Museum Volkenkunde vertoont drie films over het leven na de dood. (Afbeeldingen: PR).

Filmvertoning bij Volkenkunde rond thema 'Leven na de dood'

De tentoonstelling Bali – Welcome to Paradise – in Museum Volkenkunde laat zien dat rituelen nog altijd een belangrijke rol spelen in de Balinese cultuur. Zo ook de rituelen rondom de dood. Op zondag 12 mei vertoont het museum drie korte compilatievideo’s die het belang en de schoonheid van deze rituelen prachtig weergeeft.

Tijdens deze inhoudelijke middag is de Balinese filmmaker Komang Wira Adhi Mahardika aanwezig om meer te vertellen over deze rituelen en zijn films. Het programma wordt omlijst door Balinese dans en voorafgaand aan de vertoning geeft Bali-deskundige Hedi Hinzler een inhoudelijke toelichting. De hele dag is er in Museum Volkenkunde ook een kleine pasar (Indonesische markt).

Rituelen
Op Bali, waar het hindoeïsme de grootste religie is, wordt bij ieder levensstadium de ziel met een ritueel begeleid. Ouders zijn verantwoordelijk voor rituelen die bij de geboorte, inwijding in de volwassenheid en het huwelijk van hun kinderen horen. De kinderen zorgen na de dood van hun ouders voor de begeleiding van hun zielen.

In de tentoonstelling Bali – Welcome to Paradise -, nog te zien t/m 26 mei, is de enorme lijkkist in de vorm van een stier misschien wel het meest opvallende object. Deze lijkkist is alleen voor vorstenfamilies en hoge adel bestemd. Voor de lagere adel is er een gevleugelde leeuw en de gewone man wordt gecremeerd in een olifantsvis.

Reïncarnatie
Hindoeisten geloven in reïncarnatie en bij de dood zijn rituelen dan ook van groot belang. Als na de dood de juiste rituelen worden uitgevoerd, keert de ziel weer terug op aarde en komt er een nieuw lid in de eigen familie. Nadat een persoon is overleden, moeten de banden met het aardse leven worden doorgesneden zodat de ziel verder kan gaan. De ziel moet worden gereinigd en via de as uitgestrooid in zee, of in een rivier die naar zee stroomt. Dat is de kringloop van het leven en een nieuw leven kan weer worden begonnen.

Programma 12 mei – Leven na de dood
13.30 – 14:45 uur
Welkomstdans door DwiBhumi
Inhoudelijke toelichting door Hedi Hinzler
Kennismaking met filmmaker Komang Wira Adhi Mahardika
Drie korte vertoningen
Afsluitende dans door Dwibhumi

Van 10.00 tot 17.00 uur is er een kleine pasar (markt met Balinese producten) in het Museumcafé. Regulier museumentree geldt, er zijn geen extra kosten verbonden aan het programma. Wie zeker wil zijn van een plekje in de zaal, kan een gratis ticket voor het programma reserveren via https://tickets.volkenkunde.nl/evenementen .

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×