De raad van Voorschoten stemde donderdag in met de geactualiseerde woonvisie. (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Woonvisie Voorschoten geüpdatet: meer bouwen voor jongeren en sociale woningbouw naar 25%

De Voorschotense gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de nieuwe aangescherpte woonvisie. Er gaat meer gebouwd worden voor jongeren en het percentage sociale woningbouw gaat omhoog. De kaders omtrent bouwen moesten geactualiseerd worden vanwege de nieuwe ambities van het college. Die stonden al in het coalitieakkoord, maar krijgen met het updaten van de woonvisie handen en voeten.

De belangrijkste wijziging is misschien wel dat het percentage sociale huurwoningen naar 25 procent gaat. Wethouder Cramwinckel hoopt daarmee tegemoet te komen aan de vraag naar sociale huurwoningen die er is. “Bovendien voldoen we met dit aantal ook aan onze regionale verplichtingen”, zegt de wethouder.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met wethouder Marcel Cramwinckel

Toch is er ook kritiek op de grens van 25 procent. Zo vindt fractievoorzitter Erik Maassen van de SP het niet genoeg. “Samen met Oegstgeest heeft Voorschoten het laagste percentage sociale woningbouw van de regio.” Daarom wil de fractievoorzitter dat het college de grens verhoogt naar 30 procent. “Dan halen we de achterstand sneller in.” Volgens de wethouder is het echter lastig om het percentage verder te verhogen: “In theorie kan het, maar het moet wel betaalbaar blijven.”


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met SP fractievoorzitter Erik Maassen

Een ander punt van aandacht was het duurzaam bouwen. D66 riep in een motie op om tijdens het maken van de plannen vooral natuurinclusief te gaan bouwen. “Je zou op je dak bijvoorbeeld een paar dakpannen kunnen leggen waar zwaluwen zich in kunnen nestelen. Of je maakt een muur groen zodat het isoleert en tegelijkertijd de lucht filtert”, zegt raadslid Jolien Schroot. Het is overigens niet de bedoeling dat elk bouwproject verplicht natuurinclusief moet worden. Het gaat Schoot immers om een signaal te geven. “Het mag niet ten koste gaan van sociale woningbouw.”


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met D66 raadslid Jolien Schroot

De geactualiseerde woonvisie bevat een aantal richtlijnen en concrete bouwplannen moeten nog worden uitgewerkt. Toch kwamen er tijdens de raad al een aantal ideeën voor de uitvoerfase. Zo stelde Sjoerd van den Dool, fractievoorzitter van de VVD, voor om te kijken naar iLofts; stapelbare woningen die makkelijk neer te zetten zijn. “Ze zijn uitstekend voor werkende jongeren die weinig geld hebben en weinig ruimte nodig hebben.” Voor de iLoft woningen denkt Van den Dool aan plekken als het Arsenaal terrein of Starrenburg 1.


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met VVD fractievoorzitter Sjoerd van den Dool

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×