Onvoldoende steun voor LEAD-referendum: 4.022 handtekeningen

30

Er zijn 4.022 geldige steunverklaringen ingediend voor het referendumverzoek over de Nota van Uitganspunten LEAD. Van 15 april tot en met  26 mei konden Leidenaren aangeven of zij een referendum over dit onderwerp wilden steunen. Er waren 5.000 handtekeningen nodig om een referendum af te dwingen.

Gedurende zes weken konden stemgerechtigde inwoners van Leiden aangeven dat zij een referendum over de Nota van Uitgangspunten steunden. Dat kon op zeven locaties en online. In totaal brachten 4.022 personen een geldige steunverklaring uit.

Aantal geldige steunverklaringen:
week 1:  1036
week 2:    452
week 3:    425
week 4:    485
week 5:    462
week 6:    1162  +
Totaal: 4.022

De gemeenteraad beslist of er werkelijk een referendum komt. Naar verwachting komt het onderwerp aan de orde in de raadsvergadering van 20 juni.

Aanleiding referendumverzoek
Op 6 maart 2019 ontving de gemeenteraad een inleidend referendumverzoek over de Nota van Uitgangspunten LEAD. De initiatiefnemers zijn het niet eens met uitgangspunten die het college van burgemeester en wethouders aan de raad heeft voorgesteld in deze nota. Het project LEAD is de ontwikkeling van de locatie aan de Willem de Zwijgerlaan waar nu het KPN-kantoor en uitvaartcentrum Monuta staan. In het voorstel staan de kaders waar de ontwikkeling aan moet voldoen. Om te kijken of het referendum echt gesteund wordt door een groot deel van de stad, moesten van 15 april tot en met 26 mei minimaal 5.000 stemgerechtigde Leidenaren het verzoek ondersteunen.

Delen

30 reacties

 1. Mooi, kan er gelijk gebouwd worden!! Van mij mag hij nog wel een slagje groter..

 2. Snel starten met bouwrijp maken en direct bouwen. Geen tijd te verliezen. Ik wil er wel heen en laat een goede woning achter.

  • Hopelijk wordt er snel gebouwd! Van mij mag hij ook nog hoger. De stad heeft het hard nodig!

  • Bezorgde Leidenaar op

   Gezien de grote hoeveelheid tegenstand verwacht ik nog wel serieuze vertraging bij de aanvraag van de benodigde wijziging in het bestemmingsplan. Als er partijen tot aan de Raad van Staten gaan kan het nog jaren duren voordat er op de locatie gebouwd kan worden! Bij een normaal plan, binnen alle geldende normen en beleidsregels zullen er op deze locatie veel sneller woningen kunnen worden gebouwd voor de Leidenaren!

   • Bouwen die handel want de woningen zijn hard nodig en de maquette ziet er mooi stedelijk uit. het project past zeker wel bij Leiden op die locatie want het Centrum is al een openluchtmuseum dat is prima.

  • Geboren en getogen Lêijûnaar op

   Hoppa sta er niet van te kijken dat ondanks de agressieve “verkoop” methodiek van de tegenstanders er niet genoeg stemmen zijn want LEAD is een schitterend project en 115 meter is echt geen overdreven hoogbouw, de Leidse skyline zou juist mooi afgemaakt zijn met dit project erbij! Hoop dat de gemeente Leiden snel groen licht geeft voor de bouw.

 3. Mooi, dat betekend dat er 120.775 mensen geen mening hebben of voor zijn.
  Verlies nemen en snel starten met bouwen dus.

 4. Adinda Slingerland-Telkamp

  Dank voor alle steunbetuigingen die #stoplead wel kreeg: een geweldig, krachtig signaal dat je je leefomgeving mag verdedigen, een gang van zaken binnen een gemeentelijk apparaat niet altijd hoeft te pikken en dat er natuurlijk woningen moeten komen, maar dat er ook grenzen zijn!😘

 5. Majid Majidoo

  En als ze niets bouwen, krijg je gezeur dat er zo weinig woningen zijn, het is nooit goed, je hebt altijd voor en tegenstanders, maar die hebben allemaal een dak boven hun hoofd.

