(Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden zet zegereeks voort tegen Apollo Amsterdam

Voor eigen publiek wist Zorg en Zekerheid ook de winst te pakken in alweer het zesde treffen van dit seizoen tussen Leiden en Amsterdam. Tot halverwege het tweede kwart kon Apollo nog bijblijven, maar daarna was het team van coach Rolf Franke eenvoudig te sterk. De eindstand werd uiteindelijk 89-58.

Franke vond dat zijn team iets te soft begon, maar dat het team het snel bijstelde. “Het is belangrijk om dit soort wedstrijden goed te spelen. Dat geeft ook de kans aan spelers die normaal iets minder speeltijd krijgen om minuten te maken.” Franke kijkt uit naar de bekerfinale in Zwolle komende zondag. “Het is een wedstrijd als elke andere. Gewoon goed analyseren, goed spelen. En het is altijd leuk om in het hol van de leeuw te spelen.”

Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden coach Rolf Franke.

Speler Worthy de Jong was het met zijn coach eens dat het team te slap begon. Dat de wedstrijd uiteindelijk met duidelijke cijfers werd gewonnen stelde hem niet helemaal tevreden. “Eigenlijk wil je vanaf het begin opbouwen en niet eerst helemaal afdalen en daarna extra zetten te moeten geven. Maar in de tweede helft hebben we goed de puntjes op de i gezet.”

Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden speler Worthy de Jong.

Troy Koehler was blij met zijn elf minuten speeltijd, al vond hij wel dat hij wat steekjes had laten vallen. Beide spelers en ook de coach zijn zeer gemotiveerd de eerste prijs sinds 2013 te pakken voor het Leidse team tegen Landstede Zwolle.


Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden speler Troy Koehler.

Wedstrijdverslag
Het was een vreemde wedstrijd tussen beide ploegen. Runs van beide zijden overheersten in dit duel. Zorg en Zekerheid Leiden begon slordig aan de wedstrijd. Passfouten, dribbelfouten, het was gewoon niet zo best. Apollo pakte meteen uit met een reeks driepunters (aan het eind zou Apollo meer rake driepunters dan tweepunters op het scoutingsformulier hebben staan). Binnen nog geen zeven minuten tijd stond het 8-16 voor Apollo Amsterdam.

Lang mocht Apollo niet van deze voorsprong genieten. Marijn Ververs en Clayton Vette knalden er driepunters in voor de Leidse ploeg, waar coach Rolf Franke al vroeg aan het wisselen was geslagen. Zo kwam Troy Koehler in het eerste kwart ook al binnen de lijnen. Een lay-up van Darius Thompson bekroonde een 9-0 run, die leidde tot een stand van 20-19 na tien minuten basketbal.

Zorg en Zekerheid Leiden begon opnieuw niet scherp aan het tweede kwart. Nu kon dat van Apollo ook niet gezegd worden, maar waar de Leidse ploeg in de eerste vier minuten niet aan scoren toekwam, daar tekende Apollo vijf punten aan. Kenneth Simms was na vier minuten de eerste Leidse speler die in het tweede kwart wist te scoren: 22-24. Dit bleek de opmaat te zijn voor een 14-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden. Opeens was er snelheid en scherpte. Thomspon blokte een driepunter van Dexter Hope, waarna Worthy de Jong met een slingerworp Thomspon bereikte voor een dunk. Een ‘steal’ van Maurice Watson Jr. bracht de bal bij Thompson die vervolgens De Jong lanceerde voor een dunk over Aron Royé heen.

Nadat Berend Weijs de ban voor Apollo had gebroken, meldde Simms zich weer aan het front. De Amerikaan liet een paar fraaie staaltjes van behendigheid zien en dunkte ook nog een alley-oop pass van Thompson binnen. Het laatste woord van de eerste helft was aan Hope, die met een drietje de ruststand op 40-32 bracht.

Door scores van Simms en Watson liep Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart aanvankelijk uit naar 46-32. Apollo gaf zich echter nog niet gewonnen en kwam mede door driepunters van Matthew van Tongeren (de vijfde bom), Royé en Weijs terug tot 51-46. Dichterbij liet Zorg en Zekerheid Leiden de Amsterdammers niet meer komen. In het restant van het derde kwart wist alleen nog Van Tongeren een punt te scoren. De Leidse ploeg had geen last van die droogte, want De Jong en Thompson scoorden er lustig op los. Een drietje van De Jong bepaalde de stand na drie kwarten op 64-47.

Zorg en Zekerheid Leiden hield het tempo hoog en kwam vooral tot eenvoudige scores. Pas na vier minuten tekende Lenno Witteveen voor de eerste veldscore namens de Amsterdammers: 72-49. Simms produceerde nog eens twee dunks, op weg naar zijn double double: 22 punten en 10 rebounds. De wedstrijd was natuurlijk al lang gespeeld, waarna beide coaches wat meer de bank op gingen. Zo tekende Koehler voor vier punten in de slotfase, maar hij kreeg vooral de toeschouwers op de banken met een hoog blok op een lay-up van Hope. Thompson zorgde voor de uitsmijter. Met zijn lange armen pakte hij een steal om daarna verwoestend uit te halen. Dit alles leidde tot een eindstand van 89-58.

Overigens noteerde Vette met 17 punten en 10 rebounds ook een double double. Thompson en De Jong scoorde met respectievelijk 19 en 17 punten ook in de dubbele cijfers. Het aantal turnovers bleef na rust beperkt tot drie, waar dat aantal voor de pauze nog acht bedroeg.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×