Zakken rubbergranulaat bij DoCoS in 2016. Inmiddels is daar een eerste veld aangelegd met een TPE infill. (Foto: Reanne van Kleef).

Leiden stopt nog niet helemaal met rubbergranulaat

Op verzoek van de gemeenteraad worden er in Leiden geen kunstgrasvelden meer aangelegd met een instrooi van rubbergranulaat. Tocht duurt het nog wel even voor Leiden van het rubber af is. “We hebben ingepland om elk veld op enig moment te vervangen en dat betekent dat er in 2027 geen velden meer zijn met rubbergranulaat,” zegt wethouder Dirkse.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Dirkse over het uitfaseren van rubbergranulaat op Leidse sportvelden.

Bijstrooien met rubber blijft nodig
Leiden blijft de komende acht jaar nog wel rubbergranulaat gebruiken bij het onderhoud van bestaande velden. “Je kunt niet zomaar de rubberkorrels eruit halen en er iets anders instrooien,” zegt Dirkse die de bestaande velden met rubber korrels niet vervroegd wil vervangen. Dat is te duur en bovendien staat volgens hem inmiddels wel vast dat het rubber geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wel wordt het milieu erdoor belast.

TPE
In plaats van rubber gebruikt de gemeente vooraan kurk of TPE. Die laatste ‘infill’ is in opmars omdat het een schoon alternatief zou zijn voor de rubberkorrels, maar wel met dezelfde eigenschappen.

Kunstvelden recyclen
De afgelopen jaren is er nogal wat te doen geweest over het (niet) recyclen van afgedankte kunstgrasvelden. Bedrijven die de oude velden weghalen, blijken ze vooral op te slaan, waardoor enorme bergen kunstvelden ontstaan. Ook zou er sprake zijn van verkoop naar het buitenland van de afgedankte velden. Dirkse hoopt dat daaraan een einde komt, nu bekend is geworden dat een Deens recyclebedrijf een kunstgrasrecyclefabriek gaat openen in Amsterdam. “Daarmee ontstaat ruimte om de oude velden netjes te recyclen.”

 

Duurzaamheid Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×