8,5 miljoen euro voor onderzoek naar gezond oud worden en vitaliteit

8

Een uitgebreid en multidisciplinair team van verouderingsexperts krijgt ruim 8,5 miljoen euro voor een grootschalig onderzoek naar factoren en oplossingen die bijdragen aan het gezond ouder worden en het vergroten van vitaliteit. Het team wil de functionele achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat zij meer jaren in gezondheid doorbrengen. Aan het onderzoek, dat in september dit jaar van start gaat, doen negen onderzoeksinstituten en acht private partijen mee. Prof. dr. Eline Slagboom, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek (DuSRA) en onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zal het onderzoek leiden.

“De levensverwachting van Nederlanders wordt steeds hoger. Met de vergrijzing neemt helaas echter ook het aantal mensen met een of meerdere ouderdomsziekten toe. Daarom creëren we een platform voor blijvende samenwerking naar gezonde veroudering. Dit is het grootste publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van ‘healthy ageing’ ooit,” aldus Slagboom.

Veroudering vertragen
Onder de naam DuSRA-VOILA komen drie projecten samen: VOILA (Vitality Oriented Innovations for the Lifecourse of the Ageing Society), SMARTage (Senescence Models, Aging Research and Therapeutics, geleid door Cleara Biotech) en Neuromet (Neuroinflammation and metabolomics).

Uniek aan de samenwerking is dat de onderzoekers niet één ziekte, maar meerdere ouderdomsziekten tegelijkertijd willen aanpakken. Het team kijkt met nieuwe biomarkers (signaalstoffen) welke ouderen het grootste risico lopen op versnelde veroudering en op verhoogde kwetsbaarheid bij medische behandelingen. Ook onderzoeken ze op welke manier de gecombineerde gezondheid van de stofwisseling, het afweersysteem, de darmflora en het spierstelsel kan worden beïnvloed door leefstijlveranderingen.

Een ander onderzoeksthema is veroudering op celniveau, waarbij de wetenschappers in het bijzonder kijken naar senescente (roestige) cellen en hoe ze kunnen worden herkend en aangepakt. Door tijdig in te grijpen op deze deels bekende mechanismen hopen de onderzoekers ziekten zoals hartfalen, dementie en kanker af te remmen of zelfs te verminderen.

Grootste Healthy Ageing samenwerking
VOILA is een samenwerking van medische centra in Leiden (LUMC), Utrecht (UMC Utrecht), Groningen (ERIBA-UMCG), Rotterdam (Erasmus MC) en Maastricht (MUMC), Wageningen University & Research, Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR), Technische Universiteit Delft en de private partijen Cleara Biotech, Sciex, Interscience/Sample Q, FrieslandCampina, &niped, Diabetes Fonds, Zorg & Zekerheid en de Leyden Academy. De samenwerking wordt medegefinancierd met 6 miljoen euro vanuit ZonMw en Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health. De rest van het bedrag wordt gefinancierd door private partijen.

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

8 reacties

 1. Ingeborg Westerhoff

  En de armoedebestrijding in Leiden? Of is het beter om een rotonde voor de 3e x in een paar jaar opnieuw in te richten terwijl de verkeersveiligheid geen moment gevaarlijk is geweest.

 2. DeHeerGroen op

  Erg jammer dat onderzoeken naar veroudering zo versnipperd zijn en dat de genomen initiatieven in het gros van de gevallen op academisch niveau blijven hangen en voor de doelgroep zelf nooit tot een praktisch resultaat leiden.

 3. Martin Kroon, instructeur Het Nieuwe Rijden op

  Eén praktisch advies is nu al uitvoerbaar: LAAT JE AUTO STAAN EN GA LOPEN OF FIETSEN NAAR CAFE, WINKEL OF SUPER IN DE BUURT! Stop met die loze adviezen over ‘meer sporten’, dat is vaak geen optie meer. Traplopen en gewoon bewegen wel.
  Als je na je 65e doorgaat met alles-met-de-auto en altijd de lift nemen, groei je dicht en ben je door obesitas uiteindelijk niet meer in staat een endje te fietsen. Vervolgens kun je niet veilig meer autorijden en raak je je rijbewijs kwijt, en dan rest alleen nog maar het taxibusje. Dus wie blijft fietsen blijft fitter en verlengt z’n eigen mobiliteit en vrijheid tot hoge leeftijd.

  • Rien van Vliet op

   Wat hebben adviezen over sporten met dit artikel te maken? En je legt wel erg quasi-wetenschappelijke verbanden in je reactie.

Je bent nu offline