(Foto: Gemeente Oegstgeest).

Oeverzwaluwen omarmen broedkast bij Klinkenbergerplas

Vogelliefhebbers hebben vorige week ongeveer tien oeverzwaluwen gezien bij de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Deze zwaluwen broeden normaal gesproken in steile oevers en die zijn schaars in het westen van Nederland. Daarom is bij de kleine plas van de Klinkenbergerplas een houten oeverzwaluwkast geplaatst. De kast bevat ongeveer zestig buizen gevuld met aarde. In deze buizen kunnen de oeverzwaluwen hun nest bouwen.

Vrijwilligers hadden al een planning gemaakt om de oeverzwaluwkast te onderhouden, maar de zwaluwen waren er vroeg bij dit jaar en zodoende de vrijwilligers te snel af. De grond in de gebruikte nestbuizen moet elk jaar worden vervangen om het risico van nestparasieten zoals luizen en vlooien zo klein mogelijk te houden. Om de vogels niet te verstoren, zullen de oeverzwaluwkast nu in het najaar worden schoongemaakt en gevuld.

De oeverzwaluwkast valt bij de zwaluwen in de smaak. Het kan soms jaren duren, voordat de vogels erin gaan nestelen, maar bij de kleine plas verschenen in de zomer van 2018 al de eerste paartjes oeverzwaluwen. Waarschijnlijk hebben er toen vijf paartjes gebroed.

Vogelaars rond de Klinkenbergerplas houden de aanwezige vogels goed in de gaten. Als er voldoende broedparen met (bijna vliegvlugge) jongen aanwezig zijn, worden de vogels geringd. Dit jaar nog zonder publiek, maar als alles naar tevredenheid verloopt dan komt er in de volgende jaren ook een publieksexcursie naar de oeverzwaluwkast.

Duurzaamheid Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×