Prorail heeft geen plannen voor treinstation Zoeterwoude

Een artikel in de Telegraaf over nieuwe stations zorgt vandaag voor de nodige verwarring. De krant publiceerde bij het artikel over nieuw stations die Prorail wil bouwen een kaartje met daarop de namen van onder andere Hazerswoude-Koudekerk en Zoeterwoude. Een woordvoerder van Prorail zegt tegen Sleutelstad dat de krant zich baseert op een kaartje uit 2014. Er zijn bij de spoorbeheerder geen plannen om deze stations alsnog te realiseren.

“Een station in Zoeterwoude was en is een wens van gemeente en provincie en we weten dat die wens er is”, aldus Prorail. “Maar de bouw van nieuwe woningen is echter achtergebleven bij de prognoses waardoor dat station nu niet in de planning staat. Wat De Telegraaf schrijft is op hun conto. Onze ambitie is om een fijnmaziger netwerk te maken door heel Nederland, daarbij richten we ons niet op specifieke stations, maar kijken we vooral waar een nieuw station het meest relevant is”.

Alleen als er opeens veel meer nieuwe woningen bij komen, dan gaat Prorail opnieuw kijken of een station bij Zoeterwoude Meerburg er alsnog kan komen. “Het gaat om maatschappelijk geld en dan is de vraag of we dertig miljoen moeten investeren in een station waar de groei van nieuwe huizen en dus reizigers achterblijft”. Prorail zegt wel voortdurend in gesprek te zijn met de provincie Zuid-Holland en de omgeving”.

Volgens de Zoeterwoudse wethouder Ton de Gans (o.a. wonen en ruimtelijke ontwikkeling) klopt de bewering van Prorail over het achterblijven van de woningbouw niet helemaal. “Er zouden eerst kantoren komen, dat worden nu woningen”.

Extra spitstreinen tussen Leiden en Utrecht
Overigens gaan er binnenkort wel meer treinen langs Zoeterwoude rijden. Dat meldt de website treinreiziger.nl. De huidige spitstreinen Leiden – Alphen a/d Rijn gaan binnenkort in de brede spits doorrijden van en naar Utrecht Centraal. Dat heeft de provincie Utrecht bekend gemaakt. Per wanneer de verlengde spitstreinen precies kunnen gaan rijden is nog onduidelijk.

De extra spitspendel Utrecht-Leiden is de uitkomst van gesprekken tussen ProRail, NS en de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Zij hebben afgesproken om de extra spitsverbinding zo spoedig mogelijk te realiseren. De komende maanden moet duidelijk worden wanneer de spitspendel daadwerkelijk in de dienstregeling komt te staan.

Versnellen intercity Leiden – Utrecht
De vier partijen spreken ook al enige tijd over het versnellen van de intercity tussen Leiden en Utrecht. Zij hebben afgesproken om daarvoor een plan van aanpak op te stellen en voor het zomerreces van 2019 afspraken te maken over een vervolg.

Advertentie

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×