Coördinator duurzaamheid Michael Spierenburg van de Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis tussen de ingezamelde spijkerbroeken en vilten tassen. (Foto's: Chris de Waard).

Kringloopbedrijf open circulaire winkel en repair café in Haarlemmerstraat

Kringloopbedrijf Het Warenhuis gaat zelf producten maken van onverkoopbare goederen en opent daarvoor een ambachtenwerkplaats aan de Haarlemmerstraat 216. In het pand zat in het verleden Halfords. Van beschadigd hout, andere restmaterialen en vilt gemaakt van oud textiel worden eigentijdse mode-accessoires en designartikelen gemaakt die in de bijbehorende winkel worden verkocht. Daarnaast komt op deze locatie een repair café. Geplande opening is over drie maanden. Direct na de zomervakantie. Tot die tijd wordt het pand in gereedheid gebracht.


Michael Spierenburg in gesprek met Neuws071-presentator Gerry van Bakel over het Circulair Warenhuis.

In het Circulair Warenhuis, zoals het nieuwe initiatief heet, worden alleen producten verkocht die in de eigen werkplaats zijn gemaakt, geen kringloopgoederen en geen opgepimpte tweedehandsjes. Van gerecyclede grondstoffen of onderdelen worden nieuwe producten gemaakt. Volgens Coördinator Duurzaamheid van Het Warenhuis Michael Spierenburg is kwaliteit een speerpunt. “Iedereen is welkom om ons in de werkplaats te komen helpen, maar ik hamer op de kwaliteit. Met dit initiatief willen we laten zien dat duurzaamheid en kwaliteit goed samengaan.”

In de werkplaats worden niet alleen producten gemaakt, er wordt ook gerepareerd en gedemonteerd. In het repair café gaat het om herstellen van huisraad, maar op termijn zal ook bruin- en witgoed worden gerepareerd. Daarnaast worden fietsen gedemonteerd en na poedercoating van het frame, weer gemonteerd.

De werkplaats is zichtbaar vanuit de winkel en dat is een bewuste keuze volgens Spierenburg. “Duurzaamheid gaat niet alleen over het behoud van grondstoffen, maar ook over zorg voor mensen. In het Circulair Warenhuis maken we beide zichtbaar. Onze medewerkers zijn een mix van vakmensen, vrijwilligers die een vak willen leren of een daginvulling zoeken en stagiairs. Iedereen is welkom.”

Vrijwilligers kunnen hier ook een opleiding verdienen door met hun inzet studiepunten te sparen. Wanneer voldoende studiepunten zijn verdiend, betaalt Het Warenhuis de overeengekomen opleiding. De opleiding is gericht op een van de vier ambachten die beoefend worden in de werkplaats: elektrotechniek, houtbewerking/timmerman, fietsenmaker en naaister/coupeuse.

De opening van het Circulaire Warenhuis is onderdeel van een grotere aanpak van verwerking van restmateriaal. Hiervoor is samenwerking gezocht met verschillende grote externe partijen. Zo is Het Warenhuis sinds kort dealer van hoogwaardig isolatiemateriaal gemaakt van versleten spijkerstof.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×