(Foto's: Els Barnas, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

DIOK met één been in finale om rugbylandstitel

Op het veld van landskampioen RC ’t Gooi is DIOK er zaterdag in geslaagd de winst te pakken. Voor de Leidenaren, afgereisd met een grote delegatie supporters, hing er veel af van deze ontmoeting met de nummer drie op de nationale ranglijst. Met nog vier wedstrijden voor de boeg deze competitie is het belangrijk de huidige tweede positie te handhaven of te verbeteren. De eerste twee ploegen strijden namelijk om de landstitel in de finale in mei. Door de 0-5 overwinning staat DIOK nu stevig op de tweede plaats, met een wedstrijd minder gespeeld dan koploper RC Hilversum.

Een snijdende wind en bij vlagen natte sneeuw zijn de achtergrond voor deze wedstrijd. De ploeg ontmoetten elkaar eerder dit seizoen al drie keer. Tweemaal viel de winst ’t Gooi ten deel, waaronder de belangrijke BeneCup aan het begin
van het seizoen. In de Cup fase van de competitie bleek DIOK de beste papieren te hebben. De verschillen tussen beide ploegen zijn echter klein, wat ook de ontmoeting van vandaag een spannende ontmoeting maakt.

Team try voor DIOK
De aftrap van de wedstrijd is voor DIOK dat de eerste helft tegen de wind in speelt. Er volgt een half uur zonder scores waar de ploegen elkaar aftasten en proberen gaten te zoeken. Aan beide zijden wordt goed verdedigd en de strijd
gaat gelijk op. Uit een penalty probeert RC ’t Gooi te scoren met een schot op de palen, maar deze mist zijn doel. Dan, uit een wat langer durende aanval van Leidse zijde, is het captain Ross Bennie-Coulson die scoort tijdens een push over
try. De conversie uit de lastige hoek gaat net naast, de stand, wat ook de ruststand blijk, is 0-5.

Try saving tackle van De Ruijter
Niet lang na de rust is het RC ’t Gooi die uit een prachtige actie lijkt te scoren. Thom de Ruijter redt de bezoekende ploeg en maakt een fantastische try saving tackle. Die actie zorgt ervoor dat de referee de try afkeurt en DIOK behoudt haar
voorsprong. In de twintig minuten die volgen heeft DIOK het initiatief, maar zet dat niet om in punten waardoor de winst voor ’t Gooi binnen handbereik blijft. Opvallend zijn prachtige acties van Alvaro Garcia Abril, die later ook man of the
match zal worden. Zijn optreden verstoort een groot aantal aanvallende initiatieven van de thuisploeg.

Snelle Leidse bonk spieren
De uit Leiden afkomstige Robin Moenen speelt eveneens een geweldige wedstrijd. Niet alleen maakt hij veel voorwaartse meters voor zijn team, de Gooise defensie heeft het knap lastig met de snelle bonk spieren. Hij is instrumentaal in de lange aanval, met zeker zo’n tien scrums, bij het trygebied van ’t Gooi. Tot twee keer toe verliest ’t Gooi, die het moet stellen zonder eerste rijer en captain Hugo Langelaan, daar de eigen scrum. Ook DIOK lijkt in deze fase, die zeker tien minuten aanhoudt, te scoren. De push over try wordt echter afgekeurd in verband met een knock-on van de Leidse voorwaartsen.

In de slotfase is ’t Gooi de ploeg met de kansen, maar de defensie van de Leidse hoofdmacht houdt de deur knap dicht. Het is duidelijk te zien dat de jonge ploeg gegroeid is en het gecontroleerde spel in de eindfase is daar een mooie illustratie van. DIOK gaat met de winst van 0-5 naar huis en verstevigt haar tweede positie op de nationale ranglijst.

DIOK aanvoerder Ross Bennie-Coulson was tevreden met de uitslag na de wedstrijd: “Goede teams winnen ook als ze een mindere wedstrijd hebben. ’t Gooi slaagde er goed in ons spel te verstoren, maar onze kwaliteiten zegevierden. We
gaan nog meer wedstrijden spelen en nog meer finales. Ik hoop dat we de geweldige steun van onze supporters houden want dat maakt echt het verschil voor ons als spelers!”

De stand in de Ereklasse
RC Hilversum behoudt haar koppositie na winst op The Dukes. Met 33 punten gaan ze aan de leiding, gevolgd door DIOK met 31 punten. ’t Gooi neemt de derde plek in met 28 punten, gevolgd door CAS RC, Haagse RC en The Dukes. RC Hilversum heeft echter een wedstrijd meer gespeeld dan de nummers 2 en 3. Op vrijdag 26 april speelt DIOK haar volgende wedstrijd uit in Castricum. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×