(Archieffoto: AS Media).

Negen jaar cel en tbs geëist voor dodelijke steekpartij in Jacques Urlusplantsoen

De Officier van Justitie in Den Haag heeft vrijdag een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 26-jarige Abraham A. die begin juli 2018 in het Jacques Urlusplantsoen de 28-jarige Cherno doodstak bij een ruzie in de relationele sfeer.

Het slachtoffer ging in de bewuste nacht naar de woning van zijn ex in het Jacques Urlusplantsoen. Hij probeerde het appartement binnen te gaan, maar op zijn aanbellen, werd niet open gedaan. Daarop klom hij buitenom naar de eerste verdieping, In de woning waren de verdachte en zijn vriendin aanwezig, maar ook de zus van die vriendin. En dat was de vriendin van het slachtoffer. Het uiteindelijke slachtoffer had eerder die week ook al aan de deur gestaan. Toen was het gelukt hem te kalmeren. Nu lukte dat niet.

Confrontatie
Het slachtoffer bonkte tegen de ramen en deuren en probeerde al scheldend, vloekend en tierend door een kiepraampje naar binnen te klimmen. Ondertussen probeerde de verdachte hem door het raam aan te spreken, maar toen het slachtoffer zijn moeder begon te beledigen, knapte er bij de verdachte iets. “Ik zei nog dat hij daar niet moest gaan, maar hij ging toch door,’ aldus de verdachte op de zitting. “Ik vroeg nog: “bro, weet je het zeker? Maar hij ging door.” Toen haalde de verdachte twee vleesmessen uit de keukenla, draaide de voordeur van het slot en vloog de galerij op. In zijn eigen woorden ‘als een losgeslagen dier’.

Verkeerde optie
In eerste instantie wilde hij het slachtoffer bang maken en verjagen. Maar op de galerij ziet de verdachte dat het slachtoffer een bezem in zijn handen heeft. Beneden staan drie mensen bij een auto die hij niet kent – het blijken vrienden met wie het slachtoffer zou gaan stappen. Die twee dingen vindt de verdachte zo dreigend, dat hij begint te zwaaien en steken met de messen. Hij rent het slachtoffer achterna als die vlucht en blijft steekbewegingen maken. Het slachtoffer loopt drie snijletsels en vijf steekwonden op. Eén daarvan is fataal: op straat zakt hij in elkaar.

Het Openbaar Ministerie noemt het onbegrijpelijk dat de confrontatie zó uit de hand kon lopen. Verdachte zat veilig binnen en had daar kunnen blijven en de politie kunnen bellen. A. zegt dat hij dat ook heeft overwogen, maar uiteindelijk ‘de verkeerde optie koos’. Ook zijn reactie daarna is volgens justitie buiten alle proporties: “Het slachtoffer leek helemaal niets te doen met de bezem en de andere mannen stonden beneden. Verdachte had geen enkele reden om te gaan steken,” aldus de officier van justitie.

Paniek en chaos
Hoewel de verdachte zegt dat hij opties heeft overwogen, gaat het Openbaar Ministerie er toch van uit dat sprake is van doodslag. Geen voorbedachten rade dus. “De verdachte geeft aan dat het allemaal in een flits is gebeurd en dit is niet onaannemelijk,” zei de officier van justitie tegen de rechtbank. Van het moment dat het slachtoffer aanbelde tot het moment dat hij op straat in elkaar zakte, zijn slechts vier minuten verstreken. Verdachte heeft zijn besluit in de visie van de officier van justitie genomen in een ‘ogenblikkelijke gemoedsopwelling’.

Niettemin gaat het volgens justitie om een zeer ernstige zaak. “Wat een hel moet het zijn geweest voor het slachtoffer toen hij werd aangevallen,” stelde de officier van justitie zich voor. “Wat een angst moet hij gevoeld hebben tijdens zijn vlucht, in de hoop weg te komen van het brute geweld. Het was tevergeefs.” Ze bracht ook in herinnering dat de ouders van het slachtoffer er snel bij waren en hem hebben zien sterven. Ook buurtbewoners werden geconfronteerd met de steekpartij en al het bloed. “Paniek en chaos voerden die nacht de boventoon.”

Meerdere stoornissen
Bij verdachte zijn meerdere stoornissen vastgesteld. Volgens het Openbaar Ministerie is behandeling noodzakelijk. En omdat verdachte eerder geen enkele motivatie toonde om zich te laten behandelen, vindt het OM tbs met dwangverpleging op zijn plaats. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

 

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×