(Foto's: Emile van Aelst en Gerry van Bakel).

De degens kruisen in de Leidse binnenstad

Wethouder Paul Dirkse hield er een floret aan over, maar werd wel verslagen door de negenjarige schermer van de Leidse schermvereniging AEW tijdens een demonstratiewedstrijd op de Koornbrug. AEW bestaat 95 jaar en wilde zich graag eens laten zien aan de Leidse bevolking. Te midden van de stoffenmarkt waren op de Koornbrug een paar schermlopers geïmproviseerd waarop de leden hun kunsten met het degen vertoonden.

Dirkse kwam het jubileumtoernooi openen en mocht tegen Faris-Palko Hadithi aantreden. Het werd uiteindelijk 4-5 in het voordeel van de jonge schermer. Die na afloop verklapte dat hij de wethouder wel een paar punten had geschonken. Het moest tenslotte wel een leuke middag blijven. Faris denkt wel dat hij de wethouder heeft kunnen enthousiasmeren voor zijn favoriete sport. Wethouder Dirkse hees zich voor het eerst in een schermpak en pakte de degen met verve op. Hij beaamt dat het een hele leuke en dynamische sport is. Ook toonde hij zich blij verrast met de gegraveerde floret, een van de drie wapens waar schermers mee strijden. “Ik hang hem op mijn werkkamer op het stadhuis.”

Op het demonstratietoernooi dat gisteren werd gehouden in de binnenstad werd alleen met degen gespeeld. Dat is gemakkelijker voor alle spelers, vertelt clubvoorzitter Paul Edridge. “De regels zijn gemakkelijker en de techniek is eenvoudiger. Als het lampje brandt is er een punt gescoord.” Bij de degen-variant van het schermen mag het hele lichaam geraakt worden, behalve het hoofd. Bij floret mag je alleen de romp raken.

Voor Marian die pas twee maanden met schermen bezig is, is de floret toch het favoriete wapen. Ook al heeft het meer beperkingen en is het daarom lastiger. Ze heeft het heel erg naar haar zin bij AEW. “Ik woon nog niet zo lang in Leiden en ik wilde altijd al graag gaan schermen. Het is een kleine verenging, dus je leert gemakkelijk nieuwe mensen kennen. Iedereen is heel erg aardig.”

Jasper Smit is al bijna drie jaar met schermen bezig, waarvan tweeënhalf jaar bij AEW. Ook hij heeft een voorkeur voor het floret. Dit degentoernooi levert dus wat lastige tegenstanders op voor hem. En schermen is ook absoluut niet elitair, aldus Smit. Je hoeft echt geen cursus Frans te doen, ondanks de Franse termen die je op de Koornbrug om de oren vliegen. “Het gaat om drie zinnetjes Frans die je moet leren: en garde, prêt en allez. Dat weten de meeste mensen ook wel zonder Frans te kunnen spreken.”

Olympische droom
Het grote talent van AEW is Thomas Lugtenburg, bijna negentien jaar oud en al bijna 12 jaar actief als schermer. Sinds een paar jaar maakt hij deel uit van het Nederlands team en doet Lugtenburg mee aan internationale wedstrijden. “Ik wil wel graag naar de Olympische Spelen. Tokio komt nog een beetje vroeg. Maar de top bij schermen haal je meestal rond je dertigste. Dus voor die van 2024 of 2028 heb ik ook nog kansen.” Lugtenburg traint twee keer per week bij AEW, op woensdag in Rotterdam met de Nederlandse selectie en daarnaast nog krachttraining. Op zijn opleiding tot docent lichamelijke opvoeding komen er nog veel meer sporten aan bod en dat is goed vertelt hij. “Als schermer ben je echt een allround atleet. Ik ga ook vaak voetballen met mijn vrienden.”


Sportverslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Paul Dirkse, Faris-Palko Hadithi, Paul Edridge, Marian, Jasper Smit en Thomas Lugtenburg.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×