Half mei nam Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit de door de raad vastgestelde profielschets in ontvangst uit handen van voorzitter Sjoerd van den Dool van de vertrouwenscommissie. (Foto: Chris de Waard).

Slechts vijf sollicitanten voor burgemeesterschap Voorschoten

Niet meer dan vijf mensen doen een gooi naar het hoogste ambt in Voorschoten. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekend gemaakt. De sollicitanten – drie vrouwen en twee mannen – variëren in de leeftijd van 42 tot 60 jaar. Enkele van hen hebben al ervaring in het openbaar bestuur, anderen komen uit het bedrijfsleven of anderszins. Vijf is weinig, maar verklaarbaar. De voltallige raad stelde onlangs de profielschets voor de nieuwe burgemeester vast en nodigde de huidige waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene nadrukkelijk uit te solliciteren. Het moet wel heel gek lopen wil de Voorschotense raad alsnog met een andere favoriet komen.

Commissaris van de Koning Jaap Smit voert de komende maanden gesprekken met de sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, dat is een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen. “De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie,” zo laat de provincie weten. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet vervolgens aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets.

Voorkeur van raad volgende maand bekend
De gemeenteraad zal waarschijnlijk na de raad van op 18 juli 2019, dat is de laatste vergadering voor de zomervakantie, twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Wie de kandidaat is die de voorkeur van de raad is, is eigenlijk  al bekend. Bij het vaststellen van de profielschets werd de huidige waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren. Zelf heeft ze er ook nooit een geheim van gemaakt dat ze verknocht is geraakt aan de Parel aan de Vliet. Ze kocht er enkele maanden geleden zelfs een woning. de 60-jarige Bouvy-Koene is waarnemend burgemeester van Voorschoten sinds september 2016. De vorige burgemeester, Jeroen Staats, vertrok toen tussentijds om waarnemend burgemeester te worden van het Gelderse Zevenaar.

Tijdens een bijzondere raadsvergadering zal de nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Voorschoten op 16 oktober worden benoemd.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×