(Foto's: Emile van Aelst).

Studenten mboRijnland maken 'zeventiende-eeuwse' kruiwagens voor Rembrandtdagen

Drie eikenhouten kruiwagens voor de Rembrandtdagen, die er net zo uitzien als in de tijd van de beroemde schilder zelf. Met die opdracht klopte Tjeerd Scheffer aan bij mboRijnland. Niet tevergeefs. Docent bouwtechniek Steven van der Pad wilde de uitdaging wel aan met zijn studenten. Een kleine driehonderd werkuren verder staan ze klaar om geleverd te worden.

Steven van der Pad speurde op internet zeventiende-eeuwse schilderijen af naar afbeeldingen van kruiwagens. “Ik vond wel wat, maar vaak waren ze ontzettend klein. Op het schilderij De Kwakzalver van Jan Steen vond ik een goed voorbeeld. En dan is het verder uitproberen. We wilden ze er zo echt mogelijk uit laten zien. Dus we hebben soms wel moderne machines gebruikt, maar het resultaat moest er authentiek uitzien.”


Steven van der Pad in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

De studenten Kees-Jan, Maaike en Dylan werkten allemaal mee aan het project. “De wielen waren de grootste uitdaging,” zegt Kees-Jan. Maaike zit pas sinds november op mboRijnland en aanvankelijk was het niet de bedoeling dat ze mee zou doen. “IK had wat tijd over en toen werd ik gevraagd. Het was leuk werk, maar het vraagt heel veel inzet om het er echt mooi uit te laten zien. Dat gaat niet vanzelf.” Dylan werkt graag met hout. Hij is nu eerstejaars, net als Maaike en Kees-Jan. Over een jaar hoopt hij klaar te zijn. “Er zijn niet veel mensen die voor houtbewerking kiezen. Ik wil straks als timmerman eerst voor een baas werken en daarna een eigen bedrijf.”


Kees-Jan, Maaike en Dylan in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

De kruiwagens zijn volledig uit eikenhout gemaakt. Alleen de nagels en banden zijn van smeedijzer. Dat eikenhout komtĀ  uit Voorschoten en moest eerst een tijd liggen en drogen voordat het verwerkt kon worden. Daarom duurde de bouw van de kruiwagens bijna het hele schooljaar. Van intekenen tot uitvoering hebben de studenten alles zelf gedaan.

De kruiwagens komen tijdens de Rembrandtdagen in het Pieterskwartier te staan en worden gebruikt tijdens optredens. De rest van het jaar staan ze in de opslag. Om volgend jaar weer gebruikt te worden en wellicht ook bij andere evenementen. Tjeerd Scheffer van de Stichting Leidse Rembrandtdagen zegt dat hij al meerdere verzoekjes heeft gekregen om ook aan andere evenementen een bijdrage te leveren.


Tjeerd Scheffer in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Naast Scheffer was ook het hoofd decorbouw van de Leidse Rembrandtdagen Papa Tio aanwezig om de kruiwagens officieel te aanvaarden.


Papa Tio in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Innovatief vakmanschap
Voor mboRijnland was deze opdracht van de Stichting Leidse Rembrandtdagen een goede gelegenheid om hun studenten te laten kennismaken met innovatief vakmanschap; waarbij de studenten soms succesvolle maar vergeten technieken uit het verleden konden toepassen. Voor de studenten vormde het een echte uitdaging om de perfectie na te streven in hun vak. Rembrandt staat er immers om bekend dat hij zijn objecten heel erg grondig onderzocht en bekeek. De studenten hebben met dit project hetzelfde gedaan.

Rembrandtdagen
De Leidse Rembrandtdagen zijn op zaterdag 13 en zondag 14 juli, voorafgaand aan Rembrandt’s geboortedag op 15 juli. Scheffer en zijn team gaan het hele Pieterskwartier – rondom de Pieterskerk – 400 jaar in de tijd terugbrengen. Kijk voor alle details op de website van de Stichting Leidse Rembrandtdagen. Uiteraard zijn de Leidse Rembrandtdagen voor iedereen gratis te bezoeken.

 

Cultuur Leiden rembrandtdagen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×