Raadsbijeenkomst over participatie geannuleerd wegens gebrek aan belangstelling

19

Van de 39 raadsleden in Leiden hadden slechts zestien zich aangemeld voor een bijeenkomst over participatie die komende dinsdag gehouden zou worden. Opvallend: van het CDA en de SP waren er zelfs helemaal geen aanmeldingen voor de bijeenkomst waar het gesprek tussen gemeenteraad en college over de verschillende rollen van raad en college bij participatie en de toekomst van burgerparticipatie in Leiden centraal zou staan.

Op 3 september wordt een nieuwe poging gedaan om raad en college in gesprek te laten gaan over het betrekken van inwoners bij besluitvorming. De bijeenkomst wordt begeleid door voorlichtingscentrum ProDemos uit Den Haag dat zich bezighoudt met het verstrekken van informatie over burgerschap, rechtsstaat en democratie.

Delen

19 reacties

 1. Allert Goossens

  Mensen zijn klaar met de schijndemocratie. Ga besturen met visie en met constructief beleid, met een agenda die verder reikt dat de actualiteit en kortstondige doelen en ga als politiek weer eens strenger zijn wie je in raden en besturen neerzet. Het is echt tenenkrommend slecht wat er tegenwoordig ons land leidt, regionaal en landelijk. Het lijkt nergens meer op.

 2. Antoine Theeuwen op

  SP fractie was wel gewoon van plan om te komen, hadden ons alleen nog niet aangemeld. Beetje verrast door het afgelasten, zullen voortaan beter opletten.

  Antoine Theeuwen
  Fractievoorzitter SP

 3. Martin van Dijk op

  Jammer dat het niet lukte maar het idee blijft goed, ik ga eens kijken of ik er 3 september wel bij kan zijn

 4. Voor wat het waard is en op het gevaar af ook te horen dat het “een mooie smoes” is maar het CDA heeft die avond een ALV waar het een goede gewoonte is dat Raadslid- en duo-Raadsleden aanwezig zijn. Een stukje wederhoor van de redacteur van dit stuk was dus wel op zijn plaats geweest. Ten overvloede: goede inspraak participatie vindt het CDA erg belangrijk niet in de laatste plaats omdat we de afgelopen maanden niet bepaald verwend zijn met participatie hoogstandjes vanuit het college. Dat kan echt beter. Op 3 september zullen wij er dan ook alles aan doen om aanwezig te zijn.

 5. Een Leids burger op

  ¨Op 3 september wordt een nieuwe poging gedaan om raad en college in gesprek te laten gaan over het betrekken van inwoners bij besluitvorming.¨
  .

  Ga je gang maar hoor , maar die participatie van burgers klinkt leuk maar is eigenlijk nep- en schijndemocratie. Leuk dat raad en college daarover met elkaar in debat gaan.
  .
  Het werkelijke probleem is echter dat burgers niets of maar heel weinig terugzien in de uiteindelijke besluitvorming van wat zij ingebracht hebben omdat datgene wat raad en college voornemens waren te doen meestal toch onveranderd of met slechts minimale aanpassingen ¨gewoon¨ doorgaat.

  • Het is idd een beetje raar dat raad en college met elkaar in gesprek gaan over burgerparticipatie. Nodig eens wat mensen uit die zich bezig hielden met het MEAS-bouwplan, de Toekan-toren of de LEAD-hoogbouw. Die kunnen haarfijn uitleggen waarom burgerparticipatie tot nu toe niet in Leiden niet werkt en alleen maar tot nog meer onrust en boze burger leidt in plaats van het creëren van draagvlak en een gestroomlijnde procedure.

 6. Petra Hoogeveen op

  Tja alles wordt voorgekookt en dan krijgt de burger het op het bord.
  Inspraak????
  Vraag eens aan de burger, wat die belangrijk vindt en geef eens vooraf informatie.
  Meedenken dus.

 7. Jan Pieters op

  Jammer, want burgerparticipatie werpt vruchten af (doordat er meer informatie ter beschikking komt –alternatieve ideeën, en meer kennis over “gevoeligheden”), maar laat de insprekende burgers vaak met een kater achter (de gemeente heeft weer niet naar mij geluisterd). De gemeenteraad moet immers ook belangen van anderen mee laten wegen. Inspraak leidt tot betere uitkomsten maar is voor beide kanten, burger en gemeenteraad moeilijker.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline