Roken in parken wordt in Leiden niet verboden. Nog niet tenminste.

Geen rookverbod in Leidse parken

Er komt geen rookverbod in Leidse parken. De Partij voor de Dieren wierp die mogelijkheid afgelopen donderdag op tijdens de vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Niet alleen vanwege de overlast van rook, maar ook omdat in de filters plastic en allerlei schadelijke stoffen zitten die in het milieu terecht komen omdat veel rokers hun peuken achteloos op de grond of in het gras uittrappen. De meeste partijen voelen echter niet voor zo’n vergaand verbod. Hooguit als het in de buurt is van een school of speeltuin kan het voorstel op enige sympathie rekenen.

Raadslid Lianne Raat van de PvdD laat het er vooralsnog bij zitten, maar haar partij is de afgelopen jaren kampioen gebleken in het jaar na jaar lanceren van dit soort plannetjes, net zolang tot er wel draagvlak komt bij andere partijen. In het verleden deed de partij dat al succesvol met een verbod op het serveren van paling tijdens gemeentelijke recepties, het invoeren van een verbod op plastic zadelhoesjes waarmee bedrijven nogal eens reclame maakten en met een verbod op ballonnen die niet biologisch afbreekbaar zijn.

Recentelijk nam de raad in meerderheid nog een voorstel over om het verkopen van levende kreeften en krabben op de markt aan te pakken en ook een steeds verder oprukkend vuurwerkverbod is iets waar de partij zich met succes al jaren sterk voor maakt. Voor zo’n vuurwerkverbod strijdt ook GroenLinks al heel wat jaren.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×