Leerlingen van de OBS Anne Frank uit Leiden krijgen uitleg over de TBM bij de RijnlandRoute. (Foto: PR).

Stemmen op naam tunnelboormachine RijnlandRoute

De in Duitsland gefabriceerde tunnelboormachine van de RijnlandRoute (N434) wordt de komende maanden in elkaar gezet bij de startschacht van de tunnel die van de Oostvlietpolder onder Voorschoten door naar de A44 bij de Stevenshof gaat lopen. Volgens traditie krijgt de boor eerst een vrouwelijke naam en wordt de ruim honderd meter lange en elf meter hoge installatie ingezegend.

Nadat leerlingen van basisscholen in de regio onlangs namen voor de tunnelboormachine verzonnen, mag iedereen nu stemmen op een van de drie geselecteerde namen. Dat zijn Gaia, Louise en OliViA. Het boren van de eerste tunnelbuis start in juli ter hoogte van recreatiegebied Vlietland in Leidschendam.

Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van basisscholen langs de RijnlandRoute hebben zich verdiept in het project. Vervolgens hebben ze nagedacht over een mooie, toepasselijke naam voor de tunnelboormachine (TBM). Nu kan het publiek kiezen welke naam de TBM van de RijnlandRoute krijgt.

Uit de inzendingen van de scholen heeft een jury drie namen gekozen. Daarbij hebben ze gekeken naar de motivatie van de schoolklas en de criteria: creatief, inspirerend en aansprekend.

Gaia
“Wij hebben Gaia bedacht vanwege de Griekse/Romeinse godin van de aarde: Gaia. Wij vonden deze naam toepasselijk, omdat de tunnelboormachine door de aarde heen gaat. Gaia is een vrouwelijke naam, maar bovenal is het naar onze mening ook een hele mooie naam. Als je aan Gaia denkt denk je meestal als eerste aan Moeder Aarde en dat is ook toepasselijk voor zo’n groot gevaarte dat door de aarde heen ploegt. Natuurlijk zijn er ook veel weilanden waar de tunnelboormachine onderdoor gaat. Dat zorgt er alleen maar voor dat de naam van Moeder Aarde in onze ogen extra toepasselijk is.”

Louise
“Louise betekent ‘beroemde krijger, ‘vecht voor trots en is in alle opzichten wijs.’ Dit hopen wij ook voor alle medewerkers van de boor.”

OliViA
“Omdat de tunnel een verbinding wordt tussen de A4 en de A44 is het leuk om ViA te gebruiken.”

Tot en met woensdag 24 april kan iedereen op zijn of haar favoriete naam stemmen via www.rijnlandroute.nl. Er kan ook gestemd worden in het informatiecentrum van de RijnlandRoute. Uit alle stemmers wordt één winnaar geloot die een speciale rondleiding bij de RijnlandRoute wint. Die winnaar wordt op de website bekend gemaakt. Tijdens de inzegening wordt de naam van de tunnelboormachine onthuld.

Advertentie

Leiden Voorschoten RijnlandRoute


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×