Leiden stopt nog niet helemaal met rubbergranulaat

3

Op verzoek van de gemeenteraad worden er in Leiden geen kunstgrasvelden meer aangelegd met een instrooi van rubbergranulaat. Tocht duurt het nog wel even voor Leiden van het rubber af is. “We hebben ingepland om elk veld op enig moment te vervangen en dat betekent dat er in 2027 geen velden meer zijn met rubbergranulaat,” zegt wethouder Dirkse.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Dirkse over het uitfaseren van rubbergranulaat op Leidse sportvelden.

Bijstrooien met rubber blijft nodig
Leiden blijft de komende acht jaar nog wel rubbergranulaat gebruiken bij het onderhoud van bestaande velden. “Je kunt niet zomaar de rubberkorrels eruit halen en er iets anders instrooien,” zegt Dirkse die de bestaande velden met rubber korrels niet vervroegd wil vervangen. Dat is te duur en bovendien staat volgens hem inmiddels wel vast dat het rubber geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wel wordt het milieu erdoor belast.

TPE
In plaats van rubber gebruikt de gemeente vooraan kurk of TPE. Die laatste ‘infill’ is in opmars omdat het een schoon alternatief zou zijn voor de rubberkorrels, maar wel met dezelfde eigenschappen.

Kunstvelden recyclen
De afgelopen jaren is er nogal wat te doen geweest over het (niet) recyclen van afgedankte kunstgrasvelden. Bedrijven die de oude velden weghalen, blijken ze vooral op te slaan, waardoor enorme bergen kunstvelden ontstaan. Ook zou er sprake zijn van verkoop naar het buitenland van de afgedankte velden. Dirkse hoopt dat daaraan een einde komt, nu bekend is geworden dat een Deens recyclebedrijf een kunstgrasrecyclefabriek gaat openen in Amsterdam. “Daarmee ontstaat ruimte om de oude velden netjes te recyclen.”

 

Delen

3 reacties

  1. Volgens mij lopen er nog altijd onderzoeken naar de gevolgen van rubbergranulaat bij het RIVM. Dat het vaststaat dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid staat nog helemaal niet vast.
    Overigens kan het rubbergranulaat uit de kunstgrasvelden gezogen worden en vervangen worden door kurkkorrels. De vraag is dan waarom dat geen optie zou zijn. Er zijn gemeenten die hiermee bezig zijn.

    Bij kurkkorrels bestaat overigens een kans op schimmelvorming. Ook kurk zal dus behandeld moeten worden en onderzocht wat de risico’s zijn van schimmelvorming in het kurk op de volksgezondheid.

    • Op gras kan je max 3 wedstrijden per dag spelen en op kunstgras kan je er 5 inplannen. Dat scheelt 60% veldcapaciteit voor wedstrijden en trainingen. Daarnaast worden grasvelden eerder afgekeurd voor wedstrijden en trainingen. Gras is ook kostbaarder om goed te onderhouden en het hele seizoen speelbaar te houden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline