Joop Zoetemelk geeft startschot voor 13e editie Joop Zoetemelk Classic (foto's: J.P. Kranenburg en Gerry van Bakel).

Joop Zoetemelk Classic voor dertiende keer door het Groene Hart

Dertien is voor de Joop Zoetemelk Classic geen ongeluksgetal. Rond de 4200 deelnemers stonden vanochtend aan de start voor een van de vier toertochten door het Groene Hart, het trainingsgebied van wielergrootheid Joop Zoetemelk. Zelf is hij ook van de partij en geeft het officiële startschot voor de 100 km rijders. De vroege vogels die de langste afstand willen rijden (150 km) zijn dan allang op pad.

Het is bewolkt, maar droog met hoop op zon later op de dag en zeker niet zo koud als vorig jaar. Daar zijn de organisatoren blij mee en verschillende rijders bekennen dat ze de 12e editie hebben overgeslagen. Maar vandaag staat iedereen vrolijk aan de start voor dé voorjaarsklassieker in Leiden en omgeving. Al komen er ook renners van ver daarbuiten zoals Marion en Floris. Marion woont in Noord-Holland en haar zoon Floirs momenteel in Brussel, Leiden ligt redelijk in het midden. Floris traint voor de Ronde van Vlaanderen over twee weken. Daar zal het ook wel heuvel op gaan, maar vandaag traint hij zijn duurvermogen.

Joop Zoetemelk is elk jaar de trotse deelnemer en starter. Voor hem blijft het Zuidhollandse landschap een prachtig fietsrondje. Al is er wel veel veranderd sinds de jaren zeventig dat hij er trainde voor de grote wedstrijden. In 1979 zegevierde Zoetemelk in de Ronde van Spanje en een jaar later wist hij ook de Tour de France te winnen. Om twee van zijn meest aansprekende overwinningen te noemen, maar zijn erelijst is vele malen langer. Deze Classic die zijn naam draagt is daar een mooi eerbetoon aan.

100 of 150
Vroege starters Thijs Werkman en Dennis Kuipers vinden het vroege opstaan ook wel lekker. Zij gebruiken de 150 km variant van de Joop Zoetmelk Classic als training voor de AlpHuzes in juni. Jeannette en Sandra willen ook best wel 150 km fietsen maar niet zo vroeg in het seizoen. Vandaag houden ze het op 100 km. Als Swift de Joop Zoetemelk Classic verplaatst naar de zomer mag het van deze fietssters zelfs wel 200 km worden.

Wethouder Paul Dirkse rijdt voor de derde keer mee en vindt 50 km al een mooi tochtje voor deze eerste zaterdag in de lente. “Ik fiets hem samen met mijn vrouw, wij zijn echte zomerfietsers.”

Omdat wielrenvereniging Swift dit jaar 100 jaar bestaat is er een speciale bidon voor alle deelnemers en een feestje bijj de finish, waar de band ‘Komen lopen’ de renners zal opwachten en aanzetten tot een dansje om de vermoeide spieren weer los te krijgen.

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×