaar dat hij 21 wordt – niet meer bij de junioren uitkomen. Daarom dat deze nationale titel zo welkom was, voorlopig de laatste keer, denkt Krijvenaar zelf. De overgang naar de senioren is lastig verwacht hij. “Bij de sneioren zitten toch meer ervaren mannen.” Al is hij zelf ook al heel ervaren want hij begon met judo toen hij 3,5 jaar oud was.Het leuke aan judo is voor hem de competitie, het strijdelement. Krijvenaar is geboren en getogen in Beverwijk en wat betreft judo opgegroeid bij de Haarlemse topclub Kenamju waar ook judohelden als Dennis van der Geest trainen. “Hij was ook mijn held, inmiddels heb ik wel eens een biertje met hem gedrinken en is hij gewoon Dennis.”

Afgelopen september is Krijvenaar begonnen met de studie geneeskunde aan de Universiteit Leiden en woont hij ook in de Sleutelstad. Daardoor heeft hij het aantal training drastisch moeten terugschroeven. “Ik train nog maar vijf keer per week in plaats van acht keer. Ik red het niet om na de ochtendtraining in Haarlem op tijd terug te zijn in Leiden voor mijn colleges. Toen ik op de middelbare school zat kon ik makkelijker tijd vrij maken voor mijn sport. Ik haalde goede cijfers en hoefde ook nooit mee te gymen.” In die jaren deed hij ook mee aan internationale wedstrijden.


Judoka Duco Krijvenaar in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

Een Olympische droom heeft Krijvenaar wel ooit gehad, maar inmiddels heeft hij die ambitie bijgesteld na wat nare blessures en een afwijzing van het topsportcentrum Papendal. Voorlopig staat de studie op één. “Toen ik nog bij mijn ouders woonde kon ik veelal op hen leunen, nu woon ik in een nieuwe stad, doe een nieuwe studie. Ik concentreer me nu meer op mijn maatschappelijke carrière.”

En al woont Krijvenaar nu in Leiden, hij blijft trouw aan zijn judoclub Kenamju in Haarlem. “Daar zitten miijn vrienden, dat is echt mijn club en Leiden heeft ook niet echt een wedstrijd-judoclub.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×