Juryvoorzitter Eveline Botter maakt een rondje langs de projectgroepen en vraagt wat de jongeren zelf al doen (Foto's: Gerry van Bakel).

Jongeren bedenken oplossingen voor Duurzame Stad van de toekomst

Tijdens de finale van de ontwerpwedstrijd De Duurzame Stad komen er heel wat groene ideeën naar voren om wijken in Leiden voor te bereiden op een toekomst met meer wateroverlast, hogere temperaturen, andere energiebronnen en minder fijnstof. De oplossingen variëren van eerder gehoord tot radicaal anders. ‘Winstgevend Waardeiland gaat er met de hoofdprijs van door.”

Leerlingen uit de tweede en derde klassen van het Stedelijk Gymnasium en het Bonaventuracollege zijn in groepen zo’n tien weken bezig geweest om voor hun wijk van keuze een plan te maken dat de wijk duurzamer moet maken. Alle auto’s uit de binnenstad vindt het groepje dat Binnenstad-Zuid onder de loep heeft genomen. Zodra de ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt klaar is, kunnen daar alle auto’s in en wordt de binnenstad grotendeels autovrij. Fietsen is ook veel gezonder, zeggen de leerlingen, die allemaal claimen altijd op de fiets naar school en sportclub te gaan.


Een reportage van Gerry van Bakel over finale ontwerpwedstrijd Duurzame Stad.

De groep die de wijk Energiepark had gekozen, komt wellicht met het meest innovatieve idee: de hele buurt wordt een drijvend eiland om de waterspiegelstijging te kunnen weerstaan. In Leiden-Noord willen leerlingen zonnepanelen op de weg leggen. In de Stevenshof moeten veel meer laadpalen komen voor elektrische auto’s en overal meer groen. Bomen in plaats van gras, tuinen op daken en grastegels op parkeergarages en andere hoge gebouwen.

Winstgevend Waareiland is bedacht door een groep leerlingen van het Stedelijk Gymnasium. Zij hebben volgens de jury het beste plan. Goed uitgewerkt, ook kleinere, meer haalbare stappen benoemd. Met waterbesparende douchekoppen, driedubbele beglazing en ieder huishouden een eigen laadpaal die via zonnepanelen wordt gevoed. Al willen zij ook tamelijk rigoureus af van bootjes in de wijk om plaats te maken voor drijvende tuinen. Bente Wassenaar, Daan van den Brom, Martijn Weeder en Merle Combé mogen binnenkort hun plannen komen toelichten bij wethouder Fleur Spijker die de eerste prijs overhandigde: een rondvaart door de Leidse grachten.

De ontwerpwedstrijd Duurzame Stad wordt ieder jaar georganiseerd door Stichting Duurzame Stad in verschillende steden in Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Duurzame Stad.

Duurzaamheid Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×