 6. Van 2860 op 21 mei naar 4022 op 27 mei is een GROTE prestatie!
  Het waren burgers die werkten en gezinnen hadden die alles tussendoor deden en hun vrije tijd hieraan opofferden, géén groot PR (public relations) apparaat achter zich hadden staan, en dit voor het eerst deden.
  Zij waren niet tegen hoogbouw, maar WEL tegen e x t r e m e hoogbouw, WEL tegen een wolkenkrabber.
  Zij waren vóór huizen voor de woningzoekenden en voor sociale woningbouw, maar wel voor hoogbouw zo hoog als de reeds bestaande hoogbouw ter plekke bij Nieuw Leyden. Sociale woningbouw, die sociaal was, ook ten opzichte van hen.
  Zoals het in een democratie betaamt: je moet elkaar in het midden ergens tegen komen. Wel hoogbouw, maar geen ongeleid projectiel van 115 m de lucht in, dat voor smalle beurzen in geen 115 jaar te betalen is.
  Dit neem ik de leden van het college van B&W die hier zo vóór waren, ten hoogste kwalijk: geen centimeter kon er worden afgedongen, ach, wat hebben wij met onze eerdere afspraken toch eigenlijk te maken?
  Wat een mentaliteit.

  De bevolking van Leiden was bovendien niet goed van tevoren geïnformeerd middels de media waar de torens werkelijk voor stonden: PEPERDURE appartementen en in de hoogste regionen moet je werkelijk geld als water hebben om dáár te kunnen wonen.
  Maar goed, ik vermoed dat hier nog niet alles over is gezegd.

 7. Leiden-Noord op

  4022 steunbetuigingen, een sterk signaal aan het stadsbestuur! Laten we hopen dat de regerende partijen het advies van Partij Sleutelstad overnemen en toch een referendum uitschrijven: “Als ze nou een beetje “guts” hebben, een beetje lef hebben dan doen ze het misschien wel en dan willen ze het signaal van de bevolking, van toch 4000 mensen, wel honoreren”.

  Je kunt meer lezen in het volgende artikel: http://leiden-noord.nl/4022-steunbetuigingen-een-sterk-signaal-aan-het-stadsbestuur/

  • wander waterdrinker op

   Dat is wel een heel simpele benadering. Beste Baktash, wist jij dat daar boven de 60 meter helemaal geen woningen voor Leidenaren komen? Veel te duur ! Hoehoger je bouwt, namelijk, hoe duurderen hoe minder duurzaam !! Deze torens zullen voor het grootste deel alleen voor de stropdassen van de Amsterdamse Zuidas en de expats van het Bio Science Park worden gebouwd. Maar de torenhoge prijzen slepen ook de onderste etages (6 etages sociale huur) in de kostenverhoging mee. Dus dure sociale huur en dure koop !

 8. Ik vraag me af wat de Wethouder liever heeft, de uitslag van een raadgevend referendum, of het oordeel van een bestuursrechter.

  • Een Leids burger op

   Ook als het raadgevend referendum er wel was gekomen met welke uitslag dan ook hadden de tegenstanders van die torens toch wel naar de rechter gegaan hoor……
   Wat de hoogte betreft geef ik ze weinig kans, bij de parkeerplaatsen hebben ze wel een punt.
   ————————————————————————————
   Het zijn uiteindelijk 500 handtekeningen meer geworden dan ik had ingeschat maar nog altijd veels te weinig voor een referendum.
   Het dringt blijkbaar nog steeds niet tot de tegenstanders van die torens (en meestal voorstanders van dat referendum) door dat de meerderheid helemaal geen referendum daarover wil maar wel gewoon die torens!

Je bent nu offline