Leiden Chess Tournement beleeft deze zomer 13e editie (Archieffoto: Sleutelstad).

Dertiende Leiden Chess Tournement wijkt uit naar Zoeterwoude

Voor Leiden Chess Tournement is en blijft dertien een geluksgetal. Ook al is het met een aangekondigd afscheid van het huidige organiserend bestuur en niet in het eigen thuishonk aan de Robijnhof maar in de Eendenkooi in Zoeterwoude. Wel een bijzondere editie met een goed bezette kroongroep en een zogenaamd C-toernooi voor beginners.

Leiden Chess Tournement-voorzitter Jan Bey is trots op het programma van de dertiende editie. “We wilden heel graag een kroongroep met oud-winnaars. We vinden het geweldig dat we in ieder geval zes oud-winnaars erbij hebben, waaronder drievoudig winnaar en grootmeester Roeland Pruijssers.”
Dit jaar is er ook voor het eerste een C-groep. Wat Jan Bey de beginnende of huisschaker noemt. Deze spelen een onderling toernooi tegen spelers van ongeveer dezelfde sterkte. “Dan hoef je niet met een eierrekje (alleen maar nullen) onderaan te eindigen.” Daarnaast wordt er ook voor het eerst een vierkamp georganiseerd en zelfs een ere-vierkamp met schakers van de 100-jarige Leidse schaakvereniging Philidor.

Tien speeldagen
Het schaaktoernooi begint op vrijdag 12 juli en zal tien dagen duren, inclusief een rustdag op de dinsdag. Volgens Jan Bey is dat niet te lang. “We hebben negen effectieve speeldagen. We kiezen ervoor de rondes door de weeks in de avond te houden en in het weekend overdag. Zo hoeft niemand vrij te nemen van zijn werk en kunnen ook scholieren en studenten deelnemen.”
Dankzij een paar gulle sponsors is ook de prijzenpot aardig gevuld. “Wij hebben ieder jaar onder meer dankzij de genereuze sponsoring van onze hoofdsponsor AdHoc & Solide Administratie & Advies een mooie prijzenpot. De eerste prijs in zowel de kroongroep als het hoofdtoernooi is €1750. Toch een leuk bedrag om mee naar huis te nemen.”

De verhuizing naar Zoeterwoude is het gevolg van de geplande sloop van het huidige clubgebouw aan de Robijnhof. Toen Jan Bey en zijn team in het najaar met de voorbereidingen van het toernooi begonnen was niet zeker of het clubgebouw er nu nog zou staan en is men op zoek gegaan naar een goed alternatief. “De locatie in Zoeterwoude voldoet aan al onze eisen en ligt effectief maar net buiten Leiden.”

Openingsevent
Donderdag 11 juli van 17.00-19.00 uur  wordt het toernooi feestelijk geopend met een bijzondere vorm van schaken: doorgeefschaak. Er worden twee partijen gespeeld op het plein bij Catwalk op de Steenstraat in Leiden. Iedereen is van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen en zich aan te laten steken met het schaakvirus.

Inschrijven voor het Leiden Chess Tournement is nog steeds mogelijk. Onder andere via de website van Leiden Chess Tournement. Inschrijven kan ook op donderdag 11 juli tijdens de feestelijke opening op de Catwalk in Leiden. Of zelfs nog voorafgaand aan de start van het toernooi op vrijdag 12 juli in de Eendenkooi.

Leiden Sport Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×