(Foto: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden maakt gehakt van aartsrivaal

Koploper Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft op imponerende wijze gehakt gemaakt van New Heroes De Bosch. Bij rust was het verschil nog enigszins beperkt (37-26), maar na de pauze denderde de Leidse ploeg als een stoomwals over de Bosschenaren heen: 89-59. Voor het eerst in de geschiedenis van Zorg en Zekerheid Leiden zijn dit seizoen alle competitiewedstrijden tegen de Bosschenaren in winst omgezet.

Zorg en Zekerheid Leiden zag New Heroes als eerste scoren via Keshun Sherrill, maar dat was meteen al de enige voorsprong voor de Bosschenaren, die het vanavond moesten stellen zonder Vernon Taylor. Na een lay-up van Worthy de Jong zorgden Maurice Watson Jr. en Darius Thompson misschien wel voor de mooiste score van de avond. Vanaf de middenlijn gaf Watson een piekfijne alley-oop pass naar Thompson, die met een dunk de Leidse ploeg op 4-2 zette. Via twee drietjes op rij van Clayton Vette nam Zorg en Zekerheid Leiden een ruimere voorsprong. Kenneth Simms kon na een steal het hele veld oversteken om de 14-8 op het bord te dunken. De bonus vrije worp van de Amerikaan betekende 15-8.

Na een Bossche score pakte Ivica Skelin een technische fout. Vette benutte de vrije worp, waarna Watson de Leidse voorsprong naar 18-10 tilde. Tegen het einde van het eerste kwart kwam New Heroes terug via onder meer een driepunter van Stan van den Elzen en een inside score Nick Oudendag. Dankzij een drietje van De Jong en een schotje van Watson wist Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart in de snikhete Vijf Meihal met een 23-18 voorsprong af te sluiten.

In het tweede kwart waren de punten duur. Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde erg sterk op de pick & roll van New Heroes, dat er daarna niet meer uit kwam. De Leidse ploeg kwam er dan snel uit en dat leverde simpele scores op voor De Jong (dunk), Mohamed Kherrazi (lay-up) en Thompson (lay-up). Na vier minuten was het verschil al boven de tien punten opgelopen: 31-20. Dat bleef ook de marge tot aan de rust: 37-26. De Leidse verdediging stond New Heroes in dit kwart slechts acht punten toe.

New Heroes kwam beter uit de kleedkamers dan de thuisploeg. Na twee scores op rij van Payton Henson (37-30) had coach Rolf Franke er al genoeg van. Nog binnen een minuut pakte hij een time-out om zijn spelers wakker te schudden. Met succes, want dankzij Simms, een drietje van Vette en een score van Watson was het binnen anderhalve minuut al weer 44-30. Halverwege het kwart knalde Thompson er twee drietjes in om het gat op vijftien punten te brengen. De time-out van Skelin was een logisch gevolg.

In de zevende minuut verkleinde Jonathon Williams met een dunk de marge tot twaalf punten (56-44), maar daarna ging Zorg en Zekerheid Leiden helemaal los. De thuisploeg plaatste een 8-0 run naar 64-44. Opeens was daar een gat van twintig punten. Tot het einde van dit kwart kwam er nog een drietje van Vette bij (vanavond goed voor vijf uit zeven driepunters), met als gevolg dat het derde kwart met een stand van 67-47 werd afgesloten.

In de eerste drie minuten van het laatste kwart wist New Heroes aanvankelijk nog iets terug te doen: 69-53. Franke nam wederom een time-out. Dat had opnieuw een positieve uitwerking op het Leidse spel. Vier minuten voor tijd bracht Marijn Ververs met een bommetje het verschil weer boven de twintig punten: 76-55. Bij de Leidse ploeg was Troy Koehler inmiddels binnen de lijnen gekomen. Zijn enige schotpoging (een driepunter) vloog ook door de ring: 84-59. In de laatste aanval schoot De Jong met een bommetje de eindstand van 89-59 op het bord. Een uitslag die het zelfvertrouwen bij de Leidse ploeg zeker deed toenemen.

Na afloop liet Rinie Mees, de Bossche archivaris, weten dat Leiden nog nooit met zoveel punten verschil van Den Bosch had gewonnen. Het record dateert uit het seizoen 1972-1973. Leiden won toen met 29 punten verschil: 108-79.
Doordat Landstede Basketbal ternauwernood van Aris Leeuwarden won (88-87), verandert er aan de top van de ranglijst niets. Zorg en Zekerheid Leiden behoudt twee punten voorsprong op Landstede Basketbal. Met uitwedstrijden tegen Donar en Landstede Basketbal nog voor de boeg, is de eerste plaats (en dus thuisvoordeel gedurende de hele play-offs) nog lang niet zeker. Landstede Basketbal moet het donderdag overigens opnemen tegen New Heroes in Den Bosch.