Nieuwe Leidse gin vernoemd naar pelgrim-predikant gelanceerd

5

Ondernemen is vooruit kijken en dus kwam Josine Heijnen van Dutch Organic Gin op het idee een nieuwe gin te maken met de naam Rev. Robinson. Hij was de predikant van de Engelse pelgrims die aan het begin van de zeventiende eeuw in Leiden neerstreken op de vlucht voor de Engelse koning vanwege hun geloof. En twaalf jaar later maakten zij de grote oversteek naar de oostkust van het nieuwe land Amerika. Een emigratie die volgend jaar, vierhonderd jaar na dato, groots wordt herdacht.

Op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag 4 juli zong het Waalse Kerk Consort delen uit de mis Goudimel op het Vrouwenkerkplein waar nog een klein restant van de kerk is terug te vinden, vertelde schrijver Jeroen Windmeijer het ware verhaal van de pelgrims en presenteerde Josine van Heijnen haar nieuwe gin. De gin Rev. Robinson is zacht en kruidig van smaak. De pelgrims waren behoorlijk recht door zee. De vraag blijft of de strenge puriteinen blij zouden zijn met een gin vernoemd naar hun dominee. De pelgrims kozen er uiteindelijk in 1620 voor naar Amerika te gaan omdat Leiden te liberaal voor hen was en ze vreesden dat hun kinderen teveel zouden inburgeren en het ware geloof verliezen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Delen

5 reacties

 1. Bob Goulooze op

  Wat een verschrikkelijke achtergrond, die dichtgeplamuurde muur. Volgend jaar komt Trump naar Leiden om de Pilgrim fathers te eren en dan die afgrijselijke muur. Het was al niet veel wat er was overgebleven van de OLVkerk. En nu dit. Heeft er dan niemand in Leiden gevoel of gedachten over historische esthetiek in de moderne tijd? Beter om Trump deze aantasting van het Amerikaanse verleden te besparen en de wijk te nemen naar de Pieterskerk. Die ziet er tenminste historisch OK uit.
  Ik vind het armoe hoe Leiden met zijn historische parels omgaat. Eerst al Rembrandts geboortehuis en nu deze gruwel.

 2. Dirk A. van Ulden op

  Als oud-leerling van de Titus Brandsma ULO, doch sedert 1965 inwoner van de VS, nam ik een paar jaar geleden een kijkje van wat er was overgebleven van het gebouw. De school werd dus gesloopt, en de ingang van de speelplaats, origineel de kerk ingang, was verdwenen. Het is nu gewoon een hoop stenen die niets betekenen. Onze President Trump zal zich wel afvragen waarom hij in hemelsnaam naar een lelijke muur moet komen kijken. En waarom heet het ‘gin’ i.p.v. jenever? Mogen jullie op zijn minst een beetje Nederlands handhaven?

  • omdat Gin en Jenever andere producten zijn met een ander productieproces. Het zou dus gek zijn om Gin de naam Jenever te geven (of andersom)….

 3. Chris Houtman op

  Volgens mij moet je iemand als Trump helemaal niks besparen! En wat zijn eigen historische besef betreft, tijdens zijn 4th of July toespraak deze week had deze idioot van een president het over hoe het Continentale (lees: Amerikaanse) leger de vliegvelden van de Engelsen bezette. In 1775… En nog beter: weiger deze racist van een president de toegang tot Leiden. Dan pas doe je de geschiedenis recht.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline