RAP Leiden wil vrije discussie over woningbouw stimuleren

‘Stad zoekt Ruimte’ is dit jaar de leidraad voor een serie van vier bijeenkomsten die RAP Leiden organiseert in Scheltema onder de naam Stadscafé. Op woensdag 27 maart was de eerste met als thema: Verdichten of verlichten. Paola Huijding, architect en stedenbouwkundige en eindredacteur van het Stadscafé kwam in Nieuws071 een toelichting geven.

Er wordt volop gepraat over wonen en bouwen in Leiden. Iedereen is erover eens dat de woningnood hoog is en er veel huizen bijgebouwd moeten worden, maar hoe dat precies ingevuld moet gaan worden, daarover verschillen de meningen. Zie de discussie en de referendumaanvraag over het LEAD-project aan de Willem de Zwijgerlaan, de actie vorig jaar tegen een 75 meter hoge woontoren in Zuid-West en de protesten tegen woontorens in de Merenwijk.

Paolo Huijding zegt dat Leiden 8500 woningen moet bijbouwen. En dat het volgens de huidige afspraken binnen de bebouwde kom moet gebeuren. “Wij staan voor de vraag hoe kunnen wij efficiënt verdichten? Leiden zit erg klem en er is maar heel weinig groen in de stad. Dus waar kun je dan bouwen? Verder is er ook nog de opgave van de energietransitie en klimaatadaptatie. Je moet kijken in een grotere context en samenhang. Een stad is net als een motor met allemaal onderdelen en die draait niet als één van onderdelen niet werkt.”

Huijding en haar team nodigen sprekers uit die ieder vanuit hun eigen deskundigheid tegen het thema Verdichten of verlichten aankijken. Zoals deze eerste avond met Hank Groenhof van Springco Urban Analytics die gedrag van mensen analyseert en voorspellingen doet over hoe we in de toekomst willen wonen. De andere spreker is Marco Roos van Naturalis Urban Biodiversity die de waarde van natuur en groen voor de stadse mens beschrijft en wat dat betekent voor wonen in de stad.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Paola Huijding, eindredacteur van RAP Leiden Stadscafé.

De Stadscafé’s van het RAP Leiden gaan overigens niet over bestaande plannen, maar juist om buiten de bestaande kaders te kijken naar oplossingen. Huijding: “Mensen gaan met meer kennis naar huis en hebben de gelegenheid gehad om van gedachten te wisselen.”

Het volgende Stadscafé is op woensdag 12 juni. Vanaf half mei kun je informatie over de inhoud van deze avond vinden op de website van RAP Leiden.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×