(Foto's: Regio15).

Brandweertoets in Leiderdorp (oefening!)

In Leiderdorp werd zaterdag de zogeheten vaardigheidstoets van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) gehouden. Brandweerpersoneel moet niet alleen goed opgeleid zijn bij aanvang van hun brandweercarrière, maar hun kennis ook blijven bijspijkeren.

Het ABWC draagt bij aan het behoud of vergroten van de vakbekwaamheid door het organiseren van vaardigheidstoetsen. Er zijn verschillende klassen, waaraan brandweerteams kunnen deelnemen. Het ABWC speelt hierbij ook in op nieuwe ontwikkelingen. Dit keer werd gespeeld in de ‘Provinciaal Klasse 112’. Tijdens de vaardigheidstoetsen van het ABWC worden meerdere elementen beoordeeld: de kennis, kunde en de kwaliteit van de deelnemers. Factoren als stress en tijdsdruk wegen ook mee. De praktijksituaties worden in de vaardigheidstoetsen nagebootst door zo realistisch mogelijke scenario’s.

Oefenscenario
De vaardigheidstoets werd georganiseerd door Brandweer Leiderdorp. Voor de toets werden verschillende gebeurtenissen in scene gezet. Het begon met de melding van rook- en vuurverschijnselen bij de Boomgaardlaan. De melding kwam van een automobilist op de A4. Ter plaatse bleek er wat mis te zijn gegaan tijdens een bbq van de scouting. Verschillende personen liepen brandwonden op nadat iemand een fles spiritus in de bbq had gegooid. Er brak paniek uit.

Monteurs die in de naastgelegen loods aan het sleutelen waren aan een auto hoorden geroep en gegil op het eilandje waar de bbq plaatsvond. Ze lieten alles uit hun handen vallen om hulp te verlenen. Een monteur ging met de pont richting het eiland, de tweede wilde op de wegvarende pont springen, maar kwam daarbij ten val en liep een hoofdwond op. 

Door de slijpwerkzaamheden in de loods was ook nog een beginnend brandje ontstaan in een auto. Omdat de monteurs weg waren, heeft de brand zich verder kunnen ontwikkelen en er is rook aan de buitenzijde van de loods zichtbaar.

112 Sleutelstad Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×