Speaker Teun de Reede praatte het de start van het honderdjarig jubileumfeestje aan elkaar. (Foto's/video: Chris de Waard).

Leidse voetbalvereniging Lugdunum viert eeuwfeest

Gisteren was het precies honderd jaar geleden dat LVV Lugdunum werd opgericht en daarom werd met een potje voetbal tussen het eerste van de groenwitte club tegen een Leids elftal letterlijk het jubileumjaar afgetrapt. Die aftrap werd verricht door sportwethouder Dirkse die de club namens de gemeente Leiden een wedstrijdbal cadeau deed. “Ik ben ook wethouder financiën, dus ik moet ook een beetje op de kleintjes letten,” vond Dirkse die waarschijnlijk niet met een groter cadeau wilde aankomen bij een van de clubs met wie hij al geruime tijd in gesprek is over de vitaliteit.

De speciale wedstrijd gisteren werd overigens gewonnen door het Leids elftal dat voor de gelegenheid was samengesteld door Hennie Kanbier van Leiden Amateurvoetbal. Daarin spelers van Football Factory, Sporting Leiden, Roodenburg en LSVV’70. Lugdunum 1 moest in het Leids elftal overigens zijn meerdere erkennen en verloor in eigen huis met 0-4.

Chris de Waard sprak rond de start van het jubileumjaar met clubvoorzitter Koos Keijzer en met sportwethouder Paul Dirkse.

Jaar vol activiteiten
Lugdunum viert het honderdjarig bestaan niet alleen op de dag zelf. Gisteren werd de aftrap gegeven voor een hele serie aan lustrumactiviteiten. “We zijn natuurlijk het hele jaar honderd,” zegt voorzitter Koos Keijzer. Zo is er aanstaande zaterdag een darttoernooi in de kantine van de club in de Kikkerpolder en wordt er ook op 30 mei nog een bijzondere wedstrijd gespeeld. Keijzer: “Dan treedt een elftal oud-Lugdunnumers aan tegen een elftal van oud-Roodenburgers.”

Reünie Lugdunum
Het hoogtepunt voor velen vindt waarschijnlijk plaats op 1 juni, Dat organiseert Lugdunum een reünie voor alle leden en oud-leden. “Dat wordt aan mooi feest,”weet Keijzer nu al: “Er hebben zich al ruim tweehonderd mensen aangemeld.”

Nico Rijsbergen overhandigde voorzitter Koos Keijzer van Lugdunum een cadeau in de vorm van een zilveren plateau met het clublogo.

Ongewisse toekomst
Hoe de toekomst er voor Lugdunum en enkele andere Leidse voetbalclubs eruit ziet, blijft voorlopig nog ongewis. Na het vieren moeten we ook weer vooruitkijken, zei wethouder Dirkse in zijn praatje gisteravond. “Dan gaan we weer in gesprek over de toekomst.” Dirkse denkt dat die toekomst het beste is gediend bij samenwerking tussen de clubs die nog niet voldoen aan de randvoorwaarden die de Leidse gemeenteraad enkele jaren geleden opstelde.

Naast voldoende leden en aanwas van jeugd is ook de financiële positie van de clubs van doorslaggevend belang voor een gezonden toekomst, zo oordeelde de politiek. “En bij Lugdunum is gewoon sprake van een netelige schuldpositie. Daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen”, aldus Dirkse die hoopt dat de betreffende clubs in de toekomst toch mogelijkheden zien om de handen ineen te slaan. “Aan de accomodatie zal het niet liggen”, vindt de sportwethouder. “Dat is hier perfect geregeld. En er is ook sprake van nieuw elan binnen de club dus wie weet.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×