D66 en ChristenUnie willen meer leerwerktrajecten voor Leidenaren in de bijstand

Te weinig Leidenaren in de bijstand komen weer aan werk. “Bied deze Leidenaren een leerwerktraject aan, zodat zij met nieuw ontwikkelde vaardigheden en met een frisse blik opnieuw aan het werk kunnen.” Die oproep doen D66 Leiden en de ChristenUnie Leiden die hierover in de Leidse gemeenteraad gezamenlijk een initiatiefvoorstel indienen.

“Dankzij dit voorstel krijgt iedereen een kans om mee te doen in Leiden”, zegt D66-raadslid Lodi van Brussel die hiermee wil voorkomen dat Leidenaren in een sociaal isolement raken: “Onderwijs is het perfecte middel om mensen in de bijstand weer aan het werk te helpen. Ook deze Leidenaren moeten mee kunnen doen in de maatschappij.”

Wijkleerbedrijf
Door Leidenaren die in de bijstand dreigen te komen of al van een bijstandsuitkering een leerwerktraject aan te bieden via een wijkleerbedrijf kunnen zij een praktijkverklaring halen. Met zo’n verklaring maken zij meer kans op een baan. “Op deze manier kan de gemeente Leidenaren structureel uit de bijstand helpen,”zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Pieter Krol: “We helpen stadsgenoten die dat hard nodig hebben aan een opleiding en een baan in hun eigen buurt, dat versterkt de eigen kracht en versterkt de wijk.”

Meedoen
Begin 2019 waren er ongeveer 3.300 Leidenaren met een bijstandsuitkering. Ruim 1.100 Leidenaren maken al langer dan twee jaar gebruik van zo’n uitkering. “Het kost deze groep grote moeite om weer aan het werk te komen, waardoor zij onvoldoende profiteren van de huidige economische groei. Daarom moet er voor deze groep blijvend aandacht zijn,” menen ChristenUnie en D66.

De afgelopen maanden werkten ChristenUnie en D66 samen aan het initiatiefvoorstel dat zij vandaag naar de gemeenteraad sturen.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×