Slechts vijf sollicitanten voor burgemeesterschap Voorschoten

9

Niet meer dan vijf mensen doen een gooi naar het hoogste ambt in Voorschoten. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekend gemaakt. De sollicitanten – drie vrouwen en twee mannen – variëren in de leeftijd van 42 tot 60 jaar. Enkele van hen hebben al ervaring in het openbaar bestuur, anderen komen uit het bedrijfsleven of anderszins. Vijf is weinig, maar verklaarbaar. De voltallige raad stelde onlangs de profielschets voor de nieuwe burgemeester vast en nodigde de huidige waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene nadrukkelijk uit te solliciteren. Het moet wel heel gek lopen wil de Voorschotense raad alsnog met een andere favoriet komen.

Commissaris van de Koning Jaap Smit voert de komende maanden gesprekken met de sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, dat is een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen. “De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie,” zo laat de provincie weten. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet vervolgens aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets.

Voorkeur van raad volgende maand bekend
De gemeenteraad zal waarschijnlijk na de raad van op 18 juli 2019, dat is de laatste vergadering voor de zomervakantie, twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Wie de kandidaat is die de voorkeur van de raad is, is eigenlijk  al bekend. Bij het vaststellen van de profielschets werd de huidige waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren. Zelf heeft ze er ook nooit een geheim van gemaakt dat ze verknocht is geraakt aan de Parel aan de Vliet. Ze kocht er enkele maanden geleden zelfs een woning. de 60-jarige Bouvy-Koene is waarnemend burgemeester van Voorschoten sinds september 2016. De vorige burgemeester, Jeroen Staats, vertrok toen tussentijds om waarnemend burgemeester te worden van het Gelderse Zevenaar.

Tijdens een bijzondere raadsvergadering zal de nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Voorschoten op 16 oktober worden benoemd.

Delen

9 reacties

  • Wim de Leeuw op

   Goede tekst, lekker kort. Maar ik zou zo graag weten wat je bedoelt. Maar wat bedoel je precies met die vriendjespolitiek, William? Dat er vijf sollicitanten zijn? Wiens namen niet worden genoemd dus weten we ook niet met wie ze bevriend zijn. Of heb je het over de voorkeur van de gemeenteraad? Waar ‘rechts’ iets beter vertegenwoordigd is dan ‘links’, maar Groenlinks maar een zeteltje minder heeft dan de grootste partij, de VVD. Denk je dat dat dan allemaal vriendjes van elkaar zijn? Of roep je bij elk onderwerp dat aan de politiek raakt ‘vriendjes politiek’. Ook een stilstaande klok wijst twee keer per dag de goede tijd aan….

 1. Krijn Schoonderwoerd, Leiden op

  In en intriest dat de gemeente Voorschoten een sollicitatieprocedure opstart voor een nieuwe burgemeester. Er loopt een goede waarneemster rond die zelfs al heeft voorgesorteerd op haar functie (denk ik) doordat ze een huis heeft gekocht in Voorschoten. Weg met die sollicitatieprocedure en benoem gewoon Pauline Bouvrie-Koene.

 2. Exvoorschoten op

  Hoeveel Burgermeesters kan een dorp hebben, de ene na de andere vertrekt. Wat is er gaande in het wannebee Wassenaardersdorp. O Ja fout op fout op fout op fout.

 3. De burgemeester van een gemeente als Voorschoten (Klasse 4, 24.001-40.000 inwoners) verdient vanaf 1 juli 2019 € 8.392,70 en vanaf 1 januari 2020 € 8.560,55 per maand (Staatscourant 29-08-2018). Omdat Voorschoten een rustige gemeente is, waar weinig aan de hand is, heb ik aangeboden het voor 2/3 van dat mooie maandinkomen te doen. Mijn aanbod werd echter zonder nadere toelichting afgewezen. Nu weet ik waarom, mevr. Bouvy-Koene heeft er al een woning gekocht en ik nog niet. En zo’n dubbele achternaam met binnenrijm helpt natuurlijk ook.;-)
  Overigens is het de vraag hoe lang Voorschoten nog een zelfstandige gemeente blijft. Niet heel lang denk ik.

 4. Ex Voorschoten op

  Beste Frits 2019 ,
  Waar heb je die getallen echt vandaan, wat de burgemeester kan verdienen? Om de staatskrant erbij te halen denk je dat je geloofwaardiger overkomt. Ik snap dat ze je zo niet willen als burgermeester. Aan de andere kant….met getallen googelen is een goede eigenschap, in Den Haag doen ze niet anders.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline