Science 071: Sparren met een wetenschapper

Leuk hoor, al die feestjes en borrels die je als student afloopt. Dat drukke studentenleven kan echter zijn tol gaan eisen als je maar door raast en niet stilstaat bij hoe je je voelt. Daarom hebben Pearl Williams en Rixt Vellinga het evenement Mentaal Centraal in het leven geroepen. In de uitzending vertellen ze hier meer over. Ook komt archeologe Annelou van Gein bij ons in de studio om te praten over haar nieuwe onderzoek over zwaardvechten in de bronstijd. Redacteur Boris begint de uitzending met het laatste wetenschapsnieuws en Roos beantwoordt de wetenschapsvraag over… lachen!

Redacteur Boris trapt deze uitzending af en brengt ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws. Zo zijn we een stuk wijzer geworden over hoe water op onze planeet terecht is gekomen. Ook heeft NASA spannende plannen in petto voor haar astronauten: die kunnen wel eens permanent op de maan gaan verblijven. En vind jij het vervelend dat je moeder soms iets te veel in je persoonlijke zaken neust? Je bent niet de enige; zo blijkt dat bonobo-moeders zich zelfs bemoeien met het seksleven van hun kinderen. Het kan dus altijd erger. 

Aanstaande zaterdag vindt er in museum Volkenkunde het evenement Mentaal Centraal plaats. Georganiseerd om te benadrukken hoe belangrijk het is om, naast je studieresultaten en je drukke sociale leven, ook je mentale gezondheid in de gaten te houden. Onder het motto ‘hey, het is oké,’ worden studenten aangemoedigd om open te zijn over hun mentale problemen. Mede-organisatoren Pearl Williams en Rixt Vellinga zijn bij ons aangeschoven om ons alles te vertellen over dit evenement. 

Dat archeologisch onderzoek niet enkel tussen de zandhopen plaatsvindt, bewijst een recent experiment dat is gedaan naar de geschiedenis van het zwaardvechten in de bronstijd. Door die gevechten te reconstrueren, probeerde archeologe Annelou van Gijn met andere onderzoekers wijzer te worden over de gebruikssporen van échte zwaarden uit de bronstijd. Kwamen de sporen overeen met de zwaarden uit het geïmproviseerde gevecht? En wat betekent deze kennis?

Redactrice Roos beantwoordt deze week de wetenschapsvraag over hetgeen dat naast veel slapen, gezond eten en sporten ook heel goed voor je is: lachen! Ondanks dat we het allemaal graag doen (de meeste van ons, tenminste), blijft lachen soms nog een mysterie. Wat gebeurt er in ons lichaam je gaat lachen? Op welke leeftijd beginnen we met lachen? En welk effect heeft lachen op ons lichaam? 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×