(Foto: Old School).

Old School zoekt bouwstenen voor pop-up tentoonstelling Zangeres Zonder Naam

De Leidse volkszangeres Mary Servaes-Bey, in heel Nederland bekend onder de naam Zangeres Zonder Naam, zou op 5 augustus 100 jaar zijn geworden. Voor Old School en Frank van Leeuwen van Prokwadraat reden genoeg de handen ineen te slaan en een monument(je) op te richten voor deze stadsgenote.

‘Ach vaderlief toe drink niet meer’ was haar eerste grote hit, uit 1959 Jongere generaties kennen de in 1998 overleden zangeres misschien eerder van het nummer ‘Mexico’ met die lange uithalen. In 1919 werd ze geboren in Leiden-Noord, als als achtste in een gezin van tien. Op haar 38ste werd ze ontdekt door Johnny Hoes. Hij bedacht haar artiestennaam.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Gideon Roggeveen van Old School over eerbetoon Zangeres Zonder Naam.

Hoewel ze een groot deel van haar leven buiten Leiden woonde, bleef Rietje Bey zoals de Leidenaren haar kennen nauw verbonden met de stad en op 12 juni 1988 kreeg ze de erepenning van Leiden. Haar status als Koningin van het Levenslied heeft ze dan al ruimschoots verdiend.

Wie thuis op zolder of in het schuurtje nog spulletjes heeft liggen met een link naar de Zangeres Zonder Naam kan contact opnemen Old School. Elke vrijdag tot en met zondag is Old School open van 11.00 tot 18.00uur, maar je kunt ook mailen naar post@oldschoolleiden.nl.

Platenhoezen, bidprentje, foto’s, video’s, jurken, affiches of een mooi verhaal zijn van harte welkom om te worden toegevoegd aan het tijdelijke museum in Old School. Vanaf 19 juli zal het worden ingericht en tot eind augustus is het eerbetoon aan de Zangeres Zonder Naam te bezoeken.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×