CDA Leiden wil gebruik lachgas aan banden leggen

8

Er is steeds meer te doen over het gebruik van lachgas. Zo ook in Leiden. CDA-raadslid Josine Heijnen heeft over dat gebruik en de toename ervan aan het Leidse college gevraagd om een adequate aanpak van het lachgasgebruik in Leiden. “De toename van het gebruik vindt het CDA vanuit verschillende oogpunten zeer zorgwekkend; de volksgezondheid, verkeersveiligheid en de vervuiling”, aldus Heijnen.

De patronen vervuilen de natuur en komen terecht op openbare plaatsen waar ze naast vervuiling ook onveilige situaties veroorzaken, mede op het gebied van verkeersveiligheid. Verkeersdeelnemers kunnen na het gebruik van lachgas nog urenlang suf en onoplettend zijn. Verder wordt steeds duidelijker dat de nadelige gevolgen voor jongere gebruikers groter zijn dan gedacht, er daadwerkelijk hersenschade kan ontstaan, en daarmee lachgasgebruik met recht gevaarlijk genoemd kan worden. Het CDA wil daarom dat het recreatief gebruik van lachgas een halt wordt toegeroepen.

Het CDA wil van burgemeester en wethouders weten of bekend is hoeveel lachgas in Leiden gebruikt wordt en ook of er cijfers zijn over het aantal verwondingen die direct of indirect een gevolg zijn van het gebruik. Heijnen denkt daarbij aan brandwonden die ontstaan bij het vasthouden van de koude tanks of verkeersongelukken.

Naast de mogelijkheid zelf patronen bij groothandels en andere winkels te kopen, is er ook groot circuit waarin patronen en ballonnen via telefoonnummers of facebookpagina’s per koerier besteld worden, zo weet Heijnen. Ze wil weten of de gemeente in beeld heeft hoe lachgas verkocht en verspreid wordt en waar voorraden worden bewaard.

Tenslotte hoopt het CDA dat Leiden in navolging van andere gemeenten het gebruik van lachgas zal gaan verbieden op festivals door met de organisatoren in gesprek te gaan en zo mogelijk in de evenementenvergunning een verbod op lachgas op te nemen.

Delen
heropening sligro Leiden

8 reacties

 1. Drugs, ook dit onschuldige lachgas, zijn de ideale democratische stoffen, om zonder tussenkomst van een geestelijke, dominee of Sjamaan zeg maar, contact te hebben met het Goddelijke, de Liefde in je zelf eigenlijk.
  Juist die eerlijke pure natuurlijke duurzame concurrentie stellen Christelijken en het CDA niet op prijs.

  • Frits2019 op

   Henkie, Henkie…,wat heb je nu weer ingeademd, gesnoven, geslikt, geïnjecteerd?

 2. Barbara Pouw

  Zorg eerst eens dat er minder gedeald gaat worden bij middelbare scholen zoals het Stedelijk Gym, vaak ook door leerlingen zelf.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline