Oorlogsherinneringen, Rembrandt in mozaïek, multimediale gedichten en textielkunst in het Wevershuis bij Cultuur071

Een veelkleurig palet aan kunstvormen komt voorbij in deze paaseditie van Cultuur071. Theatermakers van PS Jong brengen op 4 en 5 mei een bijzondere voorstelling in het Leids Volkshuis, de gedichten van Cees van Hoore vormen de basis voor een multimediaal project Twee vergeten meer dan een, moeder en zoon exposeren in BplusC, locatie Nieuwstraat, en Het Leids Wevershuisje laat ruimtelijke textielkunst zien onder noemer In verwikkeling.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Ook het Leidse PSTheater doet mee. Bij ons te gast: Maaike Zijdenbos, Lisa Janssen en Iris Stok. Ze spelen alle drie bij PSJong, het jongerengezelschap van PSTheater en vertellen enthousiast over hun voorstelling Wij hebben de woorden (niet). Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van het PS Theater, www.pstheater.nl


In de studio: Maaike Zijdenbos, Lisa Janssen en Iris Stok van PSJong in gesprek met Jos Nijhof.

“Doe hier maar mee wat je wilt,” waren de woorden waarmee dichter, schrijver en journalist Cees van Hoore vorig jaar zijn ongepubliceerde werk in handen van componist en musicus Carolien Devilee gaf. Het waren geen vergeefse woorden, want nu is er een project met de naam Twee vergeten meer dan een, waarover Carolien Devilee en Miriam de Koning graag willen komen vertellen. Carolien maakte sounscapes en Miriam maakte tekeningen en schilderijen in het kader van het project dat via crowdfunding tot stand zal komen. Kijk voor meer informatie over dit project op www.tweevergetenmeerdaneen.nl.


In de studio: Carolien Devilee en Miriam de Koning in gesprek met Jos Nijhof.

Trudi Huigen en haar zoon Colin Huigen zijn beiden lid van het tien jaar jonge Kunstenaarscollectief KuCo dat in het kader van het Rembrandtjaar in de bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden van 27 april t/m 27 juni werk exposeert vanuit verschillende disciplines. Het is werk dat is geïnspireerd door het oeuvre, het leven en de tijdgeest van Rembrandt. Trudi en Colin hebben zich vooral gespecialiseerd in het maken van mozaïeken. Kijk voor meer informatie over deze expositie en over het kunstenaarscollectief op de website van KuCo, www.kuco.nl.


In de studio: Trudi Huigen en haar zoon Colin Huigen in gesprek met Jos Nijhof.

De stichting Museum Het Leids Wevershuis is opgericht door de stichting Het Kleine Leidse Woonhuis. In 1961 kwam de gemeente met een groot wegen- en saneringsplan. Gelukkig werd in 2003 besloten om één van de laatste wevershuisjes aan te kopen en te restaureren tot een historisch monument. Anneke Fennema, coördinator van het Leids Wevershuisje, weet er alles van. Ze is in de studio samen met Adje de Langen die ruimtelijke textielkunst maakt en die samen met Pauline van Asperen de expositie In verwikkeling verzorgt, van 4 mei tot 23 juni in het Wevershuisje. Kijk voor meer informatie over dit bijzondere museum en deze tentoonstelling op de website van het Leids Wevershuis, www.wevershuis.nl.


In de studio: Anneke Fennema en Adje de Langen in gesprek met Jos Nijhof.

Uitzending gemist? Hier kun je de hele uitzending van Cultuur071 van zaterdag 20 april terugluisteren

Volgende week zaterdag, 27 april, is er geen uitzending van Cultuur071 in verband met Koningsdag. De eerstvolgende live-uitzending is op zaterdag 4 mei. Schakel in ieder geval in om 10.00 uur voor een nieuwe aflevering. Beter nog, luister de hele week naar de leukste zender van Leiden en omstreken Sleutelstad FM. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×