Laat de wieken van Molen de Valk maar draaien (Foto's: Emile van Aelst).

Elke Leidenaar een keer naar Molen de Valk

Ooit wemelde het in Leiden van de molens, nu staat er nog een enkeling binnen de singels. Zoals Molen de Valk, symbool van lang vervlogen tijden. Maar de kinderen die vanmiddag aanwezig waren tijdens de heropening van een van de meest kenmerkende stadsgezichten van Leiden joelden om het hardst toen de molenaar de wieken van Molen de Valk liet draaien.

Begin januari van dit jaar ging Molen de Valk op slot. Voor een broodnodige vernieuwing van de entree en de filmzaal. Precies volgens planning ging de museummolen half maart weer open voor publiek. Op de eerste dag van de Nationale Museumweek, maandag 8 april volgde een officieel moment met tulpendames, een hapje en een drankje en een lint om door te knippen.

Steile trappetjes
Eerst waren er buiten toespraken van molenaar Hennie van der Lelie, daarna was het de beurt aan de voorzitter van het Erfgoedcafé Wilbert Hettinga en daarna mochten zijn kleinkinderen de linten doorknippen die de deur gesloten hield. Iedereen mocht de nieuwe entree gaan bekijken met de bijzonder gevormde balie, daarachter het nieuwe toilettenblok. Maar de kinderen wilden vooral naar boven en dus moesten de ouders wel mee. Want, zo legt collega-molenaar Danielle Boer uit, op de molen mogen kinderen alleen onder begeleiding naar boven. Wie de steile trappetjes bekijkt en bestijgt, snapt wel waarom Boer en Van der Lelie daar zo streng op toezien.

Als Boer even later de wieken draait zodat ze goed in de wind staan en de rem eraf haalt is het feest compleet. De wieken draaien gestaag, voor de veiligheid is een deel van het balkon afgesloten. Nu willen de kinderen ook allemaal helemaal naar boven in de molen. Want als de wieken draaien, wat gebeurt er dan in de molen? Het is dringen voor de trappen. Bij een enkel kind paniek dat zij als enige wordt achtergelaten en niet het binnenste van de molen mag verkennen. Het lijkt om de meest recente gadget te gaan, maar het is toch echt de 250 jaar oude molen aan de Lammermarkt.

Dertigduizend bezoekers
Molenaars Hennie van der Lelie en Danielle Boer – hun derde collega Sander de Koning moest helaas verstek laten gaan wegens bezigheden elders – zien het met een lach aan. Zij herkennen dat enthousiasme maar al te goed. De molen is voor jong en oud een magische plek. Met iets meer dan dertigduizend bezoekers zitten ze nog niet aan hun plafond. Ze zouden vooral graag meer Leidenaren in hun molen ontvangen. Eigenlijk zou elke Leidenaar hier toch minstens een keer binnen moeten zijn geweest. Met een museumkaart is het gratis. Anders betalen volwassenen 5 euro, kinderen tot 5 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen, ga naar de website van Molen de Valk. Maar het uitzicht is onbetaalbaar en als de wieken draaien waan je je even terug in de tijd.

De molenaars zijn blij met de verbouwing, de eerste renovatie sinds 1990. De entree is ruimer en klantvriendelijker geworden. Uiteindelijk hebben ze het balie grotendeels zelf bedacht. “De ontwerper heeft heel erg goed naar ons geluisterd. Daar zijn we heel erg blij mee.”


Molenaars Hennie van der Lelie en Danielle Boer in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Voor de voorzitter van het Erfgoedcafé, Wilbert Hettinga, is Molen de Valk een kostbaar goed waar de stad zuinig en trots op moet zijn. Ook hij vindt dat meer Leidenaren eens een kijkje moeten komen nemen. “Molen is het summum van erfgoed met een hele mooie techniek, waar mijn hart zeker sneller van gaat kloppen.”


Voorzitter Erfgoedcafé Wilbert Hettinga in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×