Weddesteeg met geboortehuis van Rembrandt in Leiden. (Foto/video: Erfgoed Leiden en Omstreken/Matthijs de Rijk).

Rembrandt's geboortehuis keert virtueel terug

Mooier kan het haast niet, in het Rembrandtjaar 2019 kun je opnieuw het geboortehuis van de wereldberoemde schilder bezoeken. Dankzij een virtuele reconstructie die Erfgoed Leiden e.o. maakte.

Leiden is de geboortestad van een van Nederlands bekendste schilders, Rembrandt van Rijn. Zijn belangrijkste werk de Nachtwacht mag in Amsterdam hangen en leden van het Amsterdamse schuttersgilde portretteren, in de Weddesteeg in Leiden is het allemaal begonnen. Daar werd hij op 15 juli 1606 geboren.

Zijn geboortehuis werd in 1906 voorzien van een gevelsteen, maar het huis zelf kreeg geen beschermde status en werd in 1927 gesloopt.  De gedenksteen kwam terecht in de gevel van de fabriek die daar werd gebouwd. Toen ook dat pand gesloopt werd, werd de gedenksteen in een nieuwbouwhuis in de Weddesteeg in de voorgevel gemetseld. Op de verkeerde plek  zo blijkt uit recent onderzoek van de stichting Erfgoed en Omstreken. Toen de gemeente Leiden vorig jaar de BNG Bank Erfgoedprijs won, werd besloten het geld te gebruiken voor een virtuele reconstructie van Rembrandt’s geboortehuis en omgeving.

Reconstructie
Het reconstrueren van het geboortehuis van Rembrandt begon met het verzamelen van alle relevante beschikbare gegevens. Naast archiefonderzoek werd gezocht naar kaartmateriaal, tekeningen, schilderijen, historische foto’s, bouwhistorische en archeologische data. Met name het “straetbouc” van Van Dulmanhorst en Dou uit 1588-1597, de vogelvlucht kaarten van Bast uit 1600 en Blaeu uit 1633 uit de collectie van Erfgoed Leiden hebben bijgedragen aan de reconstructie.

Geboortehuis van Rembrandt
Het huis bestond uit twee huizen parallel aan de Weddesteeg met een aanbouw en een huisje in de tuin. De compositie van het interieur is gebaseerd op bouwhistorische onderzoek in Leiden samen met vergelijkbare interieurs uit de 17e eeuw en historische schilderingen en prenten.

BNG Bank Erfgoedprijs
In 2018 heeft de gemeente Leiden de BNG Bank Erfgoedprijs gewonnen. Een prijs voor gemeenten met een hart voor erfgoed. Om dit te vieren is het geldbedrag behorend bij deze prijs ingezet om een stukje geschiedenis toegankelijk te maken voor de Leidenaren en natuurlijk voor alle bezoekers van Leiden. Vandaar de virtuele herrijzenis van Rembrandt’s geboortehuis.

Bij Erfgoed Leiden en Omstreken werken verschillende erfgoedprofessionals samen aan de regionale historie van Leiden en Omstreken. Voor meer informatie ga naar hun website www.erfgoedleiden.nl.

Cultuur Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×