(Foto's: Emile van Aelst).

Leerlingen OBS De Meerpaal exposeren met Rembrandt-tentoonstelling in Old School

Alle leerlingen van OBS De Meerpaal zijn drie weken in de ban geweest van de schilder Rembrandt en de Gouden Eeuw. Docent Josée Ebli greep het herdenkingsjaar ter gelegenheid 350e sterfjaar van Rembrandt met beide handen aan om haar school in een uniek project te betrekken. Het resultaat is te bewonderen in Old School aan het Pieterskerkplein.

Als je de kinderen hoort over wat ze allemaal hebben geleerd en gedaan en alle kunstwerken ziet hangen en staan in de tentoonstellingsruimtes van Old School, dan geloof je bijna niet dat dit in drie weken tot stand is gekomen. Volgens Josée Ebli is het belangrijk om met kinderen samen te ontdekken wat ze graag willen weten over Rembrandt en dan op zoek te gaan. Het internet werd afgespeurd, klassen gingen op excursie naar de Hortus Botanicus en er werd zelf verf gemaakt.

Het bleef niet bij schilderen. Rembrandt tekende veel en maakte ook etsen. Dus ook daar gingen de leerlingen van De Meerpaal mee aan de slag. En de zelfportretten mochten natuurlijk ook niet ontbreken. Daarvoor werd eerst kleding gemaakt in de stijl van de Gouden Eeuw en vervolgens werd er gefotografeerd en geschilderd. “Het is heel erg inspirerend,” zegt Ebli. “het is een ketting van ontmoetingen in de stad, ervaringen, technieken. Het is een feest om mee aan de gang te gaan, we zouden er nog wel een jaar mee door kunnen gaan.”

Zelf verf maken
De leerlingen zijn ook erg te spreken over hun Rembrandt-project. De meesten hadden al wel eens van Rembrandt gehoord, maar wisten niet dat hij zo beroemd was, of hoe hij zijn eigen verf maakte. Ook kwamen ze erachter hoe het beroemdste werk van Rembrandt ‘De Nachtwacht’ behouden bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Extra ambtsketen
Burgemeester Lenferink mocht de tentoonstelling openen en kreeg buiten op het plein een extra ambtsketen uitgereikt voor het geval hij er weer eens eentje kwijtraakt. Een mooie gouden nog wel, een knipoog naar de Gouden Eeuw wellicht of om hem meer op te laten vallen. Ook deze ambtsketen ging om en daarna liet de burgemeester zich rondleiden op de tentoonstelling door de jonge kunstenaars.

De Rembrandt-tentoonstelling is te zien in Old School dit weekend en volgend weekend. Kijk voor openingstijden op www.OldSchoolLeiden.nl. Toegang is gratis en de koffie en taart zijn heerlijk.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met docent Josée Ebli, leerlingen van OBS De Meerpaal en burgemeester Lenferink.

 

Advertentie

Cultuur Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